Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 04 Iulie 2020 - 9846 vizitatori azi
Lumina Invierii in operele scriitorilor nostri.

Ne este dor de Dumnezeu in fiecare Duminica si in orice zi de sarbatoare sfanta dupa care tanjim spre inaltarea noastra sufleteasca, cum planta tanjeste dupa lumina si omul batran dupa trecuta lui tinerete.

Asteptam de fiecare data sarbatorile crestinesti care se deschid in sufletul nostru ca o "catedrala sonora’’. Ele vin si se duc, desi sunt ale noastre, ne masoara doar clipele vietii, ne mangaie si ne alina dorul care nu se vindeca niciodata. El este etern si specific sufletului romanesc in care arde mereu aceeasi chemare. O chemare ce vine din adancuri si se prelungeste din suflet in suflet ca un ecou al mantuirii umane. Este lumina care da culoare vietii, intretine flacara bucuriei si a iubirii, innobileaza mostenirea de peste veacuri.

Din lumina Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos s-au inspirat multi oameni de arta, realizand adevarate capodopere in literatura , muzica, pictura si in toate celelalte domenii ale frumusetii spirituale. Poetii romani au scris despre Rastignire si Inviere, retraind fiecare in felul lui momentele mantuitoare pentru omenire. Vasile Voiculescu scrie poemul" Pe cruce’’in care descrie chipul insangerat al Mantuitorului : " Iisus murea pe cruce. Sub arsita grozava / Palea curata-i frunte ce-o sangerase spinii. / Pe stancile golgotei tot cerul Palestinei/ Parea ca varsa lava...’’

Troparul Pastilor este cel mai triumfal imn pe care l-a cantat si l-a auzit vreodata neamul omenesc. El creeaza in noi, crestinii, o stare sufleteasca ce nu se poate compara cu nici una din cele prin care trec oamenii. Mihai Eminescu l-a innobilat in poezia " Invierea’’ : "Cristos a inviat din morti / Cu cetele sfinte, / Cu moartea pre moarte calcand-o / Lumina ducand-o / Celor din morminte’’. Alexe Mateevici a scris poemul de inspiratie pascala : " Cantati cu bucurie acelui ce-a scapat / Pe om si omenirea de moarte sufleteasca. / E Pastele ! Hristos a inviat ! / Iubire intre oameni si pace sa domneasca’’.

Octavian Goga, poetul " patimirii noastre, credinciosul ce bate la portile fiecarei idei, intreband de Dumnezeu, ramane misionarul durerilor si patimilor lui Iisus pentru care gaseste semnificatii deosebite : " Deschideti larg poarta caruntilor brazi, / Sa vie-mparatul maririi, / Sa mangaie jalea nestinsului dor, / Sa-mpace durerile firii’’. Preluand titlul vestirii datatoare de sperante si bucurie crestina, Alexandru Vlahuta face din poezia" Cristos a inviat’’ un adevarat compendiu liric despre nasterea, patimile si invatatura Mantuitorului, staruind asupra unei trasaturi definitorii a moralei crestine, aceea a tolerantei , de care avem atata nevoie.La George Cosbuc, sentimentul religios este implicat in viata satului patriarhal:" Si cat e de frumos in sat, / Crestinii vin tacuti la vale / Si doi de se-ntalnesc in cale / Isi zic, Hristos a inviat’’

Nu poate fi uitat nici poetul Radu Gyr, cel care a trecut prin inchisorile comuniste, unde Iisus este alaturi de el si-i mangaie suferinta : " Azi noapte Iisus mi-a intrat in celula.../ S-a asezat langa mine pe rogojina./ Pe glezne avea urme de cuie si rugina, / Parca purtase lanturi candva..../Cand m-am desteptat din afunda genune... /Iisus nu era nicaieri... / Unde esti Doamne ! Am urlat la zabrele./ Din luna venea fum de catui.../ M-am pipait...si pe mainile mele,/Am gasit urmele cuielor Lui’’

Invierea este sarbatoarea nadejdilor si nazuintelor, este simbolul jertfei supreme pentru iubirea aproapelui si semnul renasterii noastre spirituale.

 

Mircea Darosi

 

0 comentarii1869 vizualizări10 aprilie 2015
rss 2.0
rss 2.0