Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 16 Ianuarie 2021 - 4210 vizitatori azi
Octavian Smigelschi - pictorul Transilvaniei.

Complexul Muzeal Bistrita - Nasaud in colaborare cu Asociatia culturala pictor Octavian Smigelschi organizeaza miercuri, 10 august 2016 expozitia de arta si pictura monumentala Octavian Smigelschi - pictorul Transilvaniei.  Vernisajul expozitiei are loc la Casa Argintarului din str.Dornei nr. 5  incepand cu ora 17,00 urmata de cea de-a doua parte a expozitiei etalata la Biserica Evanghelica din Herina unde sunt expuse cartoanele pentru catedralele din Sibiu si Blaj.

               Expozitia prezinta pentru prima data in Bistrita creatii ale pictorului Octavian Smigelschi 1866-1912, intr-o serie de evenimente care ne propune intalnirea cu artistul Octavian Smigelschi - una dintre personalitatile de prima marime ale culturii romanesti de la inceputul anilor 1900.

               Colectia de pictura pe care Asociatia culturala Octavian Smigelschi o poseda si o prezinta publicului prin diverse evenimente cultural artistice, muzicale si editoriale, e una dintre cele mai valoroase opere pe care ne-a dat-o pictura ardeleana in prima jumatate a secolului XX. O viata pentru arta, o arta pentru viata - aceasta a fost deviza vietii pictorului, care a dovedit pas cu pas puterea de a darui. In viata sa scurta, Octavian Smigelschi a abordat o mare diversitate tematica: peisaje, portrete, compozitii simboliste, figuri animaliere, studii de costume si draperii, statuete din argila, un fel de bozetti, utilizate in studiul costumului, subiecte romanesti de la tara si pictura monumentala religioasa, in tehnici de mare diversitate, unele dintre acestea fiind inventii proprii (tus, carbune, acuarela, ulei, pastel, fresca, marmura de ciment colorat). Artist de formatie academica, ambitios si perseverent, dar de o profunda sensibilitate, cu o educatie europeana fireasca la un intelectual ardelean al epocii, Smigelschi este un creator format intr-un mediu multicultural, a carui creatie este in primul rand profund romaneasca, dar in acelasi timp de o modernitate europeana. Un aspect al operei laice a lui Smigelschi fiind adancirea psihologica si analiza atenta a starilor sufletesti.

               La sfarsitul secolului XIX Octavian Smigelschi se apleaca spre pictura bisericeasca, prima realizare in acest segment al artei fiind iconostasul bisericii din Ilva Mare realizat in 1898. Urmeaza minunatul drum al cercetarii si totodata al implinirii in acest domeniu prin seria picturilor religioase, realizate imediat dupa pictarea Catedralei Mitropolitane din Sibiu, pentru bisericile nasaudene din Poiana Ilvei, Sant, Romuli, Magura Ilvei si Lunca Ilvei.  La numai treizeci si opt de ani, Smigelschi este creatorul neobizantinismului romanesc ce corespunde plenar traditiei noastre, unde in epoca medievala si premoderna s-au incrucisat cele doua conceptii artistice europene, una venita din rasarit, minunatele exemple constantinopolitane si ravennate, alta transmisa din Apus in formele ei clasicizante exprimate prin arta Renasterii.

               Artist complex, Smigelschi a asimilat atent si a trecut prin filtrul sensibilitatii sale anumite teme, motive, tendinte ale simbolismului european, conjugate cu o adanca motivatie personala, devenind astfel la sfarsitul secolului al XIX -lea si primul deceniu al secolului XX, primul nostru artist de o acuta modernitate.

               Expozitia Octavian Smigelschi - pictorul Transilvaniei din Casa Argintarului din Bistrita si expozitia de pictura monumentala Octavian Smigelschi - intre portile Orientului si Renasterea Occidentului de la Biserica din Herina sunt deschise publicului pana in data de 24 septembrie 2016.

                 Curator expozitie,  Alexandru Constantin CHITUTA

 

               Va asteptam cu drag!

 

               MANAGER,           Gavrilas Alexandru

0 comentarii2772 vizualizări08 august 2016
rss 2.0
rss 2.0