Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 07 Martie 2021 - 19286 vizitatori azi
CULTURA - BISTRITA FOLK Editia a XIV-a - 2015.

Sunt momente in viata supranumite, just, "monumente". Se simte. Nu iei doar parte la ele, ci le traiesti. De aceea consemnarea lor vine de la sine, fara vreo dificultate. Asta s-a intamplat vineri, 13 noiembrie 2015, la Sala Polivalenta din Bistrita.

      FLORIN SASARMAN, "Omul spectacol" - imi place sa-i spun asa pentru ca este si el un prototip 100% a ceea ce inseamna, la ora actuala, Adevarat, Reprezentativ si Curat in arta bistriteana, de la creatie la redare scenica, de studiou sau radiofonica, la mobilizarea celorlalti  - a dat startul editiei a XIV-a a Festivalului de Muzica si Creatie FOLK. Este o manifestare de talia nationala, de cea mai buna calitate. As putea sa sustin ca a depasit chiar hotarele,  prin prezenta folkistilor romani din Franta, SUA si Canada, la ultimele doua editii.

  Noutatile 2015? Ei bine, surprinde, in plan editorial, lansarea consistentelor volume  - Taifas cu menestreli - de Florin Sasarman & Vali Serban - Ed. Scoala Ardeleana, Cluj-Napoca,  2015 - transcrierea interviurilor exceptionale ale emisiunii folk de la Radio Cluj, "Diligenta de Bizant", cu cei mai indragiti cantautori ai domeniului, de la Adrian Ivanitchi, Nicu Alifantis, Ducu Bertzi, Adriana Ausch, Stefan Hrusca, Sorina Bloj, Magda Puskas, la Vasile Seicaru si Mircea Vintila. Ramane, din multe puncte de vedere, un "document - hronic" al evolutiei unui gen muzical - FOLKUL -  nu o data salvator al unor generatii ( recunosc sincer si a mea...), inconfundabil si, daca ma gandesc bine, nepieritor!; Vali Serban - Istoria unui vis si Vocile inimii - O istorie subiectiva a Radioului public romanesc de Cornel Costea. Ma bucur: Cultura nu poate dainui decat prin cuvantul ziditor, cuvantul scris!

 Un alt element de noutate il reprezinta tinerii interpreti inscrisi in concursul festivalului. Voci bune si foarte bune. Varsta! De la 15, 17 la 20 si de ani. Chitara e acompaniata de mai multe accesorii de percutie, mergand pana la "omul orchestra", Bogdan Mosutiu - 15 ani! - din Apahida, cu a sa cutie din lemn transformata adhoc in toba etc. Au impresionat numerosul public: Serban Florian Gosa/ 17 ani!/, cu melodia "La tara, in tara mea", Laura Todica cu "Anotimp in doi", Cecilia Papoi & Sorina Puiac cu "Jumatati de masura", Grupul Ethos - "Romanta meschina"  versuri de Minulescu si "Departe" de Arghezi, sau Grupul Mist din Dej cu "Nervi de toamna" bacoviana. Aplomb, multa dorinta de afirmare. Este o generatie mult mai determinata fata de ceea ce te-ai fi asteptat. E rau? E bine? Cred ca este mai degraba un semn pozitiv ca lucrurile vor evolua pe un fagas al unei autodeterminari mult mai aspre pentru viitorii artisti ai genului. Tinerii au punctul lor de vedere si e limpede ca si-l vor apara pana la capat. Nu-i sperie nimeni si nimic...Acesta-i, se vede, progresul. Nu trebuie sa ne miram. Suntem intrati deja in mileniul trei, nu?!

Partea a doua a serii a fost un adevarat regal, cu surprizele sale inconfundabile, de neuitat. "Vrajitorul" Florin a reusit sa refaca si sa readuca pe scena, dupa 32 de ani! , in premiera la Bistrita, Grupul ECOUL, celebru pe vremea Cenaclului Flacara, al poetului Adrian Paunescu. Ce soc! Ce incantare! Sorina (Sorina Bloj) si Magda(Magdalena Puskas) au "sunat" ca altadata la poarta sufletului nostru! Aceleasi voci. Inconfundabile...de parca n-ar fi trecut decat doar cateva zile de la precedentele auditii. Si au curs: "Taina", "Adio, adica ramai", "Lumina", "Jaluzeaua", "Iubeste-mi mainile si ochii", "Hai,vino lume"...multe altele si slagarul de atunci, "La o cana cu vin", compus de Sorina in 1980 la...Bistrita! Artistele au fost admirabile. Lumea le-a aplaudat minute in sir, cuprinsa de intensitatea emotiei amintirilor ( pentru noi, cei de tineretea a doua!) sau de descoperirea unor posibile iubiri, pentru generatia 18-25 de ani. Va multumim Sorina si Magda pentru recitalul oferit! Pe cand noul CD?!

Pentru ca ziua sa se incheie apoteotic, magicianul Florin Sasarman l-a invitat in scena pe inconfundabilul bard, menestrel al Iubirii, NICU ALIFANTIS, acompaniat de Formatia ZAN si de violonistul Mihai Nenita. Intr-unul din interviurile din cartea "Taifas...", Nicu Alifantis spunea: "...Poezia de dragoste am abordat-o si i-am devenit fidel. Inainte de ’89 erau multe lucruri despre care nu puteai canta si, cum eu am considerat intotdeauna ca muzica nu trebuie sa fie de sertar, am ales ideea de poezie de dragoste, care nu crea probleme. Recunosc ca asta am facut-o deliberat. Si mai recunosc un lucru: indiferent de varsta, indiferent de provenienta sociala, indiferent de nationalitate, de religie, de tot ce vrei, dragostea este un numitor comun al tuturor oamenilor si de asta am ales poezia  de dragoste". Pot confirma ca aproape tot recitalul, de vreo doua ore! - maraton de virtuozitate artistica - s-a axat pe mesajul poetic de iubire. Are dreptate artistul. Nimic nu-i mai frumos decat iubirea. Si parca azi, mai mult ca oricand avem nevoie de ea...E singurul antidot impotriva urii si rautatii endemice si epidemice din noi, oamenii. Chiar acuma cand scriu, la radio se vorbeste de alti zeci de morti, la Paris, "opera" a teroristilor extremisti arabi! Doamne, pana unde si pana cand mai trebuie sa induram atata revarsare de ura? A quoi bon?! Uite, chiar si lectia lui Nicu Alifantis ne invata exact contrariul! Ce e atat de greu de inteles ca armele urii trebuie aruncate la lada de gunoi a istoriei? Cati oameni mai trebuie sa moara ca sa percepem acest mesaj asa cum se cuvine si sa-l si aplicam?! Cert este ca Nicu Alifantis nu se dezminte. E un artist complet si surprinzator de complex. A cantat, pe langa ceea ce stiam cu totii, piese in limbile aromana, portugheza si greaca. Comunicarea o face nu numai prin muzica ci si prin rostire ritmata a versurilor, mult mai mult decat o simpla recitare, prin dans, prin mimica, prin gesturi de mim antic si, ludic, printr-o variate superba de miscari cu palaria neagra de fetru, pentru a multumi sau sublinia cu modestie respectul acordat publicului. E un mare artist. A fost un privilegiu sa asistam, sa participam la o asemenea performanta scenica, aplaudata minute in sir. De notat virtuozitatea instrumentistilor, domnii Popescu, chitara si  Nenita la clape si mai ales vioara. L-au sustinut foarte bine pe solist in demersul sau. Felicitari Nicu Alifantis & intreaga sa trupa! Felicitari Florin Sasarman pentru seara de neuitat pe care ai oferit-o, din sufletul tau mare de iubitor al acestor meleaguri, celor peste 1000 de spectatori prezenti in Sala Polivalenta! Iti multumim.

 

Mircea Seleusan-Batranu.

0 comentarii3087 vizualizări14 noiembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0