Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
CUIBUL VISURILOR - 60.

Scriitorul din Cetatea Rodnei, Dan Popescu, omul harnic si luminat, ce adanceste  constructia graiului romanesc, s-a fixat in cuib, ducand mai departe minunatele idei ale inaintasului sau, Sever Ursa, care ne indeamna spre actul cultural prin cuvant si fapta. Cartea aparuta recent "Cuibul visurilor" la Editura Napoca Star din Cluj, dovedeste ca autorul este un purtator de iubire pentru inaintasi, carora le datoreaza nivelul stiintific la care se ridica in prezent casa muzeu dedicata intemeietorului romanului romanesc - Liviu Rebreanu.  Cartea  este o fresca ce contine multe elemente umane si memorialistice, care adancesc forta cuvantului si creeaza idei si imagini artistice prin morala crestina. Ofera cititorilor rabdare si intelegere pe parcursul lecturii. Prezentul volum dedicat celor 60 de ani de la edificarea casei "Cuibul Visurilor" din Maieru si omagierea a 85 ani de viata a fondatorului muzeului, a Societatii  Culturale "Liviu Rebreanu"si a gazetei "Cuibul Visurilor, "o publicatie rarisima intre ziarele si revistele transilvane" cum a spus universitarul blajean Ioan Buzasi. Toate fondate de Sever Ursa, dascal, scriitor, publicist de vocatie, carturar umanist cu o solida cultura istorico-literara.

La pagina 7 se prezinta un scurt istoric al Muzeului istorico-etnografic si memorialistic  maierean, dand cuvantul celui care i-a dat viata: "Am coborat din satul unde cerul se intalneste cu pamantul, Poiana Catunenilor, Ilva Mare. Am urmat scoala la Nasaud si am continuat la Cluj, devenind profesor de limba si literatura romana. Am devenit maierean prin casatorie cu dascalita Doina Sangeorzan, incepand din toamna anului 1958. Alaturi  de sotie si cei doi fii Liviu si Ovidiu astazi profesori, m-am  ocupat de intemeierea si apoi de dezvoltarea actualului muzeu, institutie   cunoscuta, acum, in tara si peste hotare.

Inca de la 27 noiembrie 1957, cu prilejul celei de a 72-a aniversare a nasterii lui Rebreanu, organizasem o expozitie memoriala, nucleul actualului muzeu. Cu ajutorul scolarilor, pe care i-am adunat intr-un cerc muzeistic, am colectat de la casele satenilor obiecte de mare valoare documentara si etnografica. Mai traiau atunci, fostii ortaci de joaca si abecedar ai lui Rebreanu, ori prieteni intelectuali din generatii urmatoare.

Am gasit intelegerea unor colegi de breasla, a satenilor si in special a copiilor, a scolarilor cu o curata si inegalabila daruire, cei mai sinceri colaboratori, din randul carora mi-am selectat ghizii si reporterii muzeului. Alaturi mi-au stat si unii reporteri de radio si televiziune, presa centrala si locala si oamenii de decizie ai timpului respectiv.

Toti mi-au dat curaj si solutii, asa ca incepand  din anul 1971 am conceput  planul actualului edificiu, impreuna cu fostii elevi, membri ai cercului vreo 40 la numar. In ziua de 10 septembrie 1971, am sapat pana tarziu in noapte, intreaga fundatie a cladirii, intr-un efort exemplar fixat in graba in cateva imagini fotografice expuse acum in muzeu.

Acum, dupa ani si ani de framantari, muzeul se prezinta vizitatorilor ca o institutie voluntara, mereu ospitaliera, rod al stradaniilor unui cerc de elevi de ieri. Muzeul este bine dotat, cu peste 3000 de exponate, in sase sectii, istorie si arheologie, ocupatii vechi si stravechi, ocupatii mai noi, sala de etnografie Cuibul cuiburilor, scoala si copilaria in satul copilariei lui Liviu Rebreanu si sala Rebreanu creatorul. Totul merge pe ideea prezentarii, de fapt, a lui Rebreanu, de la radacinile cele mai adanci ale satului sau cel mai drag, pana la masa lui de lucru, o conceptie originala, bine apreciata."

Cartea este un indemn pentru noi cercetari si totodata un juramant ca actualii ctitori ai culturii rebreniene sa imbratisez cu cinste operele lasate de inaintasi prin constiinta necesitatii lucrului bine facut in folosul umanitatii.

Autorul are imprimat in energia lui respectul pentru omul creativ, ce sustine valorile autentice ca dovada aduce in fata si alti oameni de cultura care prin scrierile lor au slavit faptele maierenilor plasati in serviciul comunitatii prin noi proiecte si modele de viata.

Scriitorul din Cetate, este un om inventiv care nu lasa cititorii sa se plictiseasca, indemnandu-i mereu sa descopere frumusetea cunoasterii, respectand valoarea fiecaruia. Are un parcurs biografic bogat si intotdeauna a tinut spre mai mult si mai bine, devotat cauzei propasirii neamului romanesc.

 "Intalnirea mea cu Sever Ursa, spune autorul, este un salt calitativ in activitatea mea si totodata un sprijin foarte important in plan cultural. Este un privilegiu sa pasesc prin Cuibul visurilor si sa fiu in preajma unui asemenea OM cum este SEVER URSA".  

 

Ioan Mititean.

 

0 comentarii2828 vizualizări11 martie 2017




rss 2.0
rss 2.0