Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 13 Iulie 2020 - 7982 vizitatori azi
FESTIVALUL - CONCURS NATIONAL DE INTERPRETARE A CANTECULUI POPULAR ROMANESC "VALERIA PETER PREDESCU" EDITIA a II - a 3-5 mai 2011 Bistrita - Romania.

I. Organizatori si participanti.

1. Festivalul - Concurs National de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc "Valeria Peter Predescu" va fi organizat de catre Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud si Fundatia "Valeria Peter Predescu".                       

2. Solistii din cadrul comunitatilor romanesti de dincolo de granite pot participa la concurs in urma preselectiei nationale din deschiderea Festivalului.

3. Toti concurentii inscrisi vor anexa la fisa de inscriere o declaratie pe propria raspundere ca nu sunt angajati (cu carte de munca) ai unui ansamblu artistic profesionist.

 

                   II. Inscrierea in concurs. Conditii de participare

 

1. Concursul este deschis artistilor amatori, solisti vocali din tara si din strainatate, interpreti ai cantecului popular romanesc cu  varsta cuprinsa intre 16 si 35 de ani. 

Nu se admite participarea aceluiasi interpret la mai mult de trei editii ale Festivalului.

2. Formularele de inscriere in concurs vor fi avizate de una din urmatoarele institutii: Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Centrul Cultural sau Scoala de Arte (pentru concurentii trimisi de catre aceste institutii).

3. Fisele de inscriere in concurs vor fi trimise pe adresa Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, str. Gen. Grigore Balan, nr. 11, Bistrita - telefon / fax. 0263/212023, 0263/232571, pana la data de 28 aprilie 2011, insotite de partiturile muzicale ale pieselor care urmeaza a fi interpretate in concurs.

4. Concurentii vor interpreta, atat la preselectie, cat si in concurs, trei piese muzicale: o piesa fara acompaniament (doina sau balada de maximum 3 strofe), o piesa cu acompaniament orchestral si o piesa din repertoriul interpretei Valeria Peter Predescu.

Pentru a se evita repetarea aceleiasi melodii in concurs se recomanda ca fiecare concurent sa aiba pregatite doua cantece (doina, balada sau piesa cu acompaniament) din repertoriul Valeriei Peter Predescu (aceasta pentru a oferi juriului posibilitatea de a alege piesele care vor fi interpretate in concurs).

Concurentul trebuie sa aiba pregatite cel putin alte doua piese, fiind la latitudinea juriului daca acestuia i se vor solicita si alte piese decat cele prezentate. In acest caz se va comunica prin fisa de inscriere, specificandu-se tipul de acompaniament propus (formula traditionala).

Cheltuielile legate de deplasarea, cazarea si masa pentru formatia de acompaniament vor fi suportate de catre concurentul care solicita aceasta formula de concurs. Totodata concurentii vor oferi  informatii, daca juriul considera ca este necesar, despre piesele pe care le interpreteaza  (de unde a fost cules cantecul, de unde l-a invatat etc.).

5.  Pentru asigurarea unei participari valoroase in concurs, in ziua de 3 mai 2011 (ora 10.00), la Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc" din Bistrita, se va proceda la preselectia interpretilor in prezenta juriului Festivalului (in cazul in care numarul concurentilor inscrisi va fi foarte mare, preselectia se va prelungi si in ziua de 4 mai intre orele 10.00 - 12.00). Neprezentarea la preselectie atrage dupa sine neparticiparea in concurs.

6. Participantii la preselectie vor suporta cheltuielile de transport, precum si cheltuielile de cazare si masa pentru perioada preselectiei (2 - 3 mai 2011).

7. In perioada 3 - 5 mai 2011 cheltuielile de cazare si de masa pentru candidatii admisi in concurs vor fi suportate de catre organizatori. Cheltuielile de transport vor fi suportate de catre concurenti sau de catre institutiile pe care le reprezinta.

8. Pentru concurentii judetului Bistrita-Nasaud se va organiza o preselectie separata in ziua de 28 aprilie 2011, ora 10.00, la sediul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, din strada Gen. Grigore Balan, nr.11, Bistrita.

Concurentii bistriteni care trec de aceasta preselectie nu se califica direct in Festival, ci se vor prezenta si la preselectia nationala din ziua de 3 mai 2011. Concurentii respinsi la preselectia locala nu au dreptul sa se prezinte la preselectia nationala. Totodata, concurentii bistriteni nu au dreptul sa se prezinte la aceasta preselectie daca nu au participat la preselectia judeteana. Decizia juriului este irevocabila.

 

IV. Repertoriul

 

          1. Fiecare concurent va interpreta doua piese inedite (una fara acompaniament) din repertoriul liric sau epic traditional al zonei etnofolclorice pe care o reprezinta. In alegerea repertoriului se va tine seama de autenticitatea pieselor folclorice, de valoarea artistica si de diversitatea lor ritmica si melodica.

          2. Pentru asigurarea acompaniamentului concurentilor melodiile vor fi notate in tonalitatea convenabila interpretului, partiturile muzicale urmand a fi trimise la Bistrita  pana la data de 28 aprilie  2011.

3. Comisia de preselectie isi rezerva dreptul de a descalifica un concurent prezent  la preselectie, daca repertoriul acestuia nu se inscrie in reperele enuntate mai sus.

 

V. Desfasurarea concursului

 

          1. Concursul se desfasoara intr-o singura zi, 4 mai 2011, ordinea de intrare fiind stabilita de organizatori, tinandu-se seama de reprezentarea zonelor etnofolclorice ale tarii.

          2. Gala laureatilor va avea loc in ziua de 5 mai 2011.

3. Concurentii vor respecta precizarile organizatorilor cu privire la intrarea in concurs, prezenta la repetitiile preliminare fiind obligatorie.

          Concurentii au obligatia sa respecte orele de repetitii, de spectacole si ale altor activitati care fac parte din programul Festivalului. Orice abatere de la acest program duce la descalificarea concurentului in cauza.

 

                   VI. Juriul

 

1.   Juriul concursului va fi alcatuit din personalitati ale domeniului cercetarii si interpretarii folclorului romanesc (etnomuzicologi, folcloristi, redactori muzicali, profesori, dirijori), precum si din reprezentanti ai Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud si ai Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud. Clasificarea interpretilor participanti la concurs se va face tinandu-se seama de calitatea interpretarii, de autenticitatea si de valoarea artistica a pieselor, de tinuta scenica, de frumusetea si autenticitatea costumului popular.

2.    Presedintele juriului va fi o personalitate a folcloristicii romanesti. Juriul va avea si un secretar, fara drept de vot, numit din randul echipei de proiect.

3.  Publicul va vota pe buletine de vot special concepute, rezultatul votului sau determinand acordarea Premiului de popularitate.

4.    Juriul pentru preselectia concurentilor bistriteni va fi alcatuit, de asemenea, din personalitati ale folcloristicii si din specialisti ai institutiilor de profil din Bistrita.

Data preselectiei: 28 aprilie 2011.

 

VII. Premii

 

          1. Concurentilor li se vor acorda medalii si alte insemne ale editiei a II-a a Festivalului - Concurs National de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc "Valeria Peter Predescu".

2. Juriul va acorda urmatoarele premii:

                   a) Marele Premiu  si  Trofeul "Valeria Peter Predescu"      1500 lei

                   b) Premiul I                                                                     1000 lei

                   c) Premiul II                                                                      800 lei

                   d) Premiul III                                                                     600 lei

 

4. Juriul va acorda si 2 premii speciale in valoare de 500 lei  fiecare (pentru cel mai tanar concurent si pentru cel mai autentic costum). Premiul de popularitate, nominalizat de public, va fi in valoare de 500 lei.

5. Un premiu special va fi acordat de catre familia artistei Valeria Peter Predescu.

 

          VIII. Promovarea festivalului

 

Promovarea Festivalului - Concurs National de Interpretare a Cantecului Popular Romanesc "Valeria Peter Predescu" va fi asigurata de mass-media audio si video nationala si locala.

 

 

 

 

Director,

Florin-Vasile SOMLEA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarii2905 vizualizări04 aprilie 2011
rss 2.0
rss 2.0