Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 05 Iulie 2020 - 11540 vizitatori azi
OMUL DIN CETATE.

Integrat cu succes in satul de sub munte, Dan Popescu ne ofera carti cu personaje dintr-o lume reala, dintr-o lume incarcata de farmec si pitoresc. Cartea "Cuibul visurilor" prezentata intr-un cadru academic, miercuri, 19 aprilie 2017, in Casa Rebreanu din Maieru, este o carte cu un personaj central din viata satului  somesan, SEVER URSA, inaintasul si totodata ghidul autorului, ceea ce da cartii calitatea autenticitatii si trezeste interersul cititorilor pentru lectura.

Cartea onoreaza 50 de ani de la nasterea revistei scolare "Cuibul visurilor", 43 de ani de la reinfiintarea Societatii Culturale "Liviu Rebreanu", 60 de ani de la edificarea muzeului maierean, simbolizand respectul maierenilor pentru ctitorul romanului romanesc modern care a spus: "In Maieru am trait cele  mai frumoase si mai fericite zile ale vietii mele" si aniversarea a 85 ani de viata a carturarului Sever Ursa, o personalitate marcanta a Vaii Ilvelor, a Maierului si de ce nu a Tarii Nasaudului, care a intrat cu succes in literatura romana, ca facand parte din familia scriitorului  nasaudean, care a scris primul roman obiectiv din literatura romana si primul roman de analiza psihologica din proza romaneasca, o  izbanda  a literaturii  romane.

Autorul a adunat in aceasta carte multa rigoare si originalitate cat si nespusa frumusete. In cele 130 de pagini a adunat blocuri grele de judecati adanci, cu priceperea unui iscusit arhitect, slefuite cu diamantul sensibilitatii unui scriitor desavarsit.

Scriitorul din Cetatea Rodnei, Dan Popescu, reconstituie viata profesorului Sever Ursa, a satului somesan care a suferit ample schimbari, dar autorul il readuce in matca lui reala, cladit in spatii de sarbatoare a gandului. Omul zilei, Sever Ursa, cunoaste lumea de azi si de ieri, cunoaste pe fiecare maierean, ilvean si nasaudean, dupa nume sau porecla. Stie fiecare casa, cu fapte bune sau mai putin bune, stie fiecare element al casei taranesti, sau cate elemente intra in trupul unei case taranesti din Poiana Catunenilor sau din alt sat somesan.

Toate aceste elemente, alaturi de anii copilariei, tineretii si maturitatii, autorul le pune laolalta cu atata maiestrie si caldura a inimii constituind portretul unui OM adevarat, a unui invingator.

Toate obiectivele de mai sus - revista, societatea, Muzeul din Maieru si Prislop poarta pecetea inimosului Sever Ursa, carturarul cu deschidere spre oameni cu  preocuparile si traditiile lor, un ghid de initiere in vasta opera rebreneana.

Cartea lui Dan Popescu se deschide cu sinceritate, cu respect pentru oamenii de azi, pentru inaintasi, pentru modelele de munca si viata, a omului cu deschidere spre locurile natale. E o carte atractiva, cu informatii bogate, multiple si diverse. O carte care aduce faima pamanturilor udate de Somes care vine sa intregeasca pleiada mintilor luminate din patria lui Cosbuc si Rebreanu.

Scriitorul din Cuib, scoate in fata nostalgia dupa satul traditional cu buna sa oranduiala asezata dupa principii morale: onoare, demnitate, harnicie, respect fata de parinti  si fata de Bunul Dumnezeu, elemente ce ne instiinteaza despre fericire ca semn al puterilor. Cartea "Cuibul visurilor" este o radiografie a tot ceea ce se petrece in cuib, intalniri culturale cu oameni din lumea scrisului, cu vizitatori din tara si dinafara granitelor, preocuparile autorului de a se apropia de cititori, ce au scris altii despre autor si autorul despre altii. Deci este un schimb de idei, de conceptii laudabile si entuziaste, ce orienteaza cititorii spre modele de viata, care ne pune in armonie cu lumea, cu divinitatea si cu noi insine. A adancit forta cuvantului prin morala crestina cu indemnul de a iubi aproapele tau, de a inlatura invidia si rautatea, pe care sa le inlocuim cu iubirea si iertarea. Deci sa iertam din iubire si sa nu asteptam raspuns, iubirea este iertare si sa nu negociem niciodata iertarea pe care o dam.

Se cuvine, spune autorul sa adancim forta cuvantului prin morala crestina, asa cum a facut o viata personajul central al cartii, omul ce-si are viguroasele sale radacini in orga brazilor de sus, acolo in satucul dintre dealuri, unde unchiul  sau, badea Traian Catuna ne priveste de pe soclu, acolo in Poiana Soarelui, Poiana Catunenilor, cu oameni curati si aspri ca valurile istoriei, oameni tari in radacinile adanc infipte in solul fertil, tarani cu palmele batatorite si cu fata spre Bunul Dumnezeu.

"Cu totii facem prea putin, spune Sever Ursa, pentru a opri rostogolirea spre prapastie a obiceiurilor si datinilor romanesti." Autorul il vede pe taranul somesan nu ca pe un lucru disparut ci asa cum l-a  vazut  Rebreanu  la intrarea in  Academia Romana: "am fost si vom fi mereu un neam de tarani".

Dan Popescu s-a facut deja cunoscut in peisajul  cultural si literar nasaudean ca membru fondator a Ligii Scriitorilor Romani, Filiala Nasaud alaturi de alti 25 de membri care instiinteaza despre armonie si pace, despre fericire ca simboluri ale puterii creatoare. Este scrisa din inima, din respect pentru familia Ursa, cu sotia, doamna Doina, ingerul de paza a carturarului, copiii  Liviu si Ovidiu cu familiile, care l-au ajutat in ctitorirea muzeului in conditiile grele ale timpului.

Cartea de fata ne tine de neam, de pamant si de tara, ne ajuta sa nu ratacim intr-o lume globala in care se cultiva individualiusmul, superficialitatea si artificialul, care ar trebui inlocuite cu bunatatea si credinta.

Scriitorul Dan Popescu, ca muzeograf in Cuibul Visurilor este un model in munca si conduita, care nu lasa sa treaca o zi fara sa vada, fara sa auda sau fara sa citeasca ceva frumos.

 

      Ioan Mititean. 

0 comentarii3276 vizualizări26 aprilie 2017
rss 2.0
rss 2.0