Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 25 Februarie 2021 - 20854 vizitatori azi
Primavara rebrisoreana-o conexiune dintre trecut si prezent.

Comuna Rebrisoara,la cei 641 de ani de  la atestarea documentara, dupa cercetatorul Suciu Coriolan, a reluat manifestarea populara "PRIMAVARA REBRISOREANA",o sarbatoare a naturii si frumusetii, cu intelesuri profunde despre relatiile interumane si despre relatiile satenilor cu istoria locala si cu natura. Primarul de Rebrisoara, Viorel Clapau, se pare ca a pornit cu dreptul  in cel de al doilea mandat, dovedindu-se  a fi un pastrator al traditiilor locale,care valoreaza mai mult atunci  cand  au radacini in timp.

        Sarbatoarea rebrisoreana a fost botezata si initiata  acum 43 de ani, din dorinta de a pastra obiceiurile si datinile locului,de a pastra si purta costumul popular,  si de a se permanentiza activitatea cultural-artistica in localitate. Prima editie a avut loc in data de 26 mai 1973 si s-a desfasurat fara intrerupere pana la 7 iunie 1992,deci 2o de editii,plus ultimele doua ,totalizand 22 de editii.In invitatia aparura in ziar s-a strecurat o eroare ,adica o ruptura in istoria locala,o subapreciere a parintilor si bunicilor nostri care au scos din anonimat acele comori stramosesti ,in scopul de a le utiliza la socializarea individului ,la asigurarea   procesului continuitatii generatiilor  spre un fagas constructiv al dragostei fata de sat si neam.

Daca suntem la editia a -ll-a cum scrie pe invitatie, e un semn de ruinare a valorilor culturale acumulate de rebrisoreni in atatea secole de existenta ,e un semn ca secam izvorul  ce a furnizat nasterea atator valori create de satenii  de pe Valea Gersei,de pe Podirei,de la Podul Rebrii, de pe ulitele satului de centru care au ridicat prestanta serbarii prin tinuta traditionala-opinci,suman,traista si dasagii purtati pe umeri la parada portului de badea Anchidim a Netului, de badea Petre din Ceie,badea Costanau,Ieremei,Hadar,badea George Muti,Leon a Fatului,Olar Ion,si multi altii de la Podul Malului,Dobodea,Scrada,Valea Babii,Straginoasa,Dobodita,Rastoaca,oameni de la izvoare ce au furnizat nasterea acestor valori ,oameni simpli ce au gandit in perspectiva.Oameni care au adus pe scena  obiceiurile locului cum sunt:jocul hurduzeul,cununa graului,tercul,claca,sezatoarea,nunta(miri-Radu Valean si Pavaloaie Voichita)

            Indiferent ce formatiune politica ne tuteleaza,slujitorii cultuirii sunt datori sa actioneze in favoarea memoriei istorice a neamului nostru ,de a transmite tot ce-i bun si frumos generatiilor viitoare.Insasi cuvantul-traditie -inseamna  transmitere, invataminte,  in limba latina,  de unde de fapt provine.

      Primarul de Rebrisoara reluand aceasta traditie locala,bineanteles aducand la fiecare editie elemente noi, face un act de pretuire,de apreciere a produselor creatiei umane ,la nivelul constiintei sociale a comunitatii,un simbol al identitatii  colective . Respectand traditiile  cu ordinea lor fireasca e un semn ca triumfa binele,frumosul,adevarul  care deschid calea afirmarii omului si recunoasterea valorilor sale si de grup.

             Sarbatoarea rebrisoreana,la varsta de 43 de ani si-a dovedit eficienta ca o sarbatoare a  satului,a zonei,a familiei,ca si hramul unei Sfinte Biserici  axandu-se pe -ospitalitate,bunavointa si prietenie ,este un refugiu al omului in primavara vietii,care exprima tinerete si o noua relatie dintre om si natura .

           Cei de azi,nu pot avea o viata sociala din nimic ,luand totul de la zero. La a 45-a aniversare,deci peste doi ani  ma gandesc la o carte intitulata -"Primavara rebrisoreana,in varful penitei "din respect pentru sat care mi-a patruns in suflet ca si satul natal.

             Astept invitatia pentru editia urmatoare .

                   Ioan Mititean

0 comentarii3052 vizualizări23 iunie 2016
rss 2.0
rss 2.0