Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 26 Februarie 2021 - 45294 vizitatori azi
Moment emotionant la Muzeul Satesc din Josenii-Bargaului.

Intr-o armosfera incarcata de profunde semnificatii, vineri 5 iunie, la Muzeul Satesc din Josenii-Bargaului a avut loc sedinta aniversara a Asociatiei "Andrei Muresanu" a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere din structura M.A.I. in care au fost sarbatoriti 24 de ani de la infiintarea Asociatiei si a fost lansata prima carte a subofiterului de Politie, o adevarata premiera in materie, pe care Politistul si Omul, Mihai Biltag a trecut-o cu un evident succes.

Intalnirea desfasurata intr-o ambianta cu adevarat sarbatoreasca, minunat intregita de vizitarea Muzeului Satesc din localitate, care dispune de numeroase exponate fapt ce s-a constituit intr-o splendida prefata a intregului eveniment deschis prin expunerea concisa si limpede prezentata de colonelul (r.) Zachei Cioarec-presedinte al Asociatiei, fiind surprinse jaloane ale activitatii desfasurata in timpul scurs de la infiintare, dar si cateva tinte de perspectiva, toate puse in serviciul membrilor ce compun aceasta structura asociativa. De asemenea, vorbitorul a accentuat si semnificatia publicarii unei carti de poezie de catre un subofiter, exemplul acestuia putandu-se constitui intr-un exemplu pe care-l da Mihai Biltag, exemplu ce ar trebui urmat si de alti membri din corpul subofiterilor.

In interventia sa cunoscutul om de presa si om de cultura Zorin Diaconescu a facut o ampla si documentata prezentare a cartii lui Mihai Baltag deosebit de sugestiv intitulata "Din nea, in neam" si-n care autorul se dovedeste a fi un profund cunoscator al sentimentelor umane, traieste clipa, cunoaste sufletul si mai ales transmite frumusetea sentimentelor, a trairilor umane.

Traieste la maxima intensitate momentele majore ale vietii pe care le creioneaza cu pricepere, folosind un limbaj simplu, intr-o tenta populara si tocmai de aceea viersurile sale sunt placute in toate ipostazele surprinse in cele peste cincizeci de poeme cu pricepere alcatuite.

Adrian Manarca, cetatean de onoare al comunei, jurnalist si senior editor a subliniat faptul ca Mihai Biltag se dovedeste a fi un bun cunoscator al sufletului omenesc, scrie din suflet si cu suflet, dar trebuie subliniat ca pe langa inclinatiile poetice Mihai Biltag este si ASTRIST si membru al Societatii Culturale "Speranta Reinviata" din Josenii Bargaului dar mai ales este principalul fondator al Muzeului Satesc, exponatele din acesta fiind adunate, in imensa lor majoritate de Mihai Biltag, Societatea "Speranta Reinviata"standu-i aproape mai ales pentru obtinerea locatiei in care exista Muzeul.

Prof. Ioan Seni, mentor al ASTREI nasaudene si consatean cu autorul, el insusi autor de carte, a subliniat sensibilitatea ce o degaja creatiile lui Mihai Biltag si fiecare poezii este imbracata in haine maiestre de simtire umana.

Autor a numeroase carti, Ioan Mititeanu a insistat asupra sentimentelor de familist ale lui Mihai Biltag care imbina poezia cu istoria vietii sale de la nastere si pana in prezent, cu o responsabila hotarare de a darui raze de lumina in intunericul ce ne inconjoara.

Col.(r.) Cordovan Ioan s-a referit in cuvantul sau la importanta Muzeului Satesc din Josenii Bargaului, in sensul ca ar trebui sa aiba si exponate legate de existenta pe aceste meleaguri a doua companii din vestitul Regiment al doilea romanesc de granita de la Nasaud, fapt ce ar duce la dezvoltarea turismului in zona. A amintit de satul Stramba, o asezare care, incepand cu anul 1833 a devenit principalul loc de legatura si comunicatie, dintre comanda vestitului regiment, ce-si avea sediul comenduirii la Nasaud, dintre celelalte companii de pe Valea Somesului si companiile de pe Valea Bargaului. Este vorba de hotararea colonelului Franz Hermany de Heldemberg (aflat la comanda regimentului in perioada 1832-1835) de a construi acest drum, care sa scurteze legatura si comunicarea cu comanda acestui regiment. Insusi Iosif al II-lea, care a vizitat teritoriul regimentului graniceresc nasaudean in trei randuri, si-a notat impresiile in jurnalul sau de calatorie.

In anul 1808, pe acest drum, inca neamenajat, nu se putea circula decat cu eliberarea unui PERMIS de TRECERE, eliberat de catre comanda Regimentului II romanesc de granita nasaudean. Iata doar doua exemple ce ar putea sa dea o importanta turistica acestei zone aflata la poalele Muntelui Heniu.

Din alt punct de vedere, constructia si darea in folosinta a drumului de pe Stramba, care in timp a dus la asezarea unei comunitati in zona, cu bejenari romani veniti din localitatile aflate in imediata apropiere, de pe Valea Somesului, sau de pe Valea Bistritei si chiar de prin Bucovina a dus la consolidarea si dezvoltarea si a unui specific aparte in Stramba, care ar trebui sa se materializeze si in exponatele muzeului. Poate nu ar fi lipsit de interes pentru edilii comunei Josenii Bargaului sa valorifice in scopul dezvoltarii turismului in zona, ca drumul Strambei sa se numeasca "Drumul granicerilor", fiindca acest acest drum a fost construit de catre graniceri, ca drum de utilitate militara pentru granicerimea romaneasca. Mai mult, in iarna anului 1849 ( 26 februarie 1849), pe vatra de astazi a satului Stramba, s-a purtat una dintre bataliile trupelor feldmaresalului Bem si cele ale granicerilor din Regimentul II romanesc de granita de la Nasaud, aflat sub comanda colonelului Urban.

Col.(r.) Ioan Manzat, cetatean de onoare al comunei si autor de carti a vorbit sugestiv despre omul Biltag Mihai, dar si despre poetul acum Mihai Biltag care reuseste, iata, sa dovedeasca colegilor sai din Politie, ca se poate, mai ales atunci cand ai idei valoroase si pe care sii sa le impartasesti si altora.

Lt.col.(r.) Ioan Chira, colonelul (r.) Constantin Ioanitoaie, au subliniat, in interventiile lor ca Mihai Biltag scrie cu sufletul si ce scrie este izvorat din sentimente profunde, simple, date atat de omenesc si tocmai de aceea si atat de frumoase.

Invatatoarea pensionara Ana Plesca a subliniat cu argumente, pornite din propriile sale trairi ca viersurile lui Mihai Biltag sunt izvorate din suflet, sunt rodul unui mare zbucium sufletesc, sunt traite si mai ales sunt adanc simtite si tocmai de aceea ele si impresioneaza.

Profesorul si scriitorul Mircea Darosi a avut cuvinte de reala apreciere si ca un dar oferit lui Mihai Biltag ca si celor prezenti, trei poezii citite cu haru-i bine cunoscut din volumul "Nisipul clepsidrei" moment ce a incununat o manifestare deosebit de reusita.

De mentionat ca la aceasta manifestare au fost prezenti si domnul general de brigada (r.) Radu Moldovan-fost consilier al fostului ministru al Justitiei Romane, Rodica Stanoiu si col.(r.) Magerusan Vasile-presedintele executiv al Asociatiei Cultul Eroilor "Regina Maria" Bistrita-Nasaud, precum si un alt colectionar de marca al judetului nostru, plutonierul major (r.) Stancu Ioan.

In incheiere presedintele Asociatiei "Andrei Muresanu" a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere din structura M.A.I., col.(r.) Zachei Cioarec, a concluzionat prin aprecierea ca astfel de evenimente sunt onorante mai ales pentru numele pe care-l poarta cu mandrie patriotica Asociatia pe care o reprezinta. Intradevar totul a concurat pentru a realiza la Muzeul Satesc din Josenii Bargaului un moment realmente emotionant.

 

Col.(r.) Cordovan Ioan.

0 comentarii2464 vizualizări08 iunie 2015




rss 2.0
rss 2.0