Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 27 Februarie 2021 - 15574 vizitatori azi
Ephemeride, o carte de publicistica culturala.

Andrei Moldovan este cunoscut  in arealul nostru cultural ca  unul dintre cei care stiu sa intretina cu succes temperatura actualitatii critice. El s-a facut remarcat si in publicistica, dand  fenomenului cultural valoare si echilibru. Aceasta preocupare se reflecta in noua lui carte intitulata" Ephemeride’’, aparuta in Editura" Limes’’ 2016, in care,  prima parte, intitulata "Cum ar putea ingheta mucul condeiului’’ cuprinde texte ce oglindesc atitudini determinate de evenimente sau teme intrate in cotidian,  iar in partea a doua, numita "Oameni in loden’’  sunt texte ocazionale, uneori notatii sintetice sau prefete la carti ale confratilor in ale scrisului, asa cum mentioneaza el insusi  in" Nota asupra editiei’’.

      Acest volum rotunjeste pe deplin statutul sau de scriitor si publicist cultural, insufland cititorului bucuria lecturii si oferindu-i o cheie de nepretuit in accesul la lumea literaturii. Sunt insemnari scurte, de 1-2 pagini de carte, bogate in continut, atractive, care nu plictisesc, ci  mai degraba trezesc interesul si curiozitatea prin informatia pe care o prezinta.Gasim aici, interpretari, judecati de valoare, argumente, expuse intr-un mod captivant, favorizat de talentul scriitoricesc al autorului.

       Andrei Moldovan scrie intr-un mod sarbatoresc, are un stil al argumentarilor elegante, innobilat de expresivitatea expunerii.In general, textele se refera la valorile noastre culturale, cu predilectie pentru marii creatori din diverse domenii ale artei. Cartea se deschide cu o reflectie asupra sculptorului Constantin Brancusi, caruia ii acorda o atentie sporita, indemnandu-ne la meditatie prin articolele : "Brancusi in Montparnase’’ si "En attendant Brancusi’’, apoi continua cu o nota despre publicistica lui  Eminescu, dar vorbeste in mod elogios si  despre "Umbra cea vie a lui Liviu Rebreanu’’, adica Niculae Gheran, alaturi de care a depus o piatra la temelia cunoasterii vietii si operei romancierului nasaudean, scriind volumul "Liviu Rebreanu prin el insusi’’.

      Demersul publicistic al lui Andrei Moldovan este insotit de o viziune echilibrata si un respect deosebit fata de personalitatile culturale, precum Ioan Alexandru, Radu Mares, Ion Vlad, Dumitru Radu Popescu si altii, evidentiind forta lor creatoare si lumina in care sunt invaluiti. Nu-l scapa din vedere nici pe "ambasadorul literaturii romane’’, Jean-Louis Courriol, cel care a tradus in limba franceza sase carti ale scriitorului Liviu Rebreanu.

      Din cuprinsul acestei carti aflam si  cateva opinii despre viata unor reviste ca : "Romania literara’’, "Miscarea literara’’si chiar " Rasunetul cultural’’, dar si despre"Academia Romana’’ ramasa cu patrimoniul nerecuperat. Interesante sunt si articolele : "Democratie si cenzura’’, "Daca lumea ar fi limpede…’’ prin care dezbate probleme actuale ale vietii culturale. Cu un sentiment usor nostalgic scrie despre "Sala Baudelaire’’ de la Liceul "Petru Rares’’ din Beclean, sala in care au citit ori au  comentat candva autori renumiti ai scrisului romanesc.

       Consecventa  opiniilor sale privind promovarea valorii si a talentului in literatura este semnalata in textele : "Poeti fara poezie’’sau "Jos cu literatura romana’’. Autorul isi exprima regretul fata de disparitia muzeelor " Liviu Rebreanu’’ din Valea Mare (Pitesti ) si "Octavian Goga’’ de la Ciucea, aratand ca, odata cu pierderea lor, am intrat intr-o saracie spirituala care se datoreaza mafiei retrocedarilor.  Cu aceeasi nostalgie caracteristica, Andrei Moldovan evoca anii copilariei sale ( Nu stiu altii cum sunt…, Omul in Loden ), vorbeste cu drag despre prietenia lui cu Ioan Alexandru, Vasile Sav, Petru Poanta si Valentin Raus, lasand cuvintele sa se topeasca in tiparul sufletului sau. "Ephemeride’’ este o carte de actualitate cu o mare incarcatura de idei si frumuseti spirituale.

 

                      Mircea Darosi.

0 comentarii4137 vizualizări20 octombrie 2016
rss 2.0
rss 2.0