Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
"Les mots magiques" la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud.

Cu gandul la viitoarele vacante scolare in care vor calatori in strainatate, poate chiar la Paris, copiii vin la biblioteca pentru a-si aprofunda cunostintele de limba franceza sau pentru a invata primele lor cuvinte in limba lui Voltaire si Rimbaud. In calendarul programului "Vacanta la Biblioteca - Fabrica de idei estivale", atelierul interactiv de limba franceza este programat miercurea si este sustinut de profesoara Elena Cojocaru. Mana sa dreapta este Paul, elev care invata la scoala limba franceza deja de cativa ani. "Limba franceza este foarte frumoasa, mai ales acum, cand trebuie sa pleci in strainatate, pentru ca, daca vei pleca, trebuie sa stii macar doua limbi straine. Eu am fost pana acum in Italia si vorbesc putin si limba italiana, dar mi-ar placea sa vizitez si Franta, sa ajung la Paris. Invatam aici lucruri frumoase si mai repetam si ceea ce am facut la scoala. Voi veni la toate lectiile!", ne-a spus Paul.

 Stilul de sustinere a atelierului de limba franceza este placut, interactiv, pentru ca profesoara Elena Cojocaru discuta mult cu copiii si le starneste intuitia si imaginatia. "Au venit de data aceasta, la a doua lectie de franceza multi copii mai mici, pentru clasa zero sau clasa intai, dar se pare ca daca vrei, gasesti intotdeauna calea de a comunica cu ei si de a ajunge la inima lor. Faptul ca li te-ai adresat si ca le-ai tradus cuvintele simple pe care le-ai scris in franceza, ca ai scris cateva cuvinte pe flipchart-ul acesta, pe care l-am numit "le tableau blanc", ca te-ai ajutat de doi copii mai mari, asistentii mei in acest caz, Paul si Nicola, care au scris frumos la tabla, a dus la o anumita interactionare, ca sa-i zic asa. In atelierele care vor urma vom continua cu cateva expresii, cele mai folosite si cele mai placute din limba franceza si as vrea sa introduc si cuvinte noi, legate de familie, de cateva activitati, de denumirea partilor corpului omenesc si, asa cum am anuntat si la inceputul acestui mic curs de limba franceza, ma gandesc si sa explic pronuntia. Acele "les groupes phonétiques de la langue française", pentru ca este foarte important sa stim principalele grupuri fonetice ale limbii franceze. Lucram pe grupe si folosim, ca materiale didactice hartie colorata, din care am confectionat biletele si markere de diferite culori. Apelam la metoda problematizarii, care consta in impartirea frazelor pe cele doua grupe, adica ceea ce incepe o grupa prin extragerea de biletele se continua prin biletele extrase de a doua grupa. Este o logica a continuitatii!" (prof Elena Cojocaru).

 Iar intre doua biletele extrase, copiii se servesc si cu cateva bomboane, asezate pe fiecare masuta.  C est très bien, succès!

 

 

0 comentarii3087 vizualizări28 iulie 2017




rss 2.0
rss 2.0