Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 11 Iulie 2020 - 9006 vizitatori azi
DUELUL VIORILOR.

Daca Festivalul Enescu a fost evenimentul muzical al toamnei care a oferit melomanilor prilejul de a asista la o parada a marilor orchestre si marilor solisti ai lumii, o continuare fireasca este un proiect muzical parca desprins putin din el, caci il va avea printre protagonisti pe concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, care a fost programata in ultimele doua seri pe scena festivalului: violonistul Liviu Prunaru.

Deja traditie in viata muzicala romaneasca, Turneul International "DUELUL VIORILOR",  un proiect Radio Romania, organizat de Centrul Cultural Media, editia a V-a, va avea loc in perioada 22 septembrie - 4 octombrie 2015, in 11 orase din Romania si Republica Moldova. Protagonisti sunt violonistii Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru iar arbitrul intrecerii muzicale este pianistul Horia Mihail.

Dupa patru editii de succes, ideea de duel s-a transformat intr-o intrecere amiabila pentru cucerirea publicului, numele sonore ale instrumentelor trecand pe planul doi si fiind apreciate mult mai mult calitatea interpretarii, sensibilitatea si daruirea artistilor, dar si alegerea repertoriului care, anul acesta, este unul incarcat de romantism, virtuozitate si culoare.

Daca in primele runde, cei doi violonisti au ales lucrari de o sensibilitate aparte, care vor purta ascultatorii intr-o frumoasa calatorie muzicala incarcata de lirism, dar menite in acelasi timp sa le puna in valoare calitatile interpretative exceptionale, in partea a treia, cei doi isi vor da mana, asa cum le sta bine marilor virtuozi, pentru a interpreta cateva lucrari cu influente americane si latino, ce  aprind sufletele melomanilor de pretutindeni. Asadar seara se va incheia in pasi de tango, iar cei ce vor dori sa pastreze in colectia personala aceste interpretari vor putea achizitiona de pe site-ul www.edituracasaradio.ro, noul CD "Tango" cu Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru.

Cu siguranta publicul va aprecia, pe langa maiestria interpretilor si sunetul ambelor viori - Stradivarius "Pachoud", pe care canta Liviu Prunaru, dar si Guarneri del Gesu, pe care canta Gabriel Croitoru (care este pusa la dispozitie de Muzeul National George Enescu, in patrimoniul caruia se afla), viori care poarta cu ele, la randul lor, povesti exceptionale care pot fi descoperite pe site-ul www.duelulviorilor.ro

 

La Bistrita evenimentul va avea loc vineri 25 septembrie 2015, la Sinagoga, cu incepere de la ora 19:00.

0 comentarii2394 vizualizări21 septembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0