Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 05 Martie 2021 - 2910 vizitatori azi
Cosbuc ramane un poet nemuritor.

In momentele aniversare, cinstirea poetului George Cosbuc a devenit o traditie si un semn al permanentei sale in spatiul cultural national. Urmarind Programul activitatilor dedicate sarbatoririi a 150 de ani de la nasterea poetului, se poate observa ca exista aceeasi dragoste si pretuire pentru cel care a evocat atat de autentic si profund sufletul neamului romanesc. Toti factorii decizionali ai culturii judetului nostru s-au implicat in organizarea unor ample manifestari care se vor desfasura in perioada 15-20 septembrie, la Bistrita si Nasaud, precum si in Hordoul copilariei poetului. Ca si atunci, in 1966, cand a avut loc Centenarul, la care au participat ilustre personalitati din tara si de peste hotare, la fel si in in zilele minunatului septembrie din acest an, vor fi prezente nume sonore ale vietii culturale : scriitori, academicieni, reprezentanti ai Patriarhiei Romane, redactori de reviste si ziare, critici literari, publicisti etc, care vor onora aceste manifestari prin sustinerea unor discursuri, lansari de carti dedicate vietii si operei lui George Cosbuc, colocvii, intalniri cu cititorii, recitaluri de poezie, proiectii de film, spectacole folclorice etc.

Gasesc ca este potrivit sa ne reimprospatam memoria prin cateva secvente luate din cronicile acelui an 1966, cand toate drumurile mergeau spre Nasaud si de acolo, pe Valea Salautei, spre comuna natala a lui George Cosbuc. "Hordoul e in tinuta de gala. Respira pretutindeni un aer de maretie. A coborat de undeva de sus umbra nepieritoare a bardului si si-a presarat eroii pe intreg cuprinsul zarii. Satul si natura e o imensa scena. Dealurile si strazile gem de lume. Decorul e din basme. Festivitatile au loc in aer liber. (Octavian Ruleanu ).

Cea mai impresionanta relatare a momentului de la Hordou este realizata de Perpessicius, chiar daca n-a participat in mod direct la eveniment, folosindu-se de relatarile unor prieteni : "Apoteoza de la Hordou, acea urieseasca " Nunta a Zamfirei’’, proiectata pe Olimpul din Valea Salautei, care a incununat cu nimbul ei mitologic serbarile inchinate celor o suta de ani de la nasterea lui Cosbuc, s-a desfasurat, dupa spusa martorilor oculari, cu adevarat, ca in basme. Ardealul marilor demonstratii etnice, Ardealul Muntilor Apuseni, al lui Iancu, Ardealul din Campia Libertatii, a Blajului, Ardealul sacrelor uniri de la Alba Iulia a ridicat din nou zagazurile pentru ca suvoaiele de poporeni, sositi de pe toate plaiurile, sa se reverse in intreaga vale, unde, acum o suta de ani, rapsodul idilelor si baladelor, si incomparabilul talmacitor al Divinei comedii vedea lumina zilei. Zeci de mii de pelerini, blocand literalmente drumurile, varietatea de peisagiu al portului popular, dominant, mandretea panzaturilor si a covoarelor asternute la fiecare prag, continuul murmur de talaz al inimilor, clara voce de aed debitand de pe culme textul libretului coregrafic, si mai cu seama clipa in care, in locul celor" nouazeci de feciorasi calari’’, insotind radvanul mirelui, au inceput sa coboare piciorul de plai al muntelui, ca pe o scara din ceruri, escadroanele celor o suta de calareti in infloritele lor straie nasaudene’’....

Poetul, Ellio Filippo Accrocca din Italia, prezent la aceasta manifestare, alaturi de Mateja Matevski din Jugoslavia si Max Roquette din Franta, spunea intr-un mod admirativ :

"Aici unde arborii rodesc oameni, memoria lui Cosbuc ramane ca o radacina adanca in sufletul poporului si se ramifica peste toata lumea. Se nasc si sunt sarbatoriti poeti si in alte tari, dar romanii stiu sa-i faca nemuritori. Cosbuc, prin dumneavoastra, este o personalitate a familiei umane’’...

Ecoul acestei impunatoare manifestari s-a facut auzit pe calea undelor la radio si televiziune, a fost pus in tiparele ziarelor si revistelor din intreaga tara si de peste hotare. Despre Centenar isi amintesc cu drag, toti cei care au fost acolo, la Hordou, in 1966, iar despre ceea ce se va intampla in zilele urmatoare, vor tine minte generatiile de astazi si cele viitoare.

 

Mircea Darosi.

0 comentarii3626 vizualizări14 septembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0