Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Revista "Postasul".

Dintre atatea facturi, citatii si cupoane de pensii, postasul nostru a scos o revista frumos colorata, cu file lucioase ca o zi insorita de primavara. O revista de mica intindere, contrar drumului lung parcurs de postas, pe orice vreme prin frig, arsita, ploi, ninsoare, praf, noroi sau viscol.

A fost revista "Postasul". O revista ce poate fi inclusa in publicistica literara, avand si scrieri cu tenta culturala, ca de exemplu, la pagina 7 un articol intitulat "Postasii nasaudeni au onorat tricolorul". Se descrie o manifestare culturala, din multele activitati desfasurate de posta nasaudeana, unde functioneaza Asociatia Culturala Filatelica si Numismatica, condusa de dirigintele postei Valer Petrehus, ce s-a desfasurat in seara zilei de 24 februarie 2017, in sala festiva a Muzeului Graniceresc din Nasaud, condus de dr. Lucian Vaida. Activitatea postasilor nasaudeni s-a desfasurat sub genericul "ONOR LA TRICOLOR", avand ca si parteneri Clubul Filatelic "Binumphila" al Cercului Militar Bistrita si Cercul Filatelic "Iuliu Moisil", Ansamblul Folcloric "Paunasii Salvei" si Muzeul Graniceresc Nasaud. Manifestarea dedicata cinstirii si semnificatiei tricolorului romanesc a inceput cu simpozionul "Tricolorul ca simbol al natiunii romane", prezentand comunicari la subiect, Valer Petrehus, dirigintele postei si profesorii Radu Baes si Lucian Bichigean, cu completari aduse de vicepresedintele judetului Vasile Puica si Lucretia Mititean.

Cei prezenti la activitate, postasii, prietenii si colaboratorii lor, oraseni, oameni de cultura, scriitori si ziaristi, cat si parintii membrilor Ansamblului Folcloric din vecinatatea orasului Nasaud, au admirat initiativa si implicatiile culturale ale postei nasaudene, de parca ar fi o institutie de profil cultural. Toate acestea, postasii le fac dupa orele de serviciu, din placere pe baza de  voluntariat. Ca dovada, postasii nu sunt doar carausi de ziare, reviste si scrisori, ci sunt partasi la infaptuirea actului cultural nasaudean.

Cei prezenti si-au exprimat admiratia fata de organizatori si fata de Ansamblul Folcloric din Salva, care a evoluat in asa fel incat nu se poate deosebi de un ansamblu de profesionisti, condus cu maiestrie de prof. Valer Fodorca, Felicia Morariu si coregraful Valer Constantin. Folkistul Sorin Gazdac a incheiat activitatea cu cantece patriotice, dupa care oaspetii au vizitat expozitia de pictura "Tricolorul si artele plastice"  a profesorilor Lucian Bichigian si Ioan Nistor.

Revista prezinta informatii de tot felul, interviuri, traditii si obiceiuri de Paste, aspecte din activitatea postasilor, ca de exemplu, cei de la OP 66 din Bucuresti sau cei de la Borcea, care si-au renovat oficiul pe cont propriu, corectitudine si comunicare, tehnologia si dezvoltarea de noi servicii, noi forme in structura prestatiilor postale, postasi de vedeta -Stela Popescu, posta romana sustine calitatea vietii, traditiile si simbolurile, curiozitatile din Delta Dunarii, zodiacul, cuvinte incrucisate si in final UMOR:

  "- Ionica, ce cadou i-ai cumparat bunicii de ziua ei?

    - O minge de fotbal.

    - Pai cum, Ionica, bunica joaca fotbal?

Dar ea cum mi-a cumparat mie carti cu Eminescu!" 

 

 

       Ioan Mititean.

 

 

0 comentarii2912 vizualizări23 aprilie 2017




rss 2.0
rss 2.0