Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Dora Alina Romanescu si cartile sale.

Palmaresul editorial al scriitoarei de la malul marii, Dora Alina Romanescu, originara din comuna Rebra, este unul impresionant. Cartea sa de vizita cuprinde 14 lucrari  literare, elaborate in tot atatia ani de cand s-a dedicat acestei nobile activitati. Periplul sau epic face parte din lumea romanului contemporan, dar si a prozei scurte, prin care isi confirma vocatia de artist al cuvantului.

        Daca romanele inceputului sau literar sunt radiografii ale fenomenului social in care personajele sunt luate din lumea oamenilor simpli, originari din satul in care s-a nascut si sunt puternic reliefati in "Dealul Comorii’’, "Blestem’’ si "Distante’’, aparitiile editoriale mai recente ne introduc intr-o aventura literara a resorturilor sale subterane.  Materia epica a cartilor "Singur in viata’’, "Miracol in Ajun de Craciun’’ si "Franturi din viata’’este densa si poarta amprenta inaintasilor din proza romaneasca transilvaneana. Textele au putere insufletitoare, atrag, cuceresc si emotioneaza. Sunt secvente din viata cotidiana care alcatuiesc un complex  de situatii si destine. Subiectele sunt luate din viata reala si imbracate in haina propriei sale imaginatii.    Autoarea  configureaza destinele personajelor sale care, uneori  sunt dramatice, neinduratoare, le dezvaluie starile de spirit, punand in valoare reflectii existentiale.

         Dora Alina Romanescu  are o scriere explicita si o disponibilitate narativa rar intalnita. Promoveaza un dialog dinamic, antrenant, in care se gasesc structuri morfologice si fonetice specifice graiului nasaudean. Fraza curge domol, se rotunjeste in culorile figurilor de stil, simple si calde, iar verbul sau expresiv are putere de seductie. Ca un fin analist si subtil provocator la dezbatere, autoarea ne introduce intr-un labirint al incercarilor vietii, developeaza experiente si deruleaza clisee cu situatii conflictuale si psihologice."Asterne cu lejeritate navala de idei si trairi cu care isi inzestreaza personajele’’.

          Exista in proza autoarei un echilibru al personajelor. Situatiile dramatice se afla in balanta cu cele senine, relaxante, invaluite de povesti incarcate de sensibilitate si gingasie, de generozitate si caldura. Intoarcerea in timp este un motiv foarte des intalnit in aceste creatii, ceea ce ii ofera posibilitatea sa construiasca scenarii cu puternice rezonate sufletesti si nu de putine ori cu accente autobiografice. Pe acest registru epic este construit romanul"Miracol in Ajun de Craciun’’, pe care il dedica nepoatei sale Ioana Alberta. Inca de la inceput ne dezvaluie starea ei de spirit : " De cand m-am nascut, am fost o tinta a destinului.. In primii ani de viata m-am luptat cu saracia, apoi cu o boala care s-a cuibarit in trupul meu plapand si care m-a chinuit multi ani. Eram prea mica si nu-mi dadeam seama cat de importanta este viata cu toate tainele ei. Fara sa stiu, m-am agatat cu amandoua mainile de ea, m-am tinut zdravan si am inaintat pe drumul care mi-a fost harazit’’.

         Folosind un limbaj cald,  evocator, cu profunde nuante sufletesti,  exprimate la persoana intai, ne putem da seama de identitatea femeii care indeplineste rolul de autor, narator si personaj al acestei scrieri in care se deruleaza povestea tragica din sanul familiei sale.

         Romanul "Singur prin viata’’s-a nascut  din destainuirile unui cunoscut, dupa cum marturiseste chiar autoarea. El este structurat pe doua parti, doua destine. Prima parte poarta titlul "Eugenia - o iubire pierduta’’, iar cea de-a doua, "David- in furtuna vietii’’. Ambele personaje sunt intr-o permanenta cautare a linistii familiale, au o istorie a lor personala, dar viata le ofera  surprize neasteptate. Avalansa intamplarilor care se napusteste asupra celor doua personaje centrale este greu de inchipuit. Au insa incredere in viitor, chiar daca trebuie sa lupte cu neputinta.

         "Franturi din viata’’este o carte de povestiri decupate din viata cotidiana. Titlul atat de sugestiv este o metafora a sensului nostru existential. Dora Alina Romanescu aduna in cele douasprezece povestiri intamplari, transmite mesaje moralizatoare, pune in fata cititorului situatii traite sau posibile pentru oricare muritor. Citindu-i cartile, iti poti da seama ca viata personajelor sale seamana bine cu propria noastra viata. Aceasta este arta  pe care o promoveaza scriitoarea de la malul marii.

 

Mircea Darosi.

0 comentarii3003 vizualizări28 iunie 2016




rss 2.0
rss 2.0