Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 28 Februarie 2021 - 24418 vizitatori azi
Filmul "De ce eu?", inspirat de cazul Panait - proiectii speciale la Bistrita.

Filmul inspirat de destinul tragic al procurorului Cristian Panait, De ce eu?, in regia lui Tudor Giurgiu, va avea doua proiectii speciale la Centrul Multicultural Sinagoga din Bistrita sambata, 21 martie, de la 17.00 si 19.30. Regizorul Tudor Giurgiu se va intalni cu publicul bistritean la proiectia de seara, alaturi de alti membri ai echipei filmului. Biletele pot fi achizitionate in avans incepand de luni, 16 martie, de la casieria Sinagogii.

 De ce eu? a avut premiera mondiala la Festivalul de la Berlin si ruleaza in cinematografele din Romania din 27 februarie. Filmul a fost vazut pana in prezent de peste 40.000 de spectatori in Romania - un debut spectaculos pentru o productie romaneasca. Sambata seara, filmul a castigat Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria pentru cel mai bun film din Balkan Competition, la cea de-a 19-a editie a Festivalului International de Film de la Sofia. De ce eu? va rula in cinematografele din Bulgaria din 17 aprilie.

 In paralel cu filmul a fost lansata si campania "Singur impotriva tuturor", initiata de echipa De ce eu?, Expert Forum (EFOR) si HotNews.ro. Este un demers de incurajare a luptei impotriva presiunilor de orice tip, exercitate de catre sefi de institutii, politicieni sau magistrati impotriva celor multi care lucreaza in sistem, fie el public sau privat. Pe Hotnews.ro, dar si pe deceeu@hotnews.ro, sunt asteptate povesti ale unor oameni care au avut curajul sa infrunte institutii, sa demaste ilegalitati si abuzuri, sa schimbe legi.

 Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis in 2002, la doar 29 de ani, in contextul anchetei asupra procurorului Alexandru Lele din Oradea si a presiunilor exercitate asupra sa.

 Cristian (Emilian Oprea) este un tanar procuror idealist care incearca sa rezolve un complicat caz de coruptie in tumultuosul context social-politic din Romania anilor 2000. El investigheaza cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mita, fals si uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are insa implicatii la nivel extrem de inalt si ii spulbera tanarului magistrat increderea in justitie. Incercand sa descopere adevarul, Cristian intra intr-o zona periculoasa si se expune unor revelatii dureroase si neasteptate.

 Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul "Maria Filotti" din Braila, aflat la debut in rol principal intr-un lungmetraj de cinema. Distributia este intregita Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucretia Mandric, Sore Mihalache, Ionut Caras, Virgil Ogasanu.

 

Campania #EuSuntPanait: https://www.youtube.com/watch?v=DB5DpW_z7fE

Making of - reconstituirea perchezitiei: https://www.youtube.com/watch?v=rnQWR6NEpj0

Trailer oficial: http://youtu.be/pU3FukXdiBk

Facebook: www.facebook.com/deceeufilmul

Site oficial: deceeu.ro

 

De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA si SEE Cinema Network, cu participarea HBO Romania. Co-producatori: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.

In Romania, filmul este distribuit de RO Image 2000, in colaborare cu Transilvania Film.

 

PARTENERI MEDIA: Europa FM, Digi24, UTV, Ca-n filme, Zile si nopti, Gazeta Sporturilor, Hotnews.ro, Ziare.com, Cinemagia, CinemaRx, Decat o Revista, Revista FILM, LiterNet, Ziarul Metropolis, Filmreporter.ro, Cinefan.ro, Getlokal.ro, Aarc.ro, Carturesti

0 comentarii3437 vizualizări16 martie 2015
rss 2.0
rss 2.0