Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 23 Aprilie 2021 - 14587
Dariu Pop, o personalitate redescoperita in lumea culturala.

Exista oameni pe care ii readucem in memoria colectiva, doar la distante rotunde de timp si  redescoperim adevarata lor valoare umana si culturala, abia in momente aniversare. Nu de mult s-au implinit 130 de ani de la nasterea lui Dariu Pop, o personalitate  complexa, revendicata de patru judete: Bistrita-Nasaud, Maramuresul, Salajul si Satu Mare.  De judetul nostru se leaga locul nasterii sale, Magura Ilvei, unde a vazut lumina zilei, la 16 aprilie 1887, localitate pe care o va descrie in memorabilele pagini din romanul "Dascalul din Blidari’’.

Copilaria si adolescenta lui Dariu Pop este zguduita de numeroase drame familiale. La o varsta foarte frageda  isi pierde amandoi parintii, care lasa in urma lor cinci copii orfani. In poezia "De vorba cu mama’’rememoreaza acele momente : "A venit apoi, odata-n curtea noastra mult norod / Sapte popi, din sapte sate iti facusera prohod / Si te-au dus pe sus de-acasa cu cantari si cu alai.../ Un vecin ma mangaiase, ca te duci, maicuta-n rai.../ Mai tarziu, din nou venise-n curtea noastra mult norod,/ Popi si dascali de pe sate iarasi au facut prohod/ Si l-au dus pe sus  de-acasa si pe tata cu alai / Si vecinul iar imi spuse c-a plecat la tine-n rai’. In 1906 il pierde  si pe fratele sau mai mare, Iustin, care avuse grija de fratii sai. Scoala primara o face in satul natal, apoi la Nasaud, unde il are coleg pe Liviu Rebreanu, de care va fi legat sufleteste toata viata. Din lipsa unor surse materiale, este dus  impreuna cu sora sa Reghina la un orfelinat din Debretin, dupa care urmeaza Preparandia din Losont, devenind invatator si va activa in aceasta calitate in mai multe scoli din judetul Bistrita-Nasaud : Maieru, Magura Ilvei, Feldru, Sant, Beclean, apoi in judetul  Maramures, la Sisesti si Basesti. De judetul Salaj il leaga comuna Bulgari, localitatea de origine a parintilor sai, unde va lucra pentru scurta vreme ca dascal si "va lumina poporul prin muzica si cantec’’. Pentru ca in 1912 a publicat  in ziarul" Romanul’’ din Arad un articol prin care apara cu vehementa limba romana, este chemat in instanta si i se aplica o amenda de 400 de coroane, dar si patru luni de inchisoare. Se refugiaza in Romania, stabilindu-se la Bucuresti. Aici va desfasura o bogata activitate ziaristica, dirijeaza corul transilvanenilor, iar in timpul razboiului de reintregire lupta pe front ca voluntar.

        La un an, dupa Marea Unire, este numit revizor scolar in judetul Satu Mare, fiind primul dascal roman care va indeplini aceasta functie. Aici se va confrunta cu realitati zguduitoare ale invatamantului : inexistenta scolilor romanesti de stat, lipsa cadrelor didactice, a manualelor scolare, dar si repulsia maghiarilor fata de limba romana. In perioada interbelica, Dariu Pop  devine ctitorul a peste 120 de scoli romanesti si va atrage multe cadre didactice, intre care si pe nasaudenii Aurel Sorobetea, Vasile Scurtu si Octavian Ruleanu. In perioada satmareana se afirma si pe plan cultural. Infiinteaza revista "Tara de sus’’prin care pune bazele dezvoltarii literaturii satmarene, cunoasterea si promovarea traditiilor acestui tinut si este fondatorul revistei pedagogice "Viata scolara’’. In anul 1940, odata cu Dictatul de la Viena, este nevoit sa se refugieze la Turda, pentru ca actiunile sale nu erau pe placul autoritatilor maghiare. Dupa razboi se stabileste pentru totdeauna la Cluj si se dedica activitatii muzicale, fiind absolvent al Conservatorului din Bucuresti.

         Pe plan literar, Dariu Pop scrie numeroase  piese de teatru scolar, povestiri cu un profund caracter educativ, este autorul volumului de poezii" Crizanteme tarzii’’ si a romanului "Dascalul din Blidari’’. Cele 26 de poeme cuprinse in volumul amintit cuprind o tematica diversa, legata de patrie, libertate si destin, sat, natura, care amintesc de lirica ardeleneasca a acelei epoci.. Ele sunt scrise in stil clasic si poarta amprenta unei  nelinisti sufletesti. Poezia "Ravas catre Ion din Ardeal’’are acelasi mesaj cu cel din poemul lui Radu Gyr "Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane !’’ : " Ioane,/ Nu mai fi ingandurat/ Pan’ mai sunt coase-n chiotoare/ Si topoare-n taietoare./ N-avem noi nimic de dat/ Pan’ mai este-un Dumnezeu,/ Pan’ mai este-o tar de lege,/ Pan’avem asa un rege, / Ce-i al tau, e tat al tau’’. Se intalnesc in acest volum poezii cu o larga respiratie descriptiva : "Si, din ceata alburie,/ Resfirata peste sate/ Se desprind naluci tacute,/ Pe cand miezul noptii bate. /Fiecare-o rana/ De cutit adanc taiata,/ Pentr-o brazda de mosie/ Pentr-o fata minunata’’.

      Tema meditatiei este adusa in prim plan prin poezia "Parva Glosa’’ : "Eu nu te-ntreb de unde vii/ Si nu te-ntreb ca unde pleci,/ Parau cu valurele reci/ Parau zglobiu cu pesti zglobii/. Si nu te-ntreb ca unde pleci / Mereu ca mine, tu cobori / Ca mine si tu ai sa mori, / Tu-n ape-adanci, eu pe poteci/ Parau, cu valurele reci, / De ne-am putea opri pe loc/ Sa vecinicim al vietii joc, / Tu-n pat de stanci, eu pe poteci./ Parau zglobiu, cu pesti zglobii, / Parau cu valurele reci, / Eu nu te-ntreb ca unde pleci / Si nu te-ntreb de unde vii’’.

         Romanul "Dascalul din Blidari’’este un omagiu adus tatalui sau si satului in care acesta a slujit ca invatator, dar s-a stins cand Dariu avea doar opt anisori. Este un roman al intelectualitatii ardelene  in care se reflecta realitatile  sociale de la sfarsitul sec XIX si inceputul sec XX. Simplitatea scrierii sale este cuceritoare, personajele apartin satului Blidari  din Tara Nasaudului, iar actiunea se desfisoara in jurul framantarilor politice care au culminat cu redactarea Memorandumului din 1892. Protagonistul romanului este George Bob, un intelectual model  care aminteste de Popa Tanda al lui Slavici, dar este opusul lui Zaharia Herdelea din romanul lui Liviu Rebreanu. Opera literara a lui Dariu Pop contine numeroase elemente monografice ale satului ardelean.

         Talentul artistic al lui Dariu Pop s-a extins si asupra altor domenii : in muzica s-a afirmat ca dirijor de coruri si compozitor, dar s-a dovedit si un pictor cu reale valente in aceasta arta. Daca multa vreme personalitatea lui Dariu Pop a fost data uitarii, dupa revolutia din decembrie 1989, el intra in atentia institutiilor de cultura. Scoala din Magura Ilvei , ca si Scoala nr. 20 din Satu Mare se vor  numi "Dariu Pop’’, Casa Corpului didactic din Satu Mare este botezata cu acelasi nume, iar Societatea profesorilor satmareni poarta cu mandrie numele lui. Tot in acest oras s- a ridicat bustul ilustrului profesor in fata Inspectoratului scolar judetean si s-au asezat placi comemorative pe fatadele unor cladiri scolare, in semn de omagiu pentru cel care a fost" revizor scolar, ctitor de reviste literare, director de ziare, scriitor polivalent, pictor, compozitor, geograf, istoric si folclorist’’. Nici Bistrita n-a ramas mai prejos cu actiunile de omagiere a acestei personalitati. Biblioteca judeteana" George Cosbuc’’, dar si alte institutii culturale l-au sarbatorit acasa la el,  au organizat simpozione, a fost trecut in dictionare antologice si popularizat prin mass-media pentru a-l readuce in memoria contemporaneitatii.

 

 Mircea Darosi.

0 comentarii4039 vizualizări29 august 2017
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0