Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Amenajare, functionare si revitalizare a unor spatii ale Muzeului Judetean B-N.

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud si Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud va invita in zilele de 28-29 aprilie 2017 sa participati la evenimentul - "65 de ani de viata muzeistica la Bistrita". Evenimentul face parte din cadrul proiectului "Concept de amenajare, functionare si revitalizare a unor spatii interioare si curtii Muzeului Judetean Bistrita-Nasaud", initiat de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii si finantat de EEA GRANTS.

        In aceasta perioada la Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud se vor desfasura  mai multe actiuni culturale menite sa repuna in functiune Muzeul Bistrita si sa  reintroduca obiectivul in circuitul public.  

        Va invitam alaturi de noi in cadrul urmatoarelor manifestari, onorate de oaspeti distinsi asa cum apar ei mentionati in randurile de mai jos:

 

        Vineri, 28.04.2017

 Ora 15,00  - Deschidere oficiala - Ministrul Culturii - Ioan Vulpescu, presedintele Consilului Judetean Bistrita-Nasaud - Emil Radu Moldovan, Secretar de stat al Ministerul Culturii si Identitatii Nationale - Alexandru Pugna si alte personalitati ale judetului Bistrita-Nasaud;

- prezentare (film), seminar, conferinta;

- deschiderea sectiei de Istorie Naturala (Stiintele Naturii);

- deschidere Sala Tezaur;

- expozitia - "Mestesugurile armenilor din Transilvania";

- sectia de Arta Contemporana;

- deschidere expozitie "Generatia Marii Uniri - Fratii Alexandru si Ioan  Lapedatu" - prezinta prof.univ.dr. Ioan Opris

        Expozitia este realizata in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Etnografie Brasov,  Fundatia "Colegiul European", Cluj-Napoca, Colectia Johanna Wild, Colectia dr. Ioan si prezinta destinele a doi membri marcanti ai vietii politice si culturale transilvanene, fratii Alexandru Lapedatu (1876-1950) si Ion Lapedatu (1876-1951), reflectate in lumina documentelor. Exceland profesional, Alexandru Lapedatu in domeniul istoriei si Ion Lapedatu in domeniul bancar, ambii si-au pus amprenta deopotriva asupra vietii culturale si politice romanesti din prima jumatate a secolului al-XX-lea, influentand definitoriu prin actiunile lor destinul Romaniei.

 

 

 

Ora 17,00 - Vernisaj Expozitie Salvador Dali - "Biblia Sacra"

        Litografiile lui Salvador Dali din seria "Biblia Sacra" au fost create intre 1963-1964, iar in Romania au poposit deja in mai multe muzee si biserici din Transilvania datorita ofertei colectionarului german Thomas Emmerling.

        Expozitia cuprinde lucrari de litografie si grafica ale celebrului artist spaniol, inspirate din Sfanta Scriptura. Prin expozitia de arta "Dali-Bible" se ofera una dintre cheile de intelegere a operei lui Dali, exponent important al miscarii suprarealiste.
        Cele 40 de lucrari de grafica prin care artistul patrunde in lumea Vechiului si Noului Testament  ilustreaza o directie de investigare mai putin cunoscuta a artistului: cea religioasa. Viziunea sa asupra tematicii abordate este una profund personala. Dali descrie prin viziuni enigmatice o serie de evenimente si personaje prin care incearca sa se "conecteze" la universul biblic.

Ora 18,00 - Expozitie PAINTING NOW, prof.univ. UAD Cluj-Napoca

        Regasim pe simeze expozitia Painting/Now, coordonata de profesorul universitar doctor Ioan Sbarciu, alaturi de artistii Betuker István, Anca Bodea, Gagyi Botond, Andrei Ciurdarescu, István Kudor Duka, Mihai Gules, Valentin Marian Ionescu, Cristian Gabriel Lapusan, Dan Maciuca, Ioana Olahut, Ioana Alexandra Popa, Veres Szabolcs si Alexandra Ioana Serban, profesori si doctoranzi ai Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca. Ioan Sbarciu, presedintele Senatului Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca a reusit sa construiasca in peisajul cultural contemporan, impreuna cu echipa universitatii "brandul scolii de la Cluj", o sintagma care uneste simbolic o echipa si aduce in atentia publicului un potential artistic de impact. 

Ora 19,00 - Concert - Trupa Say What - Jazz- Caffe Concert.

 

 

Sambata, 29.04.2017

Ora 10,00 - Festivalul balmosului transilvan - preparate  dupa retete traditionale de catre cei mai de seama crescatori de ovine;

Ora 10,00 - Prezentare film muzeu;

                 - Sesiune de comunicari stiintifice - Istorie urbana.

Ora 13,00 - Vernisaj expozitie de Arta Contemporana - Scurt circuit, in colaborare cu Muzeul Brukenthal Sibiu si Asociatia Culturala "pictor Octavian Smilgeschi"

           Expozitia din sala Grigore Bradea, intitulata sugestiv « Scurt Circuit » se remarca prin prospetimea si ingeniozitatea lucrarilor. Ea reuneste artisti consacrati in arta romaneasca si artisti tineri care  s-au constituit  sub numele de « Brukenthal von Studio: arta contemporana pe care o vrei sa o iei acasa ». Scopul acestui grup de artisti sibieni si nu numai, este acela de a reanima dorinta pentru arta, atragerea publicului vizitator din zona contemplativa a expozitiei de muzeu in zona interactiva a lucrarii expuse ce poate fi luata acasa. 

Ora 14,00 - Concert de fanfara - Fanfara Transilvania.

        Va asteptam cu drag!

 

        MANAGER,

    Alexandru Gavrilas

0 comentarii3136 vizualizări25 aprilie 2017




rss 2.0
rss 2.0