Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 08 Iulie 2020 - 5818 vizitatori azi
Ioan Mititean - Roadele stiintei si ale intelepciunii.

Cartea scriitorului Ioan Mititean intitulata "Roadele stiintei si ale intelepciunii’’, este o iesire la rampa cu ceea ce autorul a reusit de-a lungul timpului sa puna mai bun si mai frumos in miezul cuvintelor sale. Volumul este prefatat intr-un mod exceptional de Sorina Ureche, ale carei reflectii sustin coloana de lumina ce innobileaza intreaga sfera a cartilor : " ele sunt entitati vii, care vorbesc, uneori striga sau tac, facand mesajul si mai patrunzator’’...

Nasaudeanul impatimit de arta scrisului, pune in valoare idei si sentimente, seamana si culege roadele trudei sale, asezand pe raftul sufletului sau 16 titluri incarcate de frumusetea gandului frumos si curat. Intre copertile acestui volum realizat intr-o grafica excelenta, cu simbolurile cartii bine alese, sunt circa 300 de scrieri, cuprinse in 430 de pagini, unde sunt prezentate aparitii editoriale, evenimente sau personalitati culturale din arealul nasaudean, dar si din zonele invecinate. Ioan Mititean se afla in mijlocul evenimentelor culturale in calitate de scriitor si publicist foarte priceput, traieste sentimentul de comuniune sociala, convietuieste cu cei din jur, se afla intr-un permanent dialog cu timpul in care traim.

Scrisul sau se bazeaza pe cateva componente esentiale : capacitate de sinteza, arta evaluarii si a discursului narativ, abordarea unui stil coerent, cursiv si expresiv, puterea mesajului sau. Prezentul volum exceleaza prin foarte multe cronici literare, adevarate tablete culturale ale unor scriitori consacrati, a unor carturari iubitori de literatura, istorie locala, viata spirituala si sociala. Mereu incarcat de o neostoita energie launtrica, Ioan Mititean iubeste cartea si atrage ca un magnet sufletesc pe toti cei care doresc ca Domnia sa sa-si exprime opinia critica. Face evaluari sincere si pertinente, clare si incurajatoare , pline de indemnuri si cu reale accente pozitive. Un numar insemnat din cronicile sale au ca titlu atributul cartii : cartea copilariei, o carte speciala, o carte a realitatii, cartile prietenilor, cartea cea buna, cartea unui om, o carte document, o carte luminoasa, sarbatoarea cartii si multe altele. Ganduri de bun augur adreseaza revistelor care s-au nascut in acest spatiu, si nu numai, care intretin flacara vie a culturii : Cuibul visurilor, Cetatea Rodnei, Ecologistul, Arhiva Somesana (seria noua ),Astra nasaudeana, Pro Memoria, Revista romana, Postalionul, Revista Tabor,Plaiuri Sacelene, etc.

Ca un adevarat iubitor de literatura si promotor al acesteia, Ioan Mititean reuseste sa patrunda prin radiografiile sale in esenta poeziei si a prozei celor care-i incredinteaza cartile, interpretand cu obiectivitate valoarea continutului si a mesajului, dovedindu-se un critic competent, harnic si demn de apreciat. Dovada stau in acest sens referintele critice asupra operei sale, semnate de Gabriela Nedelcu, Menut Maximinian, Vasile Gaurean, Olga Lucuta, Mircea Darosi, Ioan Seni, Virginia Branescu" Grigore Martian, Veronica Osorheian si multi altii.

Cartea Lui Ioan Mititean "Roadele stiintei si ale intelepciunii’’ poate fi considerata un adevarat tezaur pe care l-a creat de-a lungul anilor si va ramane pentru posteritate o certa valoare literara si documentara.


Mircea Darosi.

 

 

 

0 comentarii1848 vizualizări09 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0