Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 28 Septembrie 2020 - 5728 vizitatori azi
Tovarasi impotriva Coroanei. Ideologie si propaganda in Romania comunista.

Cornel Jurju - "Tovarasi impotriva Coroanei. Ideologie si propaganda in Romania comunista", Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2015. Cornel Jurju, istoric:

" - Cartea evidentiaza sterotipurile prin care regimul comunist a incercat sa reconstruiasca memoria individuala si colectiva a romanilor asupra monarhiei, ca institutie si ca dimensiune istorica. In anii comunismului a fost structurat un adevarat mit ideologico-propagandistic antimonarhist, structurat in jurul a doua elemnte principale: regele exploatator-regele calau, respectiv regele tradator, ale intereselor economice, politice si nationale ale natiunii romane. Un rol important in propagarea sociala a produsului ideologic antimonarhist l-a avut manualul de istorie din anii comunismului. Din acest punct de vedere, cartea de istorie din comunism a fost, adesea, redus la un instrument de propaganda prin care s-a urmarit socializarea unor valori ideologice si implicit asigurarea unui control asupra societatii romanesti. De asemena un rol important in raspandirea invataturii ideologice l-a avut mass-media fsn-ista de la inceputul anilor 90. Aceasta a redifuzat mitul comunist antimonarhist in componentele sale esentiale, readaptandu-l realitatilor politice, sociale si psihologice din anii postrevolutionari. Reiterat pe parcursul mai multor decenii produsul ideologico-propagandistic antimonarhist s-a ancorat puternic in memoria individuala si colectiva romaneasca, reprezentand pana si astazi convingeri, poate chiar un sistem "valid" de intelegere si cunoastere al trecutului romanesc."

 

Prof. Claudiu Sular, membru fondator al Clubului Monarhistilor Bistriteni si presedinte al Asociatiei Profesorilor de Istorie din Romania-filiala Bistrita-Nasaud:

"- Cornel Jurju face parte din noua generatie de istorici, care s-a format si afirmat in ultimele doua decenii la scoala Institutului de Istorie Orala a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, coordonata de prof. Univ. Dr. Doru Radosav. Cartea "Tovarasi impotriva Coroanei. Ideologie si propaganda in Romania comunista" este o interpretare inedita a manualelor scolare din perioada comunista privind casa regala a Romaniei,  de o valoare stiintifica si interpretativa deosebita,  o analiza si un eseu istoriografic privind modul in care a fost subordonata istoria  Romaniei ideologiei marxiste, o reflectie asupra continuturilor manualelor scolare comuniste care au abordat tema "regelui strain" in contrast cu expresia si vointa maselor populare de-a lungul istoriei, muncitori si tarani exploatati, care parca nu dorise  altceva de-a lungul timpului decat instaurarea comunismului.

            Cartea "Tovarasi impotriva Coroanei. Ideologie si propaganda in Romania comunista", poate reprezenta alaturi de alte abordari istoriografice asemanatoare, importante demersuri in directia unei prezentari realiste si obiective a istoriei romanilor, in formarea unei constiinte identitare corecte prin intermediul predarii si invatarii istoriei, in situatia in care se impune in continuare o revizuire a continuturilor manualelor, in primul rand a unor teme de Istoria romanilor, care trebuie de indata eliberate de anumite viziuni dogmatice, nationaliste si ideologice, in multe situatii depasite de realitatile actuale, de perspectivele, interesul si nevoile educationale ale noilor generatii si de ce nu de realitatea istorica imediata, chiar daca in decursul ultimilor 26 de ani, au avut loc importante si necesare revizuiri, corectii si ajustari ale programelor si manualelor scolare in directia realizarii unei educatii pentru o cetatenie democratica. "

0 comentarii2688 vizualizări16 ianuarie 2016




rss 2.0
rss 2.0