Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 29 Martie 2024 - 14587
"Dosar 35" - O carte de vizita impresionanta.

Incarcat cu un suflu tineresc rar intalnit si cu o prezenta statornica intr-un spatiu cultural foarte extins, scriitorul si jurnalistul de exceptie Menut Maximinian, este un nume atat de cunoscut in lumea literelor.

Tineretea care ii staruie in fiinta ca o binecuvantare divina, ii innobileaza sufletul, ii da putere de munca si har sa puna in cuvinte intelepciunea si frumusetea gandului curat. Aflat la varsta maturitatii priveste cu drag in "ograda’’ vietii sale si constata ca in numai 15 ani a realizat un palmares editorial impresionant, 21 de lucrari, in calitate de scriitor, cercetator, poet si promotor cultural. La toate aceste minunate bijuterii ale scrisului, Menut Maximinian primeste un raspuns meritoriu din partea confratilor sai in ale scrisului, care ii apreciaza opera, drept o valoare incontestabila in contextul literaturii contemporane.

In anul 2014 a publicat volumul intitulat atat de sugestiv"Cronica de garda’’in care a asezat cu migala 239 de cronici literare, eseuri critice si de directie culturala, care pun in lumina activitatea literara a multor condeieri. In analiza critica a cartilor, temelor si a autorilor, Menut Maximinian nu accepta reaua credinta, partizanatul, diagnosticul pus dupa o lectura pe fuga, superficiala. Are un stil propriu, unind luciditatea critica cu analiza psihologica si sociala si cu talentul sau de scriitor de a se exprima plastic, sugestiv si concentrat.

Pentru el, orice carte primita si citita este o provocare la nou, la un alt inceput. Pe rafturile bibliotecii sale, dar si pe cele ale sufletului, stau mereu in asteptare alte si alte carti sa le vina randul. Cronicile lui nu se insira ca margelele pe ata, ele fac parte dintr-un intreg. Au un orizont larg si o orientare clara catre solutia critica, nascuta in mediul jurnalistic, unde Menut Maximinian si-a pus de ani buni semnatura in circulatie si in pretuire publica. In felul sau, fiecare text din" Cronica de garda’’ nu este doar o sinteza literara, un eseu, sau moment cultural, ci un un mod de reflectie asupra literaturii actuale. Prin acest volum, el insufla nu "doar bucuria lecturii’’, ci desface tainele criticii, tocmai pentru a oferi cititorului o cheie de nepretuit pentru a descoperi frumusetea si bucuria acestei arte.

Ca un raspuns la intreaga sa opera, in anul acesta vine la rampa cu un volum impresionant de referinte critice semnate de oameni cu reale valente scriitoricesti in care Menut Maximinian este personajul central. Prin aprecierile si relatarile confratilor lui in ale scrisului, el se poate privi cu mandrie ca intr-o oglinda. Titlul pare a fi destul de curios" Dosar nr. 35’’ aparuta in Editura"Vatra veche’’ Targu Mures, care te poate duce cu gandul la ceva mai putin obisnuit. O urmarire penala, sau cine stie ce document al securitatii. Dar nici vorba de asa ceva. Ca de obicei, el gaseste sensul metaforic al fiecarui titlu de carte, o emblema a sufletului sau. "Dosar nr. 35’’reprezinta de fapt varsta lui, este un dosar literar in care, "avocatii’’ sunt oameni ce pledeaza intr-un mod admirativ pentru tot ceea ce a creat pana in prezent. Este un raspuns de pretuire a talentului si muncii pe care o depune pe ogorul literelor. Cele 325 de mesaje scrise cu responsabilitate si competenta de catre semnatari, vorbesc mai mult decat despre oricare alt scriitor din judetul Bistrita-Nasaud. Ele completeaza statul sau de scriitor si de om al faptelor pe taram cultural.

Cartea "Dosar 35’’ poate fi considerata o "arhiva sentimentala’’prin care este proiectata radiografia eului artistic al autorului, precum si temperatura valorii sale literare. Din sinteza aprecierilor cuprinse in acest volum am formulat cateva idei definitorii : Menut Maximinian stie sa-si transforme naturaletea in eleganta si cultura in bun simt. Este generos si modest, ambitios si perseverent, scriitor talentat si jurnalist de vocatie, este un observator atent si mereu in pas cu noutatile vietii cotidiene. Discursul sau critic cuprinde idei limpezi si coerente bazate pe analiza si sinteza. Abordeaza cu succes genurile jurnalisticii, intre care, articolul, reportajul, interviul, iar in calitate de scriitor, poezia si proza lui sunt foarte bine apreciate. Menut Maximinian este un adevarat promotor al vietii culturale din judetul nostru, fapt pentru care a primit numeroase premii, distnctii si diplome de recunostinta. Iata o carte de vizita care face cinste unui om care slujeste pe altarul limbii romane.

 

Mircea Darosi

0 comentarii2863 vizualizări14 martie 2016




rss 2.0
rss 2.0