Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Luni 10 August 2020 - 14940 vizitatori azi
"CETATEA RODNEI" A PLECAT DIN NOU LA DRUM.

De Sfintele Sarbatori Pascale a intrat in casele cititorilor revista de la poale de munte "Cetatea Rodnei", sprijinita de un triunghi cultural, primarul comunei, Valentin Grapini, Liviu Paius si Gherasim Solovastru Domide, care au adunat in jurul lor atatia carturari rodneni ce promoveaza imaginea satului graniceresc, a satului somesan, partasi la evenimente de tot felul.

In cele 48 de pagini, revista prezinta imaginea Rodnei in tara si in afara granitelor, dezvoltarea comunei, scoala si biserica si atatea obiective planificate  in mandatul primarului, printre care  facilitarea investitiilor si in special a celor care creeaza noi locuri de munca pentru rodneni. Se  preconizeaza actiuni de modernizare a satului Valea Vinului, care va fi o statiune de interes local si sa speram ca si Casa Scriitorilor, ajunsa in degradare, va functiona ca locas de cultura, intrand mai nou, in patrimoniul comunal, deoarece Uniunea Scriitorilor a neglijat-o in totalitate dupa 1990.

Redactorul sef Gherasim Domide trateaza la pagina 4, prima editie a zilelor comunei  Rodna si inaugurarea dedicata bicentenarului academicianului Florian Porcius si inaugurarea  Caminului cultural. In acest cadru, scriitorului si folcloristului Liviu Paius i s-a conferit titlul de  "Cetatean de onoare" al comunei Rodna, cu laudatio prezentat de scriitorul maierean Icu Craciun, care a incheiat cu dictonul "Carpent tua poma nepotes" - "Roadele stradaniilor tale le vor culege nepotii".

La paginile 9-14, Florin Vlasin si Dorin Dologa fac o incursiune printre trupele romane din primul razboi mondial, unde peste 265000 de soldati si-au pierdut viata, au fost raniti sau luati prizonieri, printre care si un numar de 25 rodneni au pierit departe de tara, care merita intreaga noastra  apreciere. Pastram vie amintirea lor prin scrierile care evoca faptele lor si prin monumentele ridicate in memoria acestora.

Ca in fiecare numar al revistei rodnene, Adrian Onofreiu intra in Cetate cu elemente noi. De data aceasta prezinta tema "Rodna, nucleu al miscarii socialiste in debutul perioadei interbelice", vorbind despre  adunarea Partidului Socialist, tinuta la Rodna la 2 mai 1920, la care au participat peste 200 de muncitori din Rodna Veche , unde s-a propus ca si candidat de deputat al Partidului Socialist in circumscriptia Rodna Veche pe Zaharia Pop.

Doamna Madalina Onofreiu si-a facut mutatia in Cetatea Rodnei, asa ca la casuta de la pagina 18, prezinta o alta perspectiva asupra personalitatii lui Florian Porcius. Profesorul Emil Balai revine si in acest numar cu Folclorul Tarii Nasaudului, tezaur  de  mare forta si creativitate.

"Amintirile ne coplesesc, amintirile ne napadesc atunci cand ne gandim la cei mai frumosi ani ai copilariei" ne spune Augustina Gusa, in eseul "Arc peste timp". Apreciaza anii de scoala, dascalii si colegii, pe care ii simte in curatenia sufletului, mai ales a acelora care raman copii si se bucura de taine impreuna cu ei, stiu sa se daruiasca lor, luminand ca o flacara fara fumegare. La pagina 28, profesorul Emil Balai, da viata scriitorului miner Ioan Carasel  amintindu-si cateva versuri din cartile sale.

La pagina 30, prof. Rodica Balai, marturiseste ca in carnetul sau de adrese este un cimitir, parafrazandu-l pe Emil Cioran, vorbind despre regretata ei colega Nora, plecata la ceruri, o dascalita cu reale calitati ce i-a ramas in suflet aceeasi fiinta frumoasa si vie. La pagina 31 doamna Octavia Domide prezinta mineritul in Muntii Rodnei intr-o expozitie la Muzeul Transilvaniei din Cluj cu contributia Muzeului din Rodna prin Liviu Paius, Florica Grapini si Ileana Horga, custodele muzeului local.

Maiereanul Iacob Naros, la pagina 32, vorbeste la superlativ despre fata din Lucasesti -Suceava, Elena Campan, cu o vasta activitate scriitoriceasca in cadrul Asociatiei Conexiuni. La pagina 34, scriitorul Icu Craciun il aduce in fata pe folcloristul Ion Pop Reteganul, ca si gazetar, pedagog si etnograf avand ca tutore pe Liviu Paius,  admiratorul "Povestilor ardelenesti".

La pagina 36, Rodica Balai prezinta cartea lui Cornel Cotutiu "Ce ramane", un roman cu fraze ample si stufoase, tensiune, admiratie si emotie.

Universitarul Sorin Login poposeste la casuta cu nr. 37 cu proza scurta "Iubire amara", iar Octavia Domide il prezinta pe memorandistul Gherasim Domide la 165 de ani de la nastere, sarbatorit la Bistrita de catre Episcopia Greco-Catolica de Cluj - Gherla. Doamna Ileana Grecu Dindelegan din  Zalau, la pag. 41 prezinta secvente ale istoriei presei din Ardeal pe baza documentelor existente in arhiva familiei. La pag. 43, din nou proza scurta sub semnatura lui Toma G. Rocneanu, iar prof. dr. ing. Gabriela Nedelcu Teodorescu din Iasi la pag. 44, prezinta pe scriitorul nasaudean Ioan Mititean cu cartea "Pagini de ziar, pagini de carte" premiata international cu GOLD MEDAL.

Profesorul Nicolae Domide din Bistrita  revine cu Dialectul dacoroman si subdialectele sale - muntean si moldovenesc, o varianta lingvistica cu mare intindere. Revista se incheie cu un eseu semnat de Ioan Mititean "Floarea Ples, un nume de referinta a Astrei".

Sincere felicitari tuturor colaboratorilor.


     Ioan Mititean

 

 

0 comentarii4144 vizualizări20 aprilie 2017
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0