Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Joi 25 Februarie 2021 - 16074 vizitatori azi
"Un veac , o poveste, o mostenire".

Pictorul Mirela Traistaru: Dragostea pentru locurile natele…Proiectul "Un veac , o poveste, o mostenire".

‘’Ce inseamna pentru tine, Mirela Traistaru, Neposul sau Vararea de alta data’’?

'Primii trei ani am crescut la Nepos, crescuta de Mama Mina si Tata Vila ( Istrate Marina si Gavrila). Mi-am cunoscut si strabunicii din partea bunicii, pe Cifor Victoria si Trifon. Pe strabunicii din partea bunicului nu ii cunosc decat din fotografii. Stiu ca un frate de-al strabunicului a fost in America, a muncit in minele de aur si s-a intors acasa cu multi bani. Alaturi de un alt neposean au facut o donatie bisericii si datorita acesteia s-a facut clopotul care si astazi bate in turn. Bunicul din partea mamei a luptat in primul razboi si a fost luat prizonier si dus sa lucreze in minele de carbuni din Siberia. A venit acasa dupa patru ani dupa ce s-a terminat razboiul ,s-a casatorit cu Victoria cu care a avut  zece copii ( printre care si Mama Mina. Unchiul Cifor Viorel- padurarul, are povesti multe si frumoase despre strabunicul si despre toata familia noastra  ). Tata Vila a luptat si el in al doilea  razboi mondial.Si el era o enciclopedie...mai stiu parte din povestile lui. Toata copilaria mea e legata de acest loc, tot ce inseamna ritual primordial, nastere, botez, nunta, moarte, aici le-am cunoscut.  Aici am aflat "Jocul" de sambata seara de la "Camin", unde ne "baga" Unchiul Vanu (Coman Silivan). Mama Mina ma ducea la sezatori, la seri cu tors si tesut sau "desfacat" porumb. Tot aici faceam toamna de ziua mortilor "draci" din dovleci, aici am ascultat primele colinde si am fost la colindat,  aici am fost "la oua" de Paste.   Adevaratele valori, oamenii drepti, mandrii, harnici , tot ce inseamna Paradis si cinste, si ajutor le identific cu acest spatiu. Nu pot sa uit ca aici nu se incuia usa, ca aici nu existau caini pentru ca nu trebuia nimic pazit, ca aici era de ajuns sa mergi la vecina sa iti dea o cana cu "tucar" sau de faina, ca aici oamenii se ajutau si se respectau, ca salutul lor era "Zaua buna", si ca intotdeauna erau doua, trei vorbe pentru oricine iti iesea in cale. Neposul e  Podul vechi, care este cel mai frumos pod acoperit din cate am vazut in lumea asta - si nu am vazut putine -, Gradinuta, merele acre, scaldatul la rau,"la ponton" sau "la punte", mersul la fan "in cela sat" sau "pe Muncei", padurea, saniusul, podul cu fan, caii bunicului, puii galbeni de gaina din fiecare primavara, cantecele de la biserica din postul Sfintei Marii, ciurda care se intorcea seara acasa,florile din gradina.

Mare parte din temele adoptate in pictura mea sunt legate de acest loc. Paradisul, gradina primordiala, acel inceput de lume cu care vrem sa ne identificam cu totii, acel colt de rai dupa care tanjim ca sa putem evada din haosul, galagia si agitatia marilor orase’’.

‘’La ce lucrezi acum ‘’?

‘’Cea mai recenta tema, cea la care lucrez acum e cea de mai jos:

 Un veac, o poveste, o mostenire (100 de ani, 100 de picturi, 100 de vesminte ).

Am placerea de a va prezenta detaliile proiectului " Un veac, o poveste, o mostenire"(100 de ani, 100 de picturi, 100 de vesminte ), proiect ce marcheaza Centenarul Primului Razboi Mondial, in vederea sprijinirii realizarii acestuia. Este o poveste a mea, personala, ce incepe o data cu primul razboi mondial, cu strabunicii mei din Transilvania si Oltenia, participanti la acest razboi si care este de fapt  povestea intregii Romanii.

Proiectul  este interdisciplinar si are la baza lucrarile de arta plastica si design vestimentar  semnate de Mirela Traistaru, membru al Uniunii Artistilor Plastici, absolventa a Universitatii de Arte - Cluj, sectiile Pictura si Creatie vestimentara,  Masterat la Universitatea din Bucuresti, Clasa Profesor Stefan Caltia.

 

         Titlul proiectului: "Un veac , o poveste, o mostenire " (100 de ani-un veac, 100  de picturi- o poveste, 100 de vesminte- o mostenire )

Perioada de desfasurare: ianuarie 2018 - ianuarie 2019

Descrierea proiectului:

 

Cu ocazia Centenarului Primului Razboi Mondial propunem un amplu proiect de documentare artistica si sarbatorire a memoriei nationale din ultimul veac prin reinterpretarea povestilor unei familii simbol reprezentativ al istoriilor romanesti din ultima suta de ani. Proiectul de cercetare si creatie al artistei Mirela Traistaru va aduce in 1 decembrie 2018 la Opera Nationala din Bucuresti, in fata publicului larg, o expozitie de mare amploare cu 100 de picturi, o instalatie cu razboiul de tesut al bunicii si fotografii de familie, insotite de un spectacol de prezentare a 100 de vesminte inspirate din porturile nationale din zonele Nasaudului si Horezu (zonele originare ale familiei artistei). Spectacolul va cuprinde si un moment de dans contemporan cu tinere dansatoare de la Liceul de coregrafie Floria Capsali din Bucuresti, pe fundalul unei video proiectii cu imagini de razboi, cu barbatii care merg la razboi, cu femeile ramase in urma - povestea femeilor care raman acasa, ducand propriul razboi. De asemenea, se va produce un intro audio cu un text special despre proiect - citit de un actor - si o compozitie muzicala contemporana speciala, dupa acest moment, incepand prezentarea propriu-zisa a vesmintelor complete - incaltaminte, haine, podoabe, accesorii (toate special concepute si produce in cadrul proiectului).

Pe intreg parcursul anului 2018 expozitia va fi itinerata cu TIR-uri inscriptionate in tara ( orase tinta : Bistrita, Cluj, Tg. Jiu, Alba Iulia si Iasi) si strainatate ( orase tinta : Budapesta, Viena, Paris, Zurich, Madrid si Bruxelles) - itinerarea se doreste a fi realizata in parteneriat cu Centrele Culturale, Consiliile judetene,precum si alti parteneri institutionali si privati in curs de definitivare'.

Mirela Traistaru este absolventa de design vestimentar si de pictura si a vernisat peste 50 de expozitii personale in Romania, Statele Unite, Elvetia, Olanda, Austria, India, Coreea de Sud si Egipt si a participat la peste 110 de expozitii colective. Biografia Mirelei Traistaru este atat de bogata, incat este greu sa fie enumerate toate domeniile artelor vizuale prin care se exprima. A cochetat si cu filmele de arta si piesele de teatru, realizand costumele si decorurile pentru spectacole importante. Astfel, ea a lucrat cu regizori celebri precum Lucian Giurchescu, Alexandru Tocilescu, Ion Lucian, Chris Simion si Gelu Colceag. A realizat costumele din piesa "Femeile savante" de Moliere, care s-a jucat la Teatrul Nationalsi pentru filmul "Epicenter". A lucrat la piese de teatru cu Stefan Iordache, Cornel Vulpe Sebastian papaiani, Ioana Bulca, Alexandru Repan sand. Pe langa scenografie, decoruri, costume, body painting, organizeaza show-uri de fashion si arta, este si grafician si curator.

Istoricul personal al artistei Mirela Traistaru sta la baza intregului concept al proiectului: strabunicii  au luptat in Primul Razboi Mondial, strabunicul din Ardeal (zona Valea Somesului Mare, Nasaud) a fost luat prizonier si a lucrat in mine de carbune in Siberia, s-a intors dupa 4 ani in Romania, unde a avut zece copii. Ambii buniici au luptat in Al Doilea Razboi Mondial: bunicul patern din Stroesti, langa Horezu, a murit pe front, in lupta pentru eliberarea Ardealului - ultima amintire a tatalui artistei cu tatal sau este el mic, de mana cu fratele mai mic, cu bunicul imbacat militar indepartandu-se pe ulita satului, spre razboi. Bunicul matern din Nepos (Valea Somesului mare) a stat in lagar la Odessa, s-a intors in Romania dupa 1945. Si strabunicile si ambele bunici coseau si teseau la razboi - paralela razboiul istoriei national si universal / razboiul femeii personal si familiar, singure in fata sortii, barbatii infruntand soarta, fiecare cu razboiul lui in valtoarea istoriei.

Razboiul de tesut al bunicii din Nepos va fi introdus in expozitie, in loc de vesminte, covoare, sunt tesute scrisori, imagini de familie, scrisoarea bunicului din 1943 (i-a trimis o fotografie cu el militar, scrisa pe spate). Vor fi expuse 100 lucrari (pictura pe panza, 50x50 cm) cu istoria familiei - strabunicii, bunicii, parintii, copiii si copiii lor, cinci generatii -, folosing pictural modele traditionale (simbolistica Pomul Vietii, Pasarea, Crucea, Floarea Vietii, Fereastra, Poarta) reprezentand mostenirea lasata nepotilor, ce a ramas din istoriile lor presonale.

In plus, vor fi realízate si expuse 100 de vesminte reveland inca o data mostenirea personala, de la generatia razboaielor pana la copiii nostri postmoderni, care se joaca cu toate tipurile de gadget-uri. Vor fi preluate motive din broderie specifica costumului popular din ambele zone ale strabunicilor (costum popular, perne, cuverturi, paretare, covoare, porti, blide - Cocosul de Horezu se va regasi si el pe hainele special concepute si realizate in cadrul proiectului), elementul principal fiind albul imaculat al vesmintelor traditionale, peste care se aseza bogatia de simboluri si de culoare. Albul este o platosa impotriva blestemelor, a duhurilor rele, a murdariei, bolilor; in trecut femeile, cand teseau costume, spuneau rugaciuni. Atat zona Bistritei cat si zona Horezu sunt doua zone extrem de bogate in traditia costumului popular si a obiceiurilor, foarte bogate din punct de vedere cromatic (spre deosebire de Bihor, unde este predominant rosu sau Sibiu, alb - negru).

Mirela Traistaru continua in acest proiect si experienta unui proiect anterior White (prezentat in aprilie 2016 la Institutul Cultural Roman) - o colectie de haine, impletituri, coronite, desen si pictura, eveniment de prezentare multidisciplinar. Toate aceste motive traditionale sunt preluate, unele se reinterpreteaza cromatic, nealterand valoare lor stilistica, pe haine special destinate adolescentilor si copiilor - prezentarea va fi facuta de catre ei - in ideea rememorarii si mostenirii personale, istoria personala devenind istorie nationala. Complexitatea si dinamismul conferit de acest proiect va atrage cu siguranta atentia pe termen mediu si lung atat a publicului specializat, cat si a celui larg. Noutatea sa deriva din accentuarea lucrarilor de tip multidisciplinar, vizand noile tendinte si implicand artisti romani emergenti din domeniul artei vizuale, muzicii, arta video, coregrafie si dans contemporan. De asemenea, va fi creat  si un jurnal online si o pagina Facebook, care vor prezenta in mod direct si continuu desfasurarea acestui proiect si ulterior programul itinerarii expozitiei.

 

Preot Rus Vasile,

Parohia Ortodoxa Nepos

 

 

0 comentarii4095 vizualizări14 octombrie 2017
rss 2.0
rss 2.0