Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Nasaudenii au participat la aniversarea Liceului "Al. Ioan Cuza din Iasi'.

Timp de doua zile, dupa sarbatoarea Unirii Principatelor Romane din acest an, nasaudenii au raspuns la invitatia Liceului Teoretic, "Alexandru Ioan Cuza’’din Iasi de a participa la aniversarea acestei institutii scolare, care a implinit 61 de ani de la infiintare. Intalnirea a avut drept scop consolidarea relatiilor de prietenie si colaborare pe plan cultural si educational, concretizat printr-un parteneriat incheiat intre  liceul amintit si Scoala Gimnaziala Rebra, Liga Scriitorilor Romani-Filiala Nasaud si Astra Nasaudeana.

          Invitatii de onoare ai acestei minunate manifestari culturale au fost nasaudenii  : Ioan  si Lucretia Mititean, Mircea Darosi, Nechita si Maria Bumbu, care au sustinut comunicari privind legatura istorica si culturala a Nasaudului cu Iasul marilor infaptuiri. Semnificative, in acest sens sunt titlurile : "Ganduri alese pentru oamenii Iasului’’, "Icoana unei scoli dintr-un colt de tara romanesc’’, "Nasaudul si Iasul, o punte de spiritualitate romaneasca’’, "Nasaudul si Iasul, simbol al prieteniei prin cultura’’.

         In fata unui auditoriu numeros, alcatuit din cadre didactice aflate sub conducerea d-nei dir. Ariadna Cristina Maximiuc, parinti si fosti elevi ai liceului (prefect Bogdan Razvan, Adi Cristi, scriitor, Aura Tabara, insp. Scolar ) , nasaudenii si-au prezentat cartile : "Pagini de ziar, pagini de carte’’ (autor Ioan Mititean ), "Gavril Istrate- decanul filologilor romani’’ (autor Mircea Darosi )  si " Vorbe intelepte’’(autor Lucretia Mititean ), iar Nechita Bumbu, numit si "Pictorul verde’’, a realizat o expozitie alcatuita din 20 de tablouri cu cele mai reprezentative lucrari din creatia sa.  Din cuvantul vorbitorilor a reiesit faptul ca, legaturile Nasaudului cu Iasul sunt cunoscute si prin legendara poveste de dragoste dintre Mihai Eminescu si Veronica Micle, originara din Nasaud, dar si prin stramosii lui Creanga, care  dupa mama se trag din satele acestui tinut :  Ilva Mare si Gledin. Dar si prin ardelenii care s-au moldovenizat, precum Gavril Istrate, Alexandru Husar si multi altii, slujind toata viata pe altarul prestigioaselor institutii de invatamant din capitala Moldovei. Nu au fost uitate nici personalitatile iesene care s-au stabilit in orasul academicienilor, desfasurandu-si activitatea la Liceul "George Cosbuc’’din Nasaud, precum Sandu Manoliu, Ion si Elena Tazlauanu si altii.

      Programul manifestarilor a fost deosebit de bine organizat si foarte bogat in activitati care a cuprins toate domeniile vietii educationale si culturale ale acestei prestigioase institutii de invatamant : prezentari de proiecte, reviste scolare, sesiuni de comunicari-cadre didactice si elevi, expozitii de carte, expozitii de lucrari ale elevilor si ale profesorilor, momente artistice care au incantat pe toti cei prezenti. Pe tot parcursul desfasurarii acestei intalniri, s-a simtit caldura sufleteasca si ospitatea gazdelor, pentru care nasaudenii le aduc si pe aceasta cale cele mai sincere multumiri.


      Prof. Mircea Darosi.

0 comentarii3115 vizualizări28 ianuarie 2016




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0