Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
"Rebrisoara din povesti'.

Cu acest laitmotiv se intoarce tot mai des in Rebrisoara copilariei sale, Cristian Pomohaci, unul dintre cei mai iubiti interpreti ai cantecului nostru popular. Duminica, la sarbatoarea satului, pe langa toate celelalte cantece atat de cunoscute, a mai adus cu el unul nou, care oglindeste viata si preocuparile de altadata ale oamenilor de pe aceste meleaguri: "Dragi mi-s mie oile’’. Un cantec cu rezonate melodice in graiul pastoresc, innobilat de umorul fin al versurilor sale. Pe seama celor doua mioare, "bala si oacesa’’ a purtat un dialog cu oamenii lui dragi, din mijlocul carora s-a ridicat sa puna in cantec trairile si dorul de satul sau natal, in care sunt invesnicite traditiile si obiceiurile noastre stramosesti.

      Exista in cantecele lui Cristian Pomohaci o filozofie populara, rar intalnita la interpretii nostri. Versurile simple sunt incarcate de intelepciune, iar autenticitatea lor este inegalabila, pastrand structura lexicala si fonetica a zonei de care apartin, zona Nasaudului. El canta in graiul nasaudean, are ritmul vietii oamenilor de aici, poarta accentul celui care le-a plamadit. Este inconfundabil prin vorba si melodie, prin mesajul launtric, prin tinuta lui traditionala si mai ales prin jocul scenic cu bratele-ntinse pe portativul cantecului sau. 

     Ca de obicei, cantecul cel mai asteptat de spectatori a fost  "De la Rebrisoara-n jos’’, despre care un iubitor de muzica populara spunea: "Uitam adeseori de valul nemilos al vietii, de mirificii ani ai copilariei. Prin acest cantec, Cristian Pomohaci da timpul inapoi, facandu-ne sa retraim acele vremuri, dupa care sufletul nostru calator tanjeste atat de mult. Ori de cate ori ascult acest cantec, uit relele si rautatea a tot ce ma inconjoara, las copilului din mine libertatea de a alerga in poiana plina cu florile copilariei. Ii multumesc pentru acest dar folcloric, Omului cu voce curgatoare si mangaietoare prin inimile care il asculta’’.

       Nici nu se putea spune mai bine si mai frumos despre Rebrisoara, decat prin aceste cuvinte, iar cantecul lui Cristian Pomohaci ramane o frumoasa poveste a copilariei prin care ne recunoastem fiecare dintre noi.

 

Mircea Darosi.

 

0 comentarii2835 vizualizări20 iunie 2016




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0