Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 25 Februarie 2021 - 15052 vizitatori azi
Poetul nasaudean Mihai Ples a fost lansat in cadrul Cenaclului literar "Artur Silvestri' din Cluj-Napoca.

Din initiativa Ligii scriitorilor clujeni si prin grija netarmurita a mamei sale, Floarea Ples, poetul ramas multa vreme sub tacerea cuvintelor, a fost lansat zilele trecute (28 mai a.c. ) in cadrul prestigiosului cenaclu literar" Artur Silvestri’’din Cluj -Napoca. Medalionul literar dedicat lui Mihai Ples a fost un adevarat florilegiu de cuvinte adus poetului pentru care timpul s-a oprit din mers la numai 40 de ani. Ne-a lasat drept mostenire doua carti, intitulate simbolic "Psalmi curbi’’ (antum) si "Turnul lui Abel’’ (postum), cu gandul ca le vom pune cu grija pe raftul sufletului nostru. Si n-a gresit deloc, in aceasta privinta.

Mihai Ples este un poet modern, plin de sensibilitate si cu o disponibilitate creatoare inconfundabila.Profunzimea liricii sale se afla in problematica existentiala, are o puternica viziune filozofica. Sobru si sever cu verbul sau, Mihai Ples este un reflexiv, mereu in cautarea metaforei care il consacra ca un poet cu accentul grav al marilor arderi pe altarul cuvantului.El si-a muiat pana in cerneala sufletului si in libertatea expresiei, careia i-a dat frau liber, fara precepte conventionale, construind poeme scurte, frumos inchegate si cu reale valente metaforice. Daca in timpul vietii a cercetat rocile pamantului, fiind inginer geolog, pe planul creatiei a pus in valoare roca sufletului sau (Mircea Darosi) .

La aceasta lansare a poetului Mihai Ples, alaturi de clujeni, in frunte cu Al. Florin Tene, au participat si membrii Ligii Scriitorilor si ai Astrei nasaudene ( Ioan Seni, Floarea Ples, Mircea si Rodica Darosi, Ana Filip, Stefan Ghioc, Ioana Lapusneanu, Gheorghe si Livia Ples, Lucian Bichigean, Nadia Urian, fiul poetului, prieteni si cunoscuti, precum si parintele paroh Florin Rus, care a celebrat parastasul de pomenire ). Ambianta emotionanta a intalnirii a fost intretinuta de catre poetul targumuresean, Nicolae Baciut, editorul celor doua volume, care a realizat un exceptional exercitiu de analiza a poeziei lui Mihai Ples , punandu-l alaturi de autorii renumiti din literatura noastra. In acest context, a facut propunerea ca in Nasaud sa fie infiintat cenaclul literar" Mihai Ples’’. Apoi, s-a dovedit un veritabil recitator de poezie clasica si moderna. Cuvinte elogioase la adresa poetului au fost rostite de catre Ioan Seni, Nadia Urian, Gheorghe Ples, Lucian Bichigean si clujenii : Iulian Patca, Antonia Bodea, Al. Florin Tene si Raveca Vlasin (Dej).

Din marturisirile pline de emotie ale mamei sale, Floarea Ples, careia se datoreza efortul punerii in valoare a operei fiului sau, dar si a acestei activitati, rezulta ca Mihai Ples era si un mare iubitor de muzica folk, fapt pentru care Lucian Bichigean, un bun prieten al sau, a venit la Cluj cu un grup de elevi care au interpretat cantecele atat de indragite de el. Clipe emotionante au fost create de Stefan Ghioc, care a recitat ca un adevarat actor versuri din poezia lui Mihai Ples. Activitatea s-a incheiat cu o bogata si frumoasa socializare.


Mircea Darosi

 

0 comentarii2331 vizualizări01 iunie 2015
rss 2.0
rss 2.0