Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 07 Iulie 2020 - 11658 vizitatori azi
LA LIGA SCRIITORILOR ROMANI SI-AU DAT MANA REVISTELE AGORA LITERARA SI PRO MEMORIA.

In ziua de 30 martie 2017, in Sala Armelor de la Cercul Militar Cluj-Napoca, a avut loc gala premiilor Ligii Scriitorilor Romani pentru cartile aparute in anul 2016, material prezentat de Comitetul Director al Ligii la pagina 32, din revista Agora Literara. Din Tara Nasaudului au fost ridicati pe podium scriitorii: Ioan Mititean, cu cartea de publicistica literara "Amintiri de peste rau" si Elisabeta Luscan, pentru volumul "Varsator in Carul Mare", carti aparute la Editura "Ecou Transilvan" din Cluj si "Armonii Culturale" din Adjud.

Prin multimea de scriitori prezenti, se plimbau din mana in mana, doua reviste dragi mie: Agora Literara si Pro Memoria, oferite de Iulian Patca si Barbu I. Balan, mentorii acestor publicatii de prestigiu.

In paginile revistei Agora Literara s-au fixat si scriitori nasaudeni si bistriteni: Rodica Fercana, Elisabeta Luscan, Gheorghe Mizgan, Mircea Darosi, Victoria Fatu Nalatiu si Lenuta Dambu, oameni care se cauta mereu pe sine spre a salta in necunoscut. Din fiecare poezie citita descoperim elemente noi, alte lumi, prin care ne redescoperim propria esenta si ne aseaza in matca milenara a traditiilor noastre ce ne indeamna sa le pretuim ca atare. Iata, scriitori de pe meleagurile noastre purtatori de valori, ce fac parte din acea categorie de oameni care nu accepta infrangerea pasind cu incredere pe urmele adevarului.

La pagina 2, Al. Florin Tene, presedintele Ligii Scriitorilor Romani, semneaza articolul "Metafora ca ritm al gandirii poetice", ce esentializeaza o realitate, o glisare dintr-un spatiu  si timp determinat. La pagina 4, Lenuta Dambu din Nasaud, apreciaza cartea luscanilor, ca un loc de intalnire a generatiilor, ca dovada premierea ei este o justa apreciere.

Secretarul Ligii Scriitorilor, Gavril Moisa, semneaza articolul "Despre lupta noastra cu morile de vant", aratand demersurile facute la forurile de cultura superioare pentru recunoasterea nationala a Ligii Scriitorilor Romani ca asociatie de utilitate publica, asa cum s-a facut in toate statele democratice si in tarile vecine, o recunoastere fireasca si de bun simt, pentru sutele de creatori din tara si diaspora, pentru truda, efortul si crezul lor in cultura vie si spiritul nostru national. Incheie cu cuvintele presedintelui Al. Fl. Tene "numai timpul si bunul Dumnezeu ne va judeca rostul si ne va rasplati faptele."

La pagina 20, Victoria Fatu Nalatiu semneaza articolul "Eminescu a venit din viitor", avandu-l alaturi pe Mircea Darosi urcat in "Trenul cu metafore", fiind in acelasi compartiment cu Menut, oameni ce ard ca o flacara pe altarul cuvantului scris. La pagina 30, Camelia Dumitrescu scoate in fata Teleconferinta anuala a Ligii Scriitorilor Romani, unde Filiala Nasaud este printre filialele fruntase.

Sunt multe critici literare, ce remarca varietatea trairilor si pasiunea autorilor pentru dezlegarea misterului vietii, iar la pagina 32 este lista celor 13 autori premiati pentru produsele editoriale din anul 2016.

Revista cu caracter istoric "Pro Memoria" a strabatut prin multime cu atatea fapte marete  din istoria Romaniei, o revista plina de taina si mister, ce ne indeamna sa traim deopotriva si lacrima si rasul. Fiecare pagina ne inalta, ne innobileaza de parca sunt poleite cu razele geniului. Pagini de istorie scrise de carturari cu un plus de bunatate, cu o larga diversitate in gandire cum sunt: Mircea Pirlea, Ioan Aurel Pop, Ioan Corneanu, Mircea Eliade, Ioan Bojan, Ion Longin Popescu, Marin Stefan, Radu Mihai Crisan, Vasile Mois, Traian Corneanu, Andrei Gorscovoz, Simona Voicu, Dorin Suciu, Sergiu Andon, Vasile Lechintan, Mircea Popa, Al. Fl. Tene,  care au completat paginile de la 5 la 98, formand un adevarat manual de istorie. De la pagina 96, au cuvantul umoristii care ne invioreaza si ne descretesc fruntile cu glume si alte texte relaxante avand ca inaintas pe directorul revistei, pe universitarul si umoristul  Barbu I. Balan  care spune:

  "Democratul" 

Indignat si  cu ardoare 

Striga-n strada-n gura mare: 

 "Cei ce sunt la guvernare,

La-nchisoare! La-nchisoare!

 

 

 Ioan Mititean

0 comentarii3521 vizualizări03 aprilie 2017
rss 2.0
rss 2.0