Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 24 Februarie 2020 - 5026 vizitatori azi
Ioan Mititean - BISERICA STRABUNA, PERMANENTA si ETERNITATE.

Lumina sufletului ne  imbogateste inima de cate ori suntem in impas. Cartea domnului Ioan Mititean, scriitor si intelectual de elita al Nasaudului si nu numai, ne lumineaza "masa, spiritu si viata" cu o noua aparitie.

           Aparuta la Editura Napoca Star, cu subtitlul "In varful penitei  XVII" ni-l aduce in fata ochilor pe  creatorul de frumos, ziaristul si scriitorul Ioan Mititean in postura de reporter si creator de istorie adevarata traita cu penita de aur a sufletului domniei sale.

          Cartea contine o pleiada de intelectuali nasaudeni si  preoti ce au  sfintit cu viata lor aceste  meleaguri in "lacrima " istoriei ne-au lasat ctitorii deosebite precum medicul Traian Gheorghe Dascal ale carui statui ni-l numesc "Mecena" Tarii Nasaudului.

            Personalitati precum Inalt Preasfintitul Bartolomeu, trecut la cele vesnice sau, Valeria Peter Predescu, plecata  prea devreme in lumea fara de dor, traiesc vesnic prin penita de aur a domnului Ioan Mititean ce lumineaza amintirea lor cu ce-au lasat in urma, o viata spirituala traita in  vremuri de restriste si cantecul de poveste al satului natal cu viata si obiceiurile sale.

         Inca de la primul capitol "Icoanele povestesc",ne aflam cu inima si trairile  spirituale  in postul Sfintelor Pasti cand iertarea intelegerea si comuniunea  sunt puse pe masa fiecarui crestin asemenea Sfintei Treimi in care vedem izvorul binecuvantat al vietii si sperantei .

          Manastirile din "Tara Nasaudului", pe unde  si-a purtat pasii domnul scriitor Ioan Mititean insotit de doamna Lucretia, intelectuali de prima marime, ce gusta din "ospatul credintei", alinand inimile si vietile  celor ce au nevoie de lumina blanda a neamului romanesc, contemporanii nostri si urmasi ai granicerilor  prin credinta, fac cinste academicienilor nasaudeni  prin creatiile dumnealor.

          Sunt amintiti apoi preotii nasaudeni Nifon Odobescu si Dumitru Tomi, cu faptele luminoase,bucurii si suferinte ce si-au inscris numele pe firmamentul  istoriei Nasaudului ,precum si poenarul preot Leon Pop sau Dumitru Sidor plecat si el prea devreme .

          Sunt oameni  "de poveste",ca orice am zice nasaudeanul si bistriteanul poarta in clopul cu paun maretia acestor locuri incarcate de istorie ,aureolata de tricolorul scris in sufletele romanilor de aici si de pretutindeni.

             Cei "plecati" dar si cei prezenti precum preotii  Georgica Cira (Spital Nasaud), Emil Coman si Ioan Lapuste(Maieru), George Celsie(Nasaud) .I.P.S.Irineu Bistriteanul, I.P.S.Macarie al Europei de Nord, I.P.S.Andrei, protopopii Dambu de Nasaud sau Vidican de Bistrita inscriu cate o pagina de istorie pe aceste locuri.

              Nu sunt uitati nici scriitori precum Ioan Alexandru, Dumitru Popitan, reprezentanti ai Astrei nasadene precum Ioan Seni si multi altii, pe 165 de pagini si 18o de titluri, ce vorbesc despre alese fapte si insemnate evenimente presarate pe undele  vremii in istoria  judetului cum nota in prefata parintele profesor din Cluj -Simion Cristea.

       Cartea se incheie cu un capitol drag sufletului meu  "Colinde si obiceiuri de Craciun la Magura Ilvei", ce vorbeste despre festivalul ilvean care s-a desfasurat anul acesta -2016-la editi a cu nr.20, la Ilva Mare. O metoda de-a nemuri neamul romanesc atat de zbuciumat in ultima vreme  dar care va trai vesnic prin oameni alesi ce lasa ceva in urma lor.

 

        prof.Ana Berengea      

       aprilie 2o16

0 comentarii2422 vizualizări19 aprilie 2016
rss 2.0
rss 2.0