Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 04 Iulie 2020 - 11044 vizitatori azi
Prof.Mircea DAROSI - OPERA OMNIA.

Printr-un fericit concurs de imprejurari,  am reusit sa detin aproape toate scrierile  domniei  sale si acestea mi se circumscriu acum ca atestari ale unui spirit intelectual  de mare sensibilitate. Nu sunt efluvii ale acelui zis "rafinament"  dupa care unii alearga si care este o insumare de forme reci, lipsite de vibratia eului auctorial, ci sonuri vibrante, intr-un efort de comuniune cu semenul cititor. Profesor de Limba si literatura nationala, din Tara paduroasa a Nasaudului, la Nepos, unde isi afla alaturi de familie linistea generatoare de reflexivitate, fiind pretuit unanim ca un exceptional  profesor si director de scoala, atat de autoritati, cat si de parintii elevilor.

       Fiindca nicaieri "Nu e pace sub maslini" in aceasta lume (cum suna titlul unei impresioante productii cinematografice a anilor ’60) aceasta stare anxioasa avea sa se reverse dincolo de preaplinul profesional in cele ale scrisului. Colaboreaza la reviste si cotidiene din judet si din tara -critica literara, poezie, teme socio-culturale. Calitatea condeiului si numarul impresionant de volume publicate i-au permis accesul in Uniunea Scriitorilor din Romania, ca si in Societatea Scriitorilor din BN, dar si numeroase premii si recunoasteri elogioase  ale scrierilor sale.

    Dragostea pentru tinutul in care a prins radacini de autohton l-au determinat sa scoata in 2003 o culegere de folclor "Icoane de suflet"(ED. George Cosbuc, Bistrita), din dorinta de a sustrage uitarii comori ale creatiei populare ce atesta sufletul viu al omului simplu, descinzand din strabunii vajnici ce au vietuit secole prin neguroasele furtuni ale istoriei. De acum incolo, destinul profesorului Mircea Darosi va fi jalonat din vreme-n vreme  de alte si alte scrieri, intr-un ascensional al cugetarii si apoi al scrierii: "Parva- un nume de legenda"; "Nepos- vatra de legenda"(2005), "Monografia Bisericii ortodoxe "Buna Vestire" din Nepos", toate rod al unor cercetari locale  asidue, care aveau sa culmineze  cu "Vetre de lumina", an 2013-studiu monastic al tuturor asezarilor cu viata ingereasca din judet-10 manastiri -cetati ale credintei transilvane. Cu acribia demna de stilul prof. umiversitar Iosif Pervain, Mircea Darosi  scoate din gheara uitarii satele pe unde a trecut candva Iosif al II-lea uimindu-se de oamenii acestor locuri, precum si manastiri ce infloresc pe dealuri si pe munti -adevaratele "flori de colt" sufletesti. Aceste manastiri sunt o replica  tacuta a celor ce acum doua secole si jumatate, ce  au fost distruse cu tunurile intereselor straine si pustiite de vietuitori.

   Capacitatea domnului profesor M.Darosi de a se transpune in destinele altora, intelegandu-le valoarea, zbaterea umana, a generat cateva realizari  "cu dedicatie": "Pe urmele lui Vasile Scurtu"(ED. Rasunetul 2006); "Stelian Gheorghe- o viata in slujba comunitatii" , Ed. Karuna, Bistrita, 2011 (un vast eseu). Absolut remarcabia este o alta lucrare a domniei sale: "Gavril Istrate-decanul filologilor romani"(Ed. Mesagerul,2013 -Premiul "George Cosbuc"). Expresie a compasiunii domnului profesor neposan pentru destinul prea curand curmat al unui actor ce se anunta a fi un nume mare al scenei romanesti este volumul "UTU STRUGARI-un actor grabit"-2016. Realizare documentar-literara, aceasta ne face compasionali la o lupta disproportionata a omului cu destinul, ca in epopeile grecesti. "Cand sunt lovite, sufletele tari nu sangereaza, ci lumineaza. -avea sa se destainuiasca actorul, la putina vreme inainte de a ne parasi. Mi-e trupul  cer si-n suflet zboara stoluri de ingeri." / "Drumul nostru nu e prin iarba moale, ci pe o poteca de munte cu multe pietre, dar se indreapta in sus, inainte, spre soare. Aceasta este ceea ce numeste omul din popor "soarta",   a unor personalitati ce au fost mari sau puteau fi ca potente existentiale:  unii pe campuri de batalii(Byron, Petofi) , altii in accidente stupide (un Labis) ori tintuiti de maladii (un Proust, Bacovia, Magda Isanos, Dickens, van Gogh, Agatha Christie)            

       In lista realizarilor ar fi greu sa omitem"Colaborari cotidiene" antologie publicistica, atestand reverberatia profesorului neposan la evenimemtialul cotidian, domnia sa fiindu-si oglinda a unui univers.

   Pentru a nu abuza de atentia celui ce lectureaza aceste rinduri, ne vom opri putin asupra unui volum  masiv de critica: "Radiografii literare"(Ed. Mesagerul, 2014, in care sunt cu adevarat radiografiate prin creatiile lor personalitati culturale din proximitate, dar si din plan national, intr-o insiruire de circa o suta de scriitori si oameni de arta. In volum, alaturi de "Pagini de critica literara"- recte introspectii in creatii literare ale unor apartinatori, aflam un segment bine structurat de "Portrete in cuvinte" . Alaturi de "Cronica de garda"- de pe acelasi palier literar a scriitorului si criticului literar Maximinian Menut,  pe care am apreciat-o superlativ  altadata, aceste "Radiografii…"ale lui Mircea Darosi formeaza o fresca extrem de interesanta, instructiva si frumoasa a fenomenului cultural din partile noastre si din planul national.

     Am lasat la urma  "Nisipul clepsidrei", volum de poezii de o vibratie absolute aparte, congruent sentimental cu colegii dumisale de "leat", de generatie, pastrand ceva din melancolia "Fugilor" lui Bach (a geniului care apune…), dar si cu optimismul celui care ar putea spune precum Sf. Apostol Pavel: "Lupta cea buna m-am luptat, calatoria am savarsit, credinta am pazit…" Daca Dumnezeu l-a asezat pe Mircea Darosi pe plaiurile nasaudene, el acolo si-a facut fortareata, a intarit-o cu truda fiecarei zile,  a impodobit-o cu scrisul sau, cu florile spiritului, transformand trecerea zilelor in cantec si biruinta.

     Ce va trimite domnia sa inca spre citiori, e o taina, stiut fiind ca fluviile nu se opresc niciodata din curgerea lor, nici scrisul nu are oicumene decat cele hotarate de Dumnezeu.

 

   Prof. Vasile Gaurean.

0 comentarii3892 vizualizări09 aprilie 2017
rss 2.0
rss 2.0