Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 25 Aprilie 2024 - 14587
CARTEA SI SATUL, O CARTE CU PROFUNZIME IN GANDIRE.

De cativa ani buni, fata de pe Lescior - Lesu, VERONICA OSORHEIAN,  vine cu drag in satul natal, la sfarsit de iulie, cu ocazia  serbarii populare "RAPSODIA TRISCASILOR". Nu vine cu traista-n patratele goala, ci plina cu merinde de suflet - cartea, ca o meditatie asupra realitatii satului de la poalele Heniului. Anul trecut a adus ca merinde consatenilor sai "CUIBUL DE LUMINA", o carte cu fapte marturisitoare, cu multe exemple din viata scolara, avand in vedere faptul ca omul invata mai mult din exemple. A facut din  fiecare zi scolara un nou inceput. Dupa ce a prezentat-o in cadrul Cenaclului literar "Anton Cosbuc" din Lesu, condus de scriitoarea Elisabeta Luscan, a facut un popas si la Biblioteca din Gherla, orasul ce a gazduit-o in anii de liceu. Prezentarea cartii a fost facuta de scriitorul Iulian Damacus, care a prezentat oaspetii dragi printre care si nasaudenii membri in Liga Scriitorilor: Ioan Mititean, Lucretia Mititean, Rodica Fercana si Raveca Vlasin. A fost o zi de exceptie, inzestrata cu darul de a zamisli frumusete.

In ultima duminica a lunii lui cuptor, revine la Lesu cu traista plina de ecouri ale receptarii volumului prezentat anul trecut, o carte cu profunzime in gandire, cu mesaje de apreciere, incurajatoare, scrise de 25 Oameni cu dragoste fata de scoala si profesie cum sunt: Menut Maximinian, Bistrita, Iulian Damacus, Gherla, Cornel Cotutiu, Beclean, conf.univ. Ioan Parasca, Cluj, Andrei Medinski, Timisoara, Ioan Seni, Nasaud, Mircea Leontin Muresianu, Rodna, Ioana Precup, Oradea, Leon Hogiu, Bargau, Lucia Perseca, Brasov, Vasile Filip, Bistrita, Leon Magerusan, Bistrita, Ion Buzasi, Blaj, Mircea Darosi, Nepos, Leon Cardan, Sangeorz, Elisabeta Luscan, Lesu, Antonia Bora, Lesu, Camelia Raus, Lesu, Ioan Chis, Sasarm, Ioan Mititean, Nasaud, Lucretia Dragota, Dej, Ioana Lapusneanu, Nasaud, Radu Sarbu, Nasaud, dr. Gabriela Mircea, Alba Iulia, scriitori si dascali ce au asezat in carte mesaje cu un spor de originalitate. Sunt prea putine cuvintele pentru a vorbi despre asemenea oameni competenti, delicati si verticali, carora Veronica le-a donat un teren prielnic spre a inalta casute literare cu portretul unui scriitor ilvean ce descopera oameni cu insusiri sufletesti de o subtila finete, purtatori de valori, cu un stil inovator, dornici de dialog, care scriu din suflet si nu asteapta nimic in plan personal cum nu poate fi altul decat fata unui renumit triscas din Lesu, Veronica, mutata inca din anii tineretii in Cetate, unde este un model rar de daruire  pentru  scris, pentru cultura, cunoscuta in Alba Iulia ca o taina de comuniune cu originile noastre, un legamant curat cu sufletul taranului ilvean, cu osia lumii, a statorniciei si seninatatii noastre.

Veronica a realizat o unitate a celor cu darul scrisului, dandu-le prilejul ca intre copertele  prezentei carti scoasa recent de la Editura Grinta Cluj sa-si edifice un lacas compus din slove ce creaza o armonie intre scriitori, pentru ca boala omului este cauzata de lipsa armoniei din noi dupa cum foarte bine a spus Pitagora. Datorita stresului si conflictelor de tot felul astazi sunt tot mai des intalnite boli somatice psihogene care in popor se numesc "bolile necazului", adica boli de inima rea,  de care nici condeierii nu sunt scutiti cum sunt: furia, spaima, ura, invidia, rautatea, razbunarea etc., stari conflictuale cu altii si cu noi insine. Toate acestea zdruncina organismul. Doar noi creatorii de literatura sa dam tonul si sa cream in jurul nostru un camp al unitatii si prieteniei, un camp energetic pozitiv, stimulativ, optimist si constructiv  cum de fapt a facut Veronica. Omul de fapt devine ceea ce gandeste dupa cum ii sunt gandurile asa ii este omului si viata.

Cartea Veronicai ne ofera un confort  psihic si spiritual, care vindeca si ne populeaza mintea cu ganduri bune avand efectul unui bumerang - cine ofera bucurie, simpatie, toleranta, le primeste inapoi prin recul.

Autoarea si-a ales cu grija pe cei cu care poate confesiona, oameni hotarati sa spuna nu judecatilor pripite, existand o conlucrare intre harul lui Dumnezeu si efortul sau creativ cu aspecte ale existentei omului si mediului sau de viata, facand o ampla calatorie in spatiul  copilariei spre lumea in care s-a proiectat eul.

Inchei cu cuvintele scriitorului Cornel Cotutiu: "in fiecare dintre noi este un Lesu."

 

     Ioan Mititean

 

0 comentarii3108 vizualizări19 iulie 2017




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0