Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 26 Februarie 2021 - 42448 vizitatori azi
Dupa 32 de ani, Sorina si Magda refac grupul Ecoul si vor canta la "Bistrita folk" la Sala Polivalenta.

"Taina", "Lumina", "Cana cu vin" - iata cateva dintre cantecele grupului "Ecoul" lansate pe scena Cenaclului Flacara in anul 1981, care inca inseamna foarte mult pentru muzica folk romaneasca. Dupa mai bine de trei decenii, ele vor putea fi ascultate in interpretarea originala, pentru ca cele doua membre initiale ale grupului "Ecoul" din Reghin, Sorina Bloj si Magda Puskas vor reface duetul lor la Festivalul National pentru Tineret "Bistrita folk", care se va desfasura la sfarsitul acestei saptamani la Sala Polivalenta din Bistrita.

   Grupul "Ecoul" a cunoscut o ascensiune fulgeratoare in anul 1981, dupa castigarea trofeului la festivalul "Baladele Dunarii" de la Galati, unde presedintele juriului era poetul Adrian Paunescu. Impresionat de frumusetea cantecelor interpretate de cele doua fete din Reghin, Adrian Paunescu le-a cooptat in Cenaclul Flacara si, in scurt timp, toata Romania fredona "Taina" sau "Cana cu vin", cantece intrate adanc in sufletele romanilor. Numai ca in 1983 Sorina a parasit Cenaclul Flacara si grupul "Ecoul" in formula Sorina Feier - Magda Finna devine amintire. Pana, iata, in aceasta toamna, cand cele doua raspund invitatiei de a se reuni pentru un recital extraordinar la "Bistrita folk". Grupul "Ecoul" va evolua pe 13 noiembrie, in prima seara a festivalului, precedand concertul "Alifantis & Zan".

"Am ajuns la varsta la care nu mai pot sa spun "nu" cand este vorba de trecerea unor vami dincolo de care ma pot reintalni cu oameni din trecutul meu frumos. De fapt, dincolo de tot si de toate, Magdalena are un loc special in sufleul meu: ea este persoana cu care am gustat cele mai frumoase amintiri si emotii ale tineretii mele artistice" (Sorina Bloj).

"Ne facem si noua o bucurie si iti multumim Florin, pentru ca ai venit cu aceasta idee! Si sa stii ca nu este o coincidenta, dar tocmai inainte am vorbit cu Sorina si, ma rog, nu am mai cantat de vreo treizeci si ceva de ani… Cantam, Doamne ajuta!  Sa vedem ce vom mai putea recladi din cioburi, din ce a mai ramas si cred ca o sa iasa un lucru frumos!" (Magda Puskas)

Si iata cum se reannoada una dintre povestile frumoase ale muzicii folk! O poveste inceputa atat de demult, incat ne-a fost imposibil sa gasim fotografii de atunci ale grupului Ecoul!

Festivalul concurs pentru tineret BISTRITA FOLK este organizat de Centrul Cultural Municipal Bistrita si Asociatia Culturala Romania din inima mea Bistrita (ASCRIM), cu sprijinul Primariei Bistrita si al Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita - Nasaud. Sponsori principali: Rombat SA si Ecomas Energosystem Bistrita.

 

          Presedinte executiv ASCRIM - FLORIN SASARMAN.

 

.

 

 

Bistrita Folk, 13 - 14 noiembrie, Sala Polivalenta

 Bistritenii, nu putini la numar, iubesc muzica folk motiv pentru care cea de a XIV - a editie a Festivalului concurs pentru tineret BISTRITA FOLK se va desfasura in perioada 13 - 14 noiembrie la Sala Polivalenta din Bistrita.

Evenimentele editiei a XIV - a a festivalului BISTRITA FOLK sunt reprezentate de reunirea grupului ECOUL, in formula Sorina Bloj & Magda Puskas, pentru un recital extraordinar si prezenta in premiera a lui Nicu Alifantis impreuna cu trupa "Zan", la BISTRITA FOLK. Pentru prima data va concerta la BISTRITA FOLK impreuna cu noua sa formula instrumentala si cantautorul Ducu Bertzi, capul de afis al celei de a doua seri. Corola evenimentelor artistice propuse de editia actuala a festivalului este intregita de prezenta lui Doru Stanculescu impreuna cu Sorin Minghiat in cea de a doua seara de recitaluri. Vor mai sustine recitaluri la BISTRITA FOLK 2015 Vali Serban&Florin Sasarman, Alexandra Sidor si Vasile Bancea.

O premiera va fi si lansarea cartii de interviuri "TAIFAS CU MENESTRELI" realizata de Florin Sasarman si Vali Serban, aflata in curs de aparitie la Editura Scoala Ardeleana din Cluj-Napoca. Evenimentul va avea loc in deschiderea primei seri a festivalului.

ASADAR NU UITATI EVENIMNETUL VA AVEA LOC LA SALA POLIVALENTA BISTRITA.

 

0 comentarii5880 vizualizări11 noiembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0