Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 13 Iulie 2020 - 15192 vizitatori azi
Managerul cultural Alexandru Catcauan - premiat in Serbia.

Alexandru Catcauan, coordonatorul proiectelor Colocviile George Cosbuc, al Saloanelor Liviu Rebreanu, al Festivalului de Satira si Umor Marul de Aur, directorul Casei de Cultura a Sindicatelor, a fost un invitat special al Festivalului International de Poezie "Drumuri de spice", de la Uzdin, Serbia. Premiat cu Premiul Cultural "Tibiscus", Alexandru Catcauan a tinut un spici efervesent despre Uzdin, oaza de spiritualitate romaneasca, si despre necesitatea mentinerii legaturilor cu  Romania. Niciodata nu l-am vazut atat de militant pentru o cauza. Indiscutabil, premiul e meritat din plin, datorita patosului dovedit pentru situatia romanilor din Serbia si a implicarii reale in mentinerea unor legaturi oportune cu diverse comunitati romanesti de pe teritoriul Serbiei.

            Organizat de Societatea Literar-Artistica "Tibiscus" din Uzdin, prin poetul Vasile Barbu, care este si presedinte al Uniunii Scriitorilor in Grai Banatean, festivalul a scos la lumina dinamismul trairii romanesti in spatiul Banatului Sarbesc. Vasile Barbu este autorul a peste 40 de carti de poezie, publicistica, traduceri, antologii, editii ingrijite, obtinand foarte multe premii in toate colturile Romaniei. Este fondatorul Festivalului International de Poezie "Drumuri de spice" de la Uzdin , al Simpozionului International "Oameni de seama ai Banatului", precum si al altor zece manifestari culturale romanesti din Serbia. Este redactor sef al publicatiei "Tibiscus" si al revistei "Floare de latinitate", editata de Consiliul National al Romanilor din Serbia.

            De-a lungul timpului, la acest festival, au fost premiati poeti importanti ai Romaniei, Serbiei, dar si alti "romani din jurul Romaniei", dintre care ii mentionam pe: Grigore Vieru, Vasile Tarateanu, Adrian Paunescu, Mircea Dinescu, Adam Puslojici, Arcadie Suceveanu etc. Anul acesta, Marele Premiu pentru Poezie "Sfantul Gheorghe" i-a fost decernat poetei Ileana Roman. Din Chisinau, a fost prezent la manifestari Vasile Soimaru, cu traista plina de albume de o frumoasa tinuta grafica si spirituala.

            Festivalul "Drumuri de Spice" s-a derulat la finalul lunii iulie, in cadrul Zilelor Uzdinului, localitate care a fost in sarbatoare aproape toata luna lui Cuptor. Printre evenimente s-au numarat si numeroase expozitii (si de pictura naiva sau cu semnificatie traditionala) si lansari de carte, dintre care mentionam volumul "Polemici de tranzitie", de Adrian Dinu Rachieru, aparut la Editura "Tibiscus", din Uzdin.

            Revista Miscarea literara a fost prezenta pas cu pas in derularea manifestarilor, prin directorul ei, scriitorul Olimpiu Nusfelean. S-a prezentat/ oferit cel mai recent numar al revistei, dedicat lui Gheorghe Grigurcu. S-au stabilit colaborari literare. De asemenea, s-a facut o donatie de carte si reviste din  partea delegatiei bistritene pentru Centrul Cultural Casa Romaneasca din Uzdin.

            Organizatorii au initiat si o excursie la Novi Sad, o capitala a culturii sarbesti, unde se gaseste si Consiliul National al Romanilor din Serbia. Beneficiind de un ghidaj calm si documentat, prin  umoristul Ionel Stoit, redactor la Radio Novi Sad, vizitarea centrului si a cetatii a fost un periplu agreabil: Biserica Sfanta Maria, Catedrala Ortodoxa Sfantul Gheorghe, Palatul Episcopal, in fata caruia se gaseste statuia unui dramatic poet sarb, Jovan Jovanovi? Zmaj, fiind totusi autor de literatura pentru copii. In parcul municipal, pe aleea poetilor, am beneficiat de date biografice surprinzatoare ale artistilor care  strajuiesc cararea. Poetul Ioan Baba ne-a oferit exemplare sugestive, de ultima ora, ale publicatiei "Libertatea", ferestre ale romanilor din Serbia. De pe platoul Fortaretei Petrovaradin, a doua fortareata militara ca marime din Europa, s-a deschis o priveliste splendida. Podurile, daramate in timpul Razboiului din Kosovo, acum - refacute, au dat semne suplimentare de darzenie si speranta, de re-nastere. O legatura suplimentara frumoasa a directorului Alexandru Catcauan cu Serbia e faptul ca, pe coperta a patra a cartii sale "Ultimul castelan", aparuta la Editura Aletheia, a asezat o imagine minunata, surprinsa de dansul la cetatea din Novi Sad, intr-o alta editie a unui apus.

             Altfel, am inteles ca romanii din Serbia simt nevoia sa stim ca exista, ca ne pasa. Din discutiile purtate cu localnicii, am tras concluzia ca tinerii romani din Serbia, veniti la studii in special la Timisoara, obtin cu greu cetatenia romana. Am aflat lucruri demne de toata lauda despre tinerii uzdinieni. Unii sunt membri in Consiliul National al Romanilor din Novi Sad, altii s-au "doctorisit" pe la Universitatile din Vestul Romaniei, altii sunt campioni nationali ai Serbiei.

            Directorul Scolii "Sf. Gheorghe" din Uzdin, Octavian Cretu, ne-a marturisit ca in anul scolar anterior au avut opt premii la olimpiadele nationale, remarcandu-se orchestra de muzica populara, corul scolar, echipa de tenis de masa, dar si elevi merituosi la disciplinele limba sarba, ca limba nematerna, scolarii uzdinieni dominand si intrecerile republicane de limba romana. Directorul s-a aratat bucuros in stabilirea unui protocol de colaborare cu Palatul Copiilor din Bistrita.

            In Zilele Uzdinului, de la tarani pana la intelectuali, toti s-au transformat in bucatari, organizatori culturali, urmandu-l pe Baron, pe poetul Vasile Barbu, pana in panzele albe. Nu e de mirare, pentru ca tenacitatea si daruirea Poetului sunt convingatoare. E un lider care tine vie flacara romanitatii. Intr-o atmosfera agreabila. Trebuie specificat si faptul ca Vasile Barbu editeaza si o publicatie numita simplu: Berea. Oameni inimosi, gazde minunate, copii creativi, bunicute darnice. Trebuie sa recunosc ca elevii m-au rasfatat cu mici spectacole ad hoc, recitari si in sarba, demonstratii de creativitate, iar bunicutele - cu jachete traditionale, cu botosei ("pentru pasari") - adorabili.

            Directorul Alexandru Catcauan a fost ca acasa la Uzdin. Vasile Barbu i-a aratat o prietenie recunoscatoare pentru tot ceea ce intreprinde inspre promovarea valorilor culturale, spirituale ale romanilor din Voivodina. Ii multumesc managerului premiat si Miscarii literare ca mi-au oferit posibilitatea sa explorez un spatiu graitor banatean, din pacate, de mult dincolo de granita tarii noastre. Impresii frumoase, teseri romanesti sunt marcate si la Muzeul Memoriei Uzdinului in cartea de onoare, Uzdinul fiind o comunitate in care se traieste intensiv romaneste. Altfel, ne-am bucurat sa fim pomeniti la calatori si de parintele paroh Moise, slujind la Biserica Sfantul Gheorghe din localitate, in grai romanesc.

 

Ionela- Silvia Nusfelan

0 comentarii2702 vizualizări03 august 2016
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0