Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 05 Iulie 2020 - 9932 vizitatori azi
O METAFORA A TRECERII TIMPULUI UMAN: "NISIPUL CLEPSIDREI' DE MIRCEA DAROSI.

Iubitorii de poezie autentica nu ar trebui sa rateze in nici un caz volumul de versuri al profesorului si scriitorului MIRCEA DAROSI, o personalitate culturala a orasului Nasaud, cunoscut sub sintagma" orasul academicienilor’’, avand ca titlu generic" Nisipul clepsidrei’’, Editura Mesagerul, Bistrita, 2015, constand dintr-o selectie din cele mai frumoase poeme create de autor in decursul anilor.

Un volum care se distinge prin eleganta editoriala de exceptie si o elevata gandire poetica ; atat ca diversitate ideatica, cat si prin forma desavarsita a versificatiei care aminteste de marii nostri poeti clasici, prin exigenta fata de canoanele estetice stabilite inca de la Aristotel sau Boileau. Sunt poeme care raman in memorie, cu " laitmotivari’’lapidare, avand la baza teme eterne ale existentei si sentimente general-umane.

Autorul tradeaza in creatia sa poetica, o fire framantata de intrebari, de probleme majore ale existentei , carora cauta sa le gaseasca finalitatea si sensul lor adevarat. Astfel lectura versurilor lui Mircea Darosi iti dau revelatia sublimului, a unor trairi cu adevarat estetice, pe care, doar un spirit nobil si erudit, un caracter de marca le poate gandi si trai ; un carturar veritabil, care crede cu adevarat in valorile artei, ale vietii si familiei.

Aceasta apreciere de carturar nu este o complezanta facila, deoarece cariera prof. Mircea Darosi a fost incununata de realizari apreciabile in domeniul cultural si profesional, dupa cum apreciaza si prefatatoarea volumului, Emilia Crina Somesan; " A coborat de la catedra sa dea glas cuvantului scris, sa imortalizaze valori culturale care nu puteau fi date uitarii. Cele 12 lucrari ale sale sunt adevarate puncte de sprijin in evolutia sa publicistica si literara’’.

Dotat cu sensibilitate aparte ; de data aceasta Mircea Darosi, ca poet isi exprima nelinistile, nostalgiile si reflectiile intime asupra existentei, prin forta expresiva a metaforei, a cuvantului figurat si vibrant care atinge cu gingasie coardele receptive ale sufletului. Inzestrat cu harul divin al poeziei, el da valente si nuante inedite unor motive si sintagme poetice cum este cel al " clepsidrei’’ ca metafora a trecerii timpului uman. Insa poetul Mircea Darosi opteaza spre un alt sens al "nisipului’’ care trece prin clepsidra ; acela de destin imanent ce masoara drumul vietuirii al "timpului psihologic’’, ca in filozofia francezului H.Bergson. Eul liric traitor doreste o eliberare de acest regim ireversibil si universal al lui Cronos : tanjind spre un timp propriu, conform naturii lui sufletesti, care sa-i ofere o alta posibilitate de fiintare proprie, autentica, a unui timp imblanzit :" As vrea clepsidra sa mi-o umplu, / Doar cu nisipul sufletului meu,/ Sa curga timpul ca un fluviu/ Si-n mersul lui sa curg si eu’’ (Clepsidra ), idee exprimata mai nuantat si in poemul "Tarziu’’ ; "Timpul din mine l-as imbanzi/ Sa curga mai lin printre maluri/ Sa-mi lase speranta si dorul de-a fi/ Vaslasul ce spinteca valuri’’.

Pentru Mircea Darosi poezia, scrisul in general are o inalta semnificatie de zidire, iar vocatia si harul scrisului este atat de plastic exprimata, fiind asemanata unui" plug’’ care" imi ara adanc in suflet/ Cum ara mana mea cand scrie/ Pe sesu-mbratisat de ganduri/ Si incarcat de poezie (Zidire ). Poemul poate constitui o " ars poetica’’ a autorului fiindca exprima conotativ, tocmai conceptia sa despre sensul si complexitatea creatiei, a scrisului ca finalitate ; aceea de a opri" o clipa vesnicia’’ ; " Potecile imi insotesc condeiul/ Pe albul ce in mine il zidesc/ Cum se zideste clipa-n nemurire/ Si viata in destinul omenesc. /Alerg flamand dupa cuvinte,/ Din fructul lor sa-mi iau taria/ Sa imblanzesc culoarea varstei/ Si sa opresc o clipa vesnicia’’ (Zidire )

Lectura poemelor lui Mircea Darosi lasa impresia echilibrului filozofic kantian, in genul sintagmelor celebre ale filozofului de la Konisberg : " cerul instelat deasupra mea si legea morala in mine’’, ca un ganditor care a trecut prin furcile caudine ale vietii, un carturar ce a parcurs drumul initiatic al cunoasterii, dobandind o vasta posibilitate de intelegere a lumii si a sensurilor existentei.

Spirit optimist si olimpian, poetul practica o versificatie echilibrata intre stilul clasic si cel modern, care ii da posibilitatea unei exprimari lapidare, intr-un discurs liric accesibil, dupa cum afirma si Emilia Crina Somesan. La prima vedere ar lasa impresia ca" este creator de poezie din vechea garda’’, dar viziunea proprie asupra vietii, mesajul si sinceritatea discursului liric, precum si " efectul emotional’’ afirma Emilia Crina Somesan il detaseaza de creatorii din "vechea garda’’.

Originalitatea universului poetic al autorului se remarca si prin intuitia poetica patrunzatoare in a descoperi valentele si nuantele ; cum este si cea a "gandului’’, caruia ii identifica o multitudine de intelesuri valorice exprimate prin metafore neasteptate ce exprima reflectii si revelatii filozofice nebanuite, fapt ce dovedeste o disponibilitate poetica de exceptie. Metafore , precum : " samanta gandului’’, " gandul pom’’, "tulpini de gand’’, " sensul gandului’’, reprezinta o deschidere in universul complex si plin de mister al logosului, ca cetate incomensurabila a spiritului si cunoasterii. Chiar sentimentul iubirii se raporteaza la puterea gandului de a exprima forta magnetica si sublimul acestui simtamant la cotele cele mai inalte ale simtirii si gandirii omenesti, pentru al inalta la plenitudinea implinirii si sacralitatea idealului :" As vrea sa-ti fur iubirea si gandul cel dintai,/ Sa-ti impletesc din vorbe cununi ca niciodata,/ Sa fim vaslasi pe cerul ce nu-i a nimanui/ Si totusi e al nostru, cum n-a mai fost vreodata’’ (Nostalgica iubire )

In concluzie subliniem frumusetea inconfundabila a poemelor lui Mircea Darosi ; axate pe o tematica viabila pentru generatiile care se intereseaza de problemele majore ale existentei si care, avem certitudinea ca vor incanta cititorii iubitori de poezie ; pentru ca, in poemele sale cuvintele vibreaza si ating lumea noastra interioara. Mai adaugam ca versurile au o structura clepsidrica in care metaforele creeaza conexiuni intr-o imagine specifica asupra lumii.


Ioan L. Simon.

0 comentarii3178 vizualizări07 septembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0