Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 26 Februarie 2021 - 2434 vizitatori azi
Floarea Ples, un nume de referinta al ASTREI.

Coboratoare de pe "scena" teatrului nescris, cu radacini adanci pe  Cobasel, Cartibab, Valea Blaznei si Valea Mare, Floarea Ples, nascuta Ani, a poposit cativa ani in comuna Rodna. A stat in gazda, pana la terminarea ciclului gimnazial. Si-a indreptat apoi pasii spre Vatra Dornei, unde a urmat liceul si o scoala postliceala in specialitatea finante- contabilitate, pe care a absolvit-o cu rezultate maxime.

    A fost repartizata la Coopertiva"Furnica" din Nasaud, unitate unde  a slujit cu tact si rabdare  o viata, in calitate de contabil, contabil sef si presedinte .O personalitate marcanta, cu prestanta si autoritate in oras si in intreaga zona a Tinutului Nasaudean.Treptat, ne-a dezvaluit prin scrierile sale secretele meseriei, facandu -ne sa intelegem ca pentru orice meserie este nevoie  pe langa alte calitati, de o mare disponibilitate si dragoste pentru ceee ce faci, pentru meseria aleasa. A fost o promotie   de aur, cu tineri  buni la matematica dar si la limba romana, avand o profesoara de exceptie, care le era diriginta  si  i-a orientat spre citit, spre creatie. Multi dintre ei au ajuns economisti renumiti dar si creatori de frumos, creatori de proza si poezie,  cum este regretatul scriitor de pe Valea Bargaului  George Vasile Ratiu, cat si personajul de fata care a scris ‘Istoria cooperatiei  de  consum, cat si coautoare la cele doua volume -"Arta meseriasilor nasaudeni, si la Dictionarul " Culturii si Civilizatiei", avand in  lucru   un volum de poezie.Prin casatorie si loc de munca a devenit nasaudeanca. Isi da singura de lucru fiind o prezenta activa in orasul academicienilor, organizeaza si initiaza activitati diverse in calitatea ce o are de presedinta a cercului ASTRA Nasaud, cel mai numeros si activ din tara.

  Incepand de azi,22 octombrie,2016,doamna Floare, imbratiseaza  o noua cifra a varstei,cifra ce reprezinta o combinatie a doua cercuri inchise, care asezate orizontal  reprezinta infinitul, adica doua inceputuri opuse. Nativii care tin pe umeri acest numar sunt foarte activi, tind sa schimbe realitatea din jur in conformitate cu interesele lor, sunt reformatori, inzestrati cu o minte agera capabili sa inteleaga totul din zbor,  sunt mereu la un pas inaintea timpului lor, sunt prevazatori, ambitiosi si fac tot posibilul sa atinga succesul in cariera, sa se bucure de autoritate si sa obtina un statut inalt in societate si perseverenta spre a obtine tot ce doreste.

    Sarbatorita zilei se concentreaza asupra vietii culturale pe baza de voluntariat, isi aprofundeaza cunostintele si abilitatile acumulate, se ocupa de proiecte de mare anvergura cu o gandire aparte si o abordare originala , este de neanlocuit in situatiile care necesita o solutie imediata.Inclina spre libertate si independenta, eficienta, putere de munca, autoritate, cinste si succes. Detesta minciuna, inselaciunea si lucrurile facute pe sub mana, este generoasa cu persoanele active  si cauta tovarasia persoanelor importante spre a-si realiza  cele  propuse. 

   Mult succes in noile Dv.idei astriste si eu sunt sigur ca toti cei care va cunosc , va doresc tot binele din lume.

 La multi ani si sa innobilati pe mai departe,  cu aceeasi pasiune si devotament idealurile  culturale nasaudene.

     

   Ioan Mititean.

0 comentarii4718 vizualizări21 octombrie 2016
rss 2.0
rss 2.0