Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 28 Februarie 2021 - 15982 vizitatori azi
SARBATOARE IN CASA SOTROPA.

In casa Sotropa din Nasaud a fost o mare sarbatoare, in data de 9 octombrie 2017, sarbatoare dedicata zilei postei, institutie, care la Nasaud se ridica chiar mai sus decat un locas de cultura, prin actiuni bine gandite si organizate, actiuni variate de slavire a cartii, a literaturii si a postasilor, oameni harnici, care zilnic ne aduc in casa stirile zilei si mesajele transmise de cei dragi.

Dirigintele   postei,  Valer   Petrehus,   e   omul   incarcat   de   idei,   pasionat   de   cultura,   de cercetare, calitati ce le-a imprimat intregului colectiv pe care-l coordoneaza, compus din oameni iubitori de cultura, de frumos, ce s-au  incadrat benevol intr-o societate culturala, organizatie cu sectiune   de   filatelie   si   numismatica,   avand   ca   drept   modele   pe   carturarii   nasaudeni: Virgil Sotropa, Iuliu Moisil sau Iulian Martian.

Manifestarea culturala a derulat cu o scurta comunicare avand ca tema unele aspecte din  istoria Postei Romane, dupa care modelatorul actiunii prof. Radu Baes a dat cuvantul cartii "Istoria Rodnei in date" ,  a zecea carte a   lui Cornel Filip Domide, scriitorul minerilor din Rodna, carte  dedicata fiului sau Domide Ioan, plecat dintre noi de curand, doar la varsta de 27 de ani. Cartea a fost prezentata de presedintele Filialei Nasaud a Ligii Scriitorilor Romani, Ioan Mititean,   care   apreciaza   activitatea   autorului,   ca   un iscusit   cercetator.  A  consultat  Arhivele Nationale din Zlatna, Cluj, Bistrita, Maramures sau chiar din Austria, cat si lucrari de Constantin I. Giurescu, Florian Porcius, Virgil Sotropa, ca dovada cartea prezentata este de un pronuntat caracter stiintific.

Cartea a doua este semnata de col. r. Mihai Valea, are o tematica filatelica, scrisa de un istoric, de un impatimit in filatelie, cu zeci de diplome si medalii de la diverse actiuni nationale prin care s-a confruntat cu opinia celor multi.

Lucrarile de pictura expuse in sala festiva au fost prezentate de prof. Lucian Bichigean, cu spiritul sau de echitate a puterii de recunoastere si pretuire a operelor de arta.

Surpriza serii a revenit din partea grupului vocal "Zori de Zi", compus din 5 persoane- Sorin Gazdac, Lucian Bichigean, Gavril Vaida, Grumezia Alexandra si Dorina Buia, carturari ce iubesc cantecul si poezia, oameni conturati cu exacitate in profilul dimensiunilor artistice pe baza de talent, memorie si rationament.

Ansamblul   scolaresc   "Mugurasul",   instructor   Ioan   Talpos,   a   interpretat cu   adanca solemnitate vrerea noastra de lumina si pace. E o adevarata incantare sa-i urmaresti cum, in stafeta generatiilor, schimbul nostru de maine isi are puternice si trainice radacini in traditiile inaintasilor.

In   ritmul   pornit   de   mugurasii   instrumentisti   a   aparut   indragita   artista   CORNELIA ARCHIUDEAN, prietena nasaudenilor si a ansamblului "Mugurasii", a antrenat intreaga sala, imprimand cantecului un ritm mai accentuat prin care daltuim istoria-n cuvant.

Si-au exprimat gandurile de apreciere   a vietii culturale de la posta nasadeana: col. r. Florentin Archiudean, Lucretia Mititean, Romulus Berceni si Cornel Filip Domide.

A fost in Casa Sotropa, o seara de basm cu minunate eforturi de intelegere si slefuire a actului cultural-artistic, pastrat pe ecranul memoriei, un frumos ce vine din realitatea Nasaudului prin prospetime, sinceritate si angajare.

 

     Ioan Mititean

 

 

0 comentarii2884 vizualizări12 octombrie 2017
rss 2.0
rss 2.0