Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 23 Aprilie 2021 - 14587
Melania Cuc - "Sare pe rana'.

Melania Cuc este un nume de rezonanta in arealul bistritean al literaturii contemporane, prin marea bogatie a scrisului sau care numara 32 de volume dintr-o vasta panoplie a speciilor literare : romane, proza scurta, poeme, eseu, literatura pentru copii. Cea mai recenta lucrare, intitulata "Sare pe rana’’ vine ca o voce interioara sa completeze opera sa de o larga respiratie moderna. Ea sta in fruntea liricii noastre feminine de azi, prin stilul sau inconfundabil, prin poemele care tasnesc dintr-o profunda dorinta creatoare. La prima vedere, ai impresia ca este o poezie ermetica, greu accesibila pentru cititorul neavizat, dar de fapt, ea are ferestrele deschise spre sufletul cititorului, se decanteaza usor cu toata frumusetea gandului curat.

Titlul volumului este o metafora a marilor framantari din viata cotidiana, este un strigat launtric ce isi asteapta ecoul in spatiu si timp. "Sare pe rana’’ e o incercare de vindecare si de catharsis : "Sticla pe care hasuram harti/ Din creion invizibil/ Este sparta./ Degeaba am vandut intre timp/ Si prastia, si piatra,/ Doar cocosii de pe acoperisuri de lume/ Continua sa ciuguleasca ochii/ Ce ma privesc din oglinda./ Pun sare pe rana, /Respir grunjos/ Si aerul se sparge,/ Se imprastie ca un abur/ Peste fata Iordanului./ Botezul poate incepe/Caci numai unul dintre cei o mie de prunci/ Are scutec din lana de aur./Tu intri pe incredere in apa/ Unde oamenii se scalda printre/ Metale, oase si lacrimi artificiale,/ Dincolo de toate acestea/ Este rana care supureaza matase/ Si iluzii desarte’’ (Sare pe rana ). In cele 97 de poeme, cuvantul "sare’’ este folosit de nenumarate ori, impreuna cu expresiile sau derivatele sale, ca un lait-motiv pentru alegerea titlului : solnita, sararie, sacul de sare, beau apa sarata, grunji de sare, etc.

Poemele Melaniei Cuc sunt parti independente, dar comunica intre ele prin acelasi spirit ideatic care le strabate. Exista aici un joc al efectelor realizat prin mijlocirea stilului si ineditul artei sale, prin sinceritatea expresiei caracterizata prin discretie, gratie si eleganta. In acelasi timp este o poezie interiorizata . Fiecare vers este o idee, un inel, care face parte dintr-un lant al framantarilor vietii. Poeta isi elaboreaza creatiile cu migala, le construieste dupa o logica proprie, are o dexteritate a limbajului care este de fapt o marca a sa :"In numele tau Doamne,/Am venit sa pun semne de circulatie/ La virajele periculoase/ Sa scad si sa adun fructele/ Din piata in care/ Sfanta-Familie/ Isi face cumparaturile/ Duminica dimineata’’ (Viraj).

Melania Cuc are o disponibilitate verbala rar intalnita si scrie o poezie fluenta si eleganta. Forta ei de coeziune consta in meditatia lirica grava in care verbul se conjuga la aproape toate timpurile, isi pune amprenta asupra marilor nelinisti, a cautarilor, dar si a nostalgiilor :" In viata mea ploua vanatoreste/ Si lazile de zesttre sunt pline de soareci/ Se asteapta o noua recolta de sange proaspat’’. In toate poeziile sale se simte un anume mod de combinatie a cuvintelor prin care realizeaza imagini extrem de expresive si toate, datorita unei inteligente cultivate si autentice. Problematica liricii Melaniei Cuc este una complexa.Intalnim aici adevarate radiografii despre viata, despre framantarile ei, despre suferinta si moarte, despre sentimente si lacrimi, despre fericire si destin si pe toate le imbraca in haina miraculoasa a metaforei :" Linistea umbla desculta prin sange’’, "…au crescut degetele anotimpurilor’’, "in lumea asta pardosita cu iubiri/ Eu continui sa presar grunji de sare pe rana’’, "noaptea este un cub de marmura neagra’’, "ceea ce scriu este o sare’’, etc. Poezia Melaniei Cuc este o lume alcatuita din flori de cuvinte care poarta mireasma frumusetii sale sufletesti.


Mircea Darosi.

0 comentarii2275 vizualizări11 martie 2015
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0