Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 06 Iulie 2020 - 7814 vizitatori azi
REGULAMENT FESTIVALUL CONCURS NATIONAL PENTRU RAPSOZI POPULARI LA POALE DE TIBLES.

Festivalul se va desfasura Duminica, 24 mai 2015, in localitatea Tarlisua, judetul Bistrita-Nasaud, sat in care a vazut lumina zilei marele scriitor Liviu Rebreanu, si straveche vatra romaneasca ce pastreaza o inestimabila zestre folclorica.
Prezenta actiune cultural-artistica are ca scop: descoperirea si punerea in valoare a doinelor si cantecelor populare autentice, a obiceiurilor populare si promovarea costumului popular din zona de provenienta a participantilor.
Organizatorii acestei prestigioase actiuni culturale sunt: Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, Primaria comunei Tarlisua BN, Caminul Cultural Tarlisua BN si Asociatia "Perpetuum Artis" - Agriesel.
Conditii de participare:
1. Festivalul se adreseaza rapsozilor populari (solisti vocali si instrumentisti) incadrandu-se in urmatoarele categorii de varsta:
- 30-50 de ani;
- 50-80 de ani.
2. Fiecare judet poate fi reprezentat de maxim 3 concurenti.
3. Inscrierea la concurs se va face pana la data de 20 mai 2015 pe baza
unei fise de inscriere ce va fi expediata postal sau transmisa prin fax:
Adresa:
Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud.

Str. General Grigore Balan, Nr. 11,
Cod. 420016, Bistrita
Judetul Bistrita-Nasaud
Tel: 0263-212023; Fax: 0263- 232571
Email: cjcbistrita@yahoo.com
Caminul Cultural Tarlisua/Primaria Tarlisua
Str. Principala, Nr. 238
Cod. 427330, Tarlisua
Tel./fax: 0263-352161
4. Caminul Cultural din comuna Tarlisua isi rezerva dreptul de a fi reprezentat in concurs de maxim 5 rapsozi populari locali.
5. Organizatorii asigura masa si cazare pentru participantii din afara judetului, transportul fiind asigurat de participanti pana la Bistrita si retur.
6. Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud va asigura un taraf traditional necesar acompaniamentului muzical destinat concurentilor, sonorizarea spectacolelor si transportul concurentilor (dus-intors) pe ruta: Bistrita-Tarlisua, in ziua concursului.
Nota: Nu se accepta in concurs interpreti consacrati de muzica populara romaneasca, solisti vocali sau instrumentisti care detin premii la festivaluri de interpretare a cantecului popular romanesc sau care au editat compact discuri personale cu muzica populara sau muzica de petrecere pe piata muzicala din
Romania.
Desfasurarea concursului:
1. Concurentii care au nevoie de cazare din afara judetului se vor prezenta la sediul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, sambata, 23 mai 2015, orele 1600.
2. Concursul se desfasoara Duminica, 24 mai 2015, cu incepere de la ora 14.00 pe scena Caminului Cultural din comuna Tarlisua.
3. Rapsozii populari (solistii vocali) la categoria 50-80 de ani vor prezenta in concurs doua cantece la alegere: doina (balada) si un cantec ritmat si vor descrie pe scurt un obicei traditional din zona reprezentata (3 minute).
4. Solistii vocali cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani vor prezenta in concurs doua piese: o doina (balada) si un cantec ritmat. De asemenea vor descrie pe scurt un obicei popular din zona de provenienta (3 minute).
5. Instrumentistii vor interpreta doua piese muzicale: doina (balada) si un cantec ritmat si vor descrie un obicei popular (3 minute).
6. Jurizarea se va realiza tinand cont de urmatoarele criterii: autenticitatea repertoriului muzical promovat, calitatea interpretarii vocale instrumentale, continutul informatiilor transmise, valoarea costumului
popular, prezenta scenica.
7. Juriul va fi compus din specialisti in domeniul etnomuzicologiei, etnografiei si folclorului muzical si literar romanesc.
8. Organizatorii vor acorda urmatoarele premii:
Marele Premiu si Trofeul Festivalului: 600 lei
Pentru fiecare din cele doua categorii de varsta dedicate rapsozilor de la sectiunea interpreti vocali si pentru sectiunea instrumentisti se vor acorda urmatoarele premii:
Premiul I - 500 lei
Premiul II - 400 lei
Premiul III - 300 lei
Premiul Asociatiei "Perpetuum Artis" - Agriesel
Premiul In memoriam Codruta-Aron-Vartic este oferit de initiatoarea festivalului inv. Floare Pop.
Pentru fiecare categorie se va acorda si o mentiune in valoare de 200 lei.
Juriul isi rezerva dreptul de a nu acorda unul din premii si de a-l redistribui.
Spectacolul de gala si decernarea premiilor va avea loc Duminica, 24 mai 2015, ora 1700 pe scena Caminului Cultural din comuna Tarlisua,
judetul Bistrita-Nasaud.

Manager                        Sef Serviciu - Cultura Traditionala
Dr. Gavril Tarmure,                   Emilia Ometita

Coordonatori proiect - Tarlisua:
Inv. Floare Pop
Ionut Pop - Director Caminul Cultural Tarlisua.

 

.

Foto - arhiva .

1 comentariu1806 vizualizări02 mai 2015
rss 2.0
rss 2.0