Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 12 Iulie 2020 - 11304 vizitatori azi
MAMA - CUVANT DE SUFLET IN VOCABULARUL LIMBII ROMANE.

Sentimentul de dragoste si atasament sufletesc de care se bucura mama, a facut ca vocabularul limbii romane sa inregistreze numeroase derivate ale acestui cuvant. Ele circula in special in graiurile populare.

De studiul termenului " mama’’ s-a ocupat in mod deosebit filologul Vasile Scurtu din Cluj-Napoca, originar din Parva, jud. Bistrita-Nasaud, a carui lucrare intitulata" Termenii de inrudire in limba romana’’ a ramas neegalata pana acum, in tara si peste hotare. Renumitul profesor a cercetat cu multa atentie graiul nasaudean pe care il cunostea din copilarie, dar si-a extins studiul pentru intreg cuprinsul tarii si a facut referiri comparative la alte limbi, punand in valoare termenii de inrudire, intre care, derivatele care definesc fiinta cea mai draga din lume ocupa un loc important.

Potrivit studiului amintit, cuvantul " mama’’ denumeste pe femeia care a nascut unul sau mai multi copii. El este atestat in cele mai vechi texte si se bucura de o larga raspandire pe intreg cuprinsul tarii, facand parte din fondul principal lexical. Derivatele lui sunt specifice unor anumite zone din tara si pot avea nuantari de sens. Vasile Scurtu evidentiaza cateva dintre acestea : maicuta, maiculita, maicusoara, maiculeana, mamuca, mamucuta, mamita, mucuta si cele atat de familiare pentru copii, mamica, mica, mamitica si chiar ma.

Exista si derivate cu sensuri si cu functiuni morfologice speciale : mamesc, mameasca ( drept mamesc, datorie mameasca ), mamos, mamoasa ( cineva care isi iubeste foarte mult mama si se afla tot timpul in preajma ei ), mameste, cu valoare de adverb ( ca o mama ). Acest cuvant primeste o nuanta afectiva, dezmierdatoare si este intrebuintat in sens impropriu, cand mama se adreseaza cu acelasi termen copilului ( Ce s-a intamplat, mama draga ?)

Pentru a se arata stima si consideratia de care se bucura soacra in unele familii, se da numirea de mama si acesteia de catre nora sau ginere. In zona Nasaudului, dar si in alte parti din tara, copiii se adreseaza bunicii cu termenul de mama, datorita confuziei ce o fac acestia atunci cand sunt mici.

Intalnim insa si numeroase compuse ale termenului de mama care ii atesta valoarea de circulatie si in acelasi timp creeaza diverse variante semantice : mama-adevarata, mama-buna, mama-adoptiva, mama-dulce, mama-eroina, mama-sfanta, mama-vitrega, mama-mare, mama-soacra, etc.

Deosebit de sugestive sunt si expresiile create in jurul cuvantului mama : " A trai ca in sanul mamei’’ ( A trai fericit ), " Vai de mama lui’’ ( Vai de el ), " O mama de bataie’’ ( Bataie groaznica ), " De-a mama gaia’’ ( joc de copii ), " Nevoia e mama nascocirilor’’, "Repetitia e mama invataturii’’. Exista insa si expresii cu sens peiorativ. Cuvantul mama este folosit si cu sens figurat, acela de patrie sau tara. Si toate acestea se datoreaza rolului atat de important pe care il are mama in familie si societate.

Mircea Darosi

 

 

DOR DE MAMA

Mama, te stiu dupa naframa,

Cum o legai frumos la spate,

Pareai o sfanta din icoana,

Si straluceai de bunatate.

 

Iti stiu si mana aspra de la munca

Si dorul care nu ti s-a mai stins,

Obrazul ars de soarele amiezii

Si parul ce-a albit de-atata nins.

 

Iti stiu si zambetu-nflorind pe buze

Si lacrima din ochii tai cei verzi,

Cum o stergeai c-un colt de la naframa

Cand m-asteptai la poarta sa ma vezi.

 

Te caut mama in oglinda zilei

Si-n rugaciune te gasesc mereu,

Pe cerul tau, as vrea sa-mi scald privirea

Si iarasi sa adorm pe bratul tau.

 

Mama, te stiu dupa naframa

Si dupa vorba ce mi-ai spus-o-ntai,

Oriunde merg, te port cu mine

Si-n rama sufletului meu ramai.

 

 

HAI, MAMA !

 

Hai, mama,

Mai sufla-mi o data

Peste rana

Sa-mi treaca durerea,

Asa cum o faceai

La varsta mea nevinovata.

Eu n-am stiut atunci,

Ca te doare sufletul

Si lacrima

De pe obraz

E izvorul tamaduirii.

Hai, mama,

Mai da-mi o data drumul

Sa zbor

Spre tarmul.

Unui alt inceput.

 

Mircea Darosi.

0 comentarii2324 vizualizări03 martie 2015
rss 2.0
rss 2.0