Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 01 Decembrie 2020 - 18376 vizitatori azi
Tara ascunsa - o fresca a satului nasaudean.

Romanul lui Alexandru Uiuiu, "Tara ascunsa’’ este una dintre scrierile cele mai reusite ale perioadei postdecembriste despre viata satului nostru contemporan. Cronicile literare care i s-au dedicat pana acum scot in evidenta disponibilitatile artistice ale acestui scriitor de mare valoare, ce imbratiseaza cu dezinvoltura toate cele trei genuri literare: epic, dramatic si liric. Pe langa acuratetea si concizia exprimarii, compozitia romanului, tehnicile narative folosite, as adauga cu prisosinta autenticitatea acestei scrieri. Ca unul traitor pe meleagurile descrise de autor, am recunoscut multe personaje, dupa nume si porecle, dupa locurile in care se desfasoara actiunea si, nu in ultimul rand, dupa limbajul specific nasaudean pe care il valorifica chiar si sub aspect fonetic.

     Prin stil si compozitie, romanul lui Alexandru Uiuiu poate fi o replica la proza marelui Rebreanu si Marin Preda, care au tratat lumea taraneasca in operele lor. In romanul "Ion’’, taranul saruta pamantul’’, iar in "Tara ascunsa’’ el il miroase, il simte "ii soarbe indelung miresmele’’. Poiana lui Iocan din Morometii este inlocuita aici cu "Crasma lui Ghita’’"Fagadaul’’ de altadata, ori mai nou "Bar de zi’’. Replica lui Moromete "pe ce te bazezi  ?’’ are alta formula: "interesant’’, folosita in mod obsesiv de Grigore Gutan,  ca o expresie a mirarii si a neputintei de a intelege anumite lucruri.

     " Tara ascunsa’’ este tinutul de pe Somes pe care scriitorul ni-l prezinta cu toate realitatile sale, cu oamenii si obiceiurile lor, cu bucuriile si tristetile lor. De fapt, satul Limpezis, nume simbolic, unde se desfasoara in general actiunea, nu exista in geografia acestei zone, este o fictiune, dar prin descrierea lui foarte amanuntita se  poate  identifica cu localitatea Feldru, locul copilariei autorului. Detaliile le aflam din continutul romanului, unde toponimele sunt atat de familiare: Valea Secerului, Valea Cailor, Prihodiste, Dealul Popii, Valea Strambii, Podiree etc. Sunt usor de recunoscut numele de familie specifice comunei Feldru: Haragus, Scridon, Ileni, Stehuta, Bardan, Nechiti, Palagi, Burduhos  s.a. Tot atat de cunoscute sunt si poreclele satenilor prin care pot fi identificate personajele acestei carti: a Tapului, a Harampaului, a Zdrangalaului, a lui Ciparus, a lui Placinta, a lui Potcoava, Boactaru, Buftea etc.

       Alegerea denumirii de Limpezis are drept suport incercarea comunitatii de a se incadra  in ritmul prefacerilor care au loc dupa decembrie 1989 in viata satului. Este de fapt o limpezire  a modului de gandire al oamenilor, de acomodare  cu schimbarile venite pe neasteptate.

       Romanul are trei parti distincte, alcatuite din "farame’’ cum spune autorul: "Potopul verde’’ in care este prezentat un tanar regizor, Andrei Gutan, stabilit la Bucuresti in cautarea unui rost. Cea de-a doua parte se numeste" Cimitirul de stele’’ si descrie cateva momente din viata lui Grigore Gutan, tatal regizorului, taran din Limpezis, iar partea a treia o intituleaza "Pomul vietii’’ce cuprinde o lista intreaga de personaje care vin si pleaca in strainatate cu tot felul de influente si idei nastrusnice. Semnificativa este aventura tanarului Vasile Giboaca care pleaca in Franta si dupa un timp, luat de mirajul acestei lumi ii scrie tatalui sau sa vanda tot, sa vanda pamantul si sa mearga la el, acolo in localitatea al carui nume nu-l cunostea nici el. Plina de umor este si secventa in care este prezentata sosirea  la fagadaul lui Ghita a unui japonez dornic sa descopere traditiile din zona.  Nu lipsesc nici scenele de amor asemanatoare cu cele din opera lui Liviu Rebreanu.

       Dincolo de problemele cotidiene, aici se petrec si drame mai putin obisnuite. Grigore Gutan, personajul principal al romanului sufera o moarte aparenta si este declarat disparut, iar fiul sau, Andrei Gutan simuleaza un accident, dand foc  propriei sale masini si pleaca fara sa dea de stire nimanui pentru a se dedica profesiunii sale de regizor de film . Grigore isi recapata memoria si se intoarce in sat spre surprinderea familiei sale si a celor din jur care ii facusera inmormantarea in lipsa. Andrei castiga Marele Premiu de la Festivalul de film de la Cannes si traieste bucuria acestui succes, dar si a reintalnirii cu tatal sau.

          Legat sufleteste de lumea satului, autorul creeaza cea mai frumoasa scena a relatiei dintre generatii. Ionut, nepotul lui Grigore Gutan nu vrea sa se desparta de aceasta lume pe care daca trebuie s-o paraseasca, prefera sa o ia cu el : "Ionut si-a scos capul pe geamul masinii si si-a inclestat trainic mainile de gard si cand au pornit, au pornit cu gard cu tot. S-a smuls gardul leasa dupa  leasa  in plansetele si urletele copilului,  s-a smuls cu poarta de la drum si poarta de la vale  si s-a urnit si nucul odata cu el si casa si  a plecat Ionut tragand dupa el talpa casei si acoperisul surii, o parte din gradina si stancile prinse  printre radacinile groase ale salciilor de langa apa, cumpana fantanii si cativa pari din gradina’’

        Scriitorul Alexandru Uiuiu uimeste prin puterea de a prezenta viata in complexitatea ei sociala si psihologica.Reuseste sa realizeze portrete umane, bine individualizate, care impresioneaza prin naturalete si umor, prin filozofia si felul lor de a fi. Personajele sale stiu sa gaseasca solutii impotriva raului ca binele sa iasa mereu invingator. El nu copiaza realitatea, nici n-o inventeaza, ci o traieste artistic, indreptandu-se spre un realism al esentelor. Alexandru Uiuiu este si un mare pictor al peisajelor naturale din acest colt de tara, care sensibilizeaza  prin cromatica sa. Descrierea furtunii din secventa" Taranii in baloane’’ nu este cu nimic mai prejos decat cea a lui Calistrat Hogas. Are o fraza bine structurata cu o larga respiratie interioara in care verbul curge domol ca apele limpezi ale Somesului Mare.

 

Mircea Darosi.

0 comentarii4053 vizualizări26 august 2016
rss 2.0
rss 2.0