Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 26 Februarie 2021 - 43344 vizitatori azi
Ecouri la Festivalul "Tudor Jarda", Nasaud - 9 oct. 2016.

Reporter: Editia anului 2016 a Festivalului de muzica sacra de la Nasaud a fost un succes de care s-au bucurat cu toata sinceritatea atat gazdele nasaudene, cat si oaspetii. Cum vedeti D-voastra acest succes, mai ales prin prestatia oaspetilor, care in timpul liturghiei au slujit atat la Biserica din centru - Corul din Ilba (Maramures), cat si la Biserica nr. 2 - Corala din Campulung (Suceava)?

Cornel Pop, amfitrionul festivalului: Da, a fost un succes deosebit, asigurat prin calitatea formatiilor care au onorat editia de la Nasaud, fiecare formatie avand particularitati remarcabile: Camerata academica din Campulung Moldovedesc s-a remarcat prin repertoriul abordat si calitatea interpretarii, situandu-se sus de tot pe o scara a valorilor la nivel national. Simbioza dintre compartimentele acestui cor si dirijorul formatiei este mai mult decat relevanta si se concretizeaza printr-o armonie speciala a rugaciunii cantate, a pricesnelor alese din creatia marilor compozitori, precum Gavril Muzicescu; Camerata academica din Zalau are sansa unui dirijor deosebit, in persoana prof. dr. Ioan Chezan, dirijor cu mari performante in valorificarea cantului bisericesc prin formatii de cor pe mai multe voci. Corul din Ilba, Maramures, provenind din zona Cicarlau a ilustrului artist Nicolae Sabau, dovedeste ca Maramuresul si satele sale pot avea coruri performante care sa abordeze atat un repertoriu sacru, cat si un repertoriu inspirat din melosul zonei respective. Cat de oportun si util ar fi ca si in judetul nostru sa fie sustinute astfel de coruri. Membrii corului din Ilba se simt rasplatiti prin felul cum sunt apreciati in monografia "Lumini ale dainuirii" (Baia Mare, 2012), scrisa de dirijorii corului - Lotica si Simion Vaida, care vad in prestatia coristilor un raspuns la chemarea si inaltarea acestora, printr-o comuniune de glasuri in iubire. In monografia lor, autorii vorbesc cu recunostinta si despre efortul si staruinta preotilor din aceasta localitate de a infiinta si mai ales de a mentine viu un astfel de cor. De altfel, toate aceste coruri pe care le-am amintit au participat activ si la alte festivaluri din tara, la emisiuni TV, la multe pelerinaje...

R: Cum vedeti prestatia corurilor din Nasaud si din Bistrita, mai ales ca le si pregatiti?

C.P.: Zona Nasaudului se preteaza din plin la cantecul coral bisericesc. Pe vremea granicerilor nasaudeni se vorbea de "Corul plugarilor", atat la Nasaud, cat si-n alte localitati graniceresti. La Centenarul poetului Cosbuc (1966) am dirijat un cor de formatii reunite din Rodna, Maieru, Ilva Mare, Feldru, Rebrisoara, Rebra, Nasaud, Bistrita (peste 700 de coristi), redand numerosului public "Oda" Liceului Graniceresc si mai ales piese din repertoriul lui Ciprian Porumbescu. Obarsia compozitorului si muzicologului Tudor Jarda in tinutul nasaudean este un atuu si un indemn si mai puternic pentru a infiinta si mentine astfel de coruri performante, iar exemplul dat de Bistrita (prin Corala "Andrei Muresanu") de preotii nasaudeni Dumitru Tomi, Florin Rus si Greabu Lucian (prin Corul "Deisis"), de pr. Dr. George Celsie (prin Corul "Laudatio"),  pentru alti preoti din tinutul nasaudean sau din judet dovedeste ca se paote sa avem coruri de elita, inclusiv cu solisti precum Roxana Costeanu, Cornel Pop jr, coruri ce pot aborda atat un repertoriu religios, cat si un repertoriu patriotic inspirat din marii compozitori sau din folclorul romanesc traditional. Maestrul Tudor Jarda merita festivalul pe care i l-am dedicat si-l realizam aici la Nasaud, intrucat ne-a evidentiat in lumea culturii romanesti prin compozitii unice, unele de inspiratie nasaudeana, cum este si "Tratatul de armonie" cu specific nasaudean, unic in arta compozitiei muzicale romanesti.

R: Ce urati nasaudenilor si bistritenilor care inalta catre Dumnezeu rugaciuni cantate?

C.P.: Felicitari pentru reusita editiei din acest an a Festivalului "Tudor Jarda" si un repertoriu cat mai bogat in pricesne si colinde pentru sezonul de iarna care se apropie. Merita laude si multumiri Domnii: Dr Gavril Tarmure - Director Centrul Jud. pentru Cultura, managerul Silviu Rus, primarul Mircea Romocea, dirijorii George Carcu, Bindea Alexandra si Dumitru Buhai, Doamnele Elvira Sangeorzan si Floarea Lungu.., pentru solicitudinea cu care s-au implicat in reusita acestei editii.

R: Va multumim si va dorim sanatate si viata lunga, cu multe succese in activitatea corala judeteana.


Reporter - prof. Ioan Seni

0 comentarii3689 vizualizări13 octombrie 2016
rss 2.0
rss 2.0