Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 25 Februarie 2020 - 10994 vizitatori azi
Centenar - Al. Mateevici.

Limba noastra-i o comoara, In adancuri infundata, Un sirag de piatra rara, Pe mosie revarsata.

E prima din cele 12 strofe ale poeziei "Limba noastra’, adulata si cantata azi in Basarabia. George Calinescu afirma ca, dupa G.Sion, Mateevici ne da noi definitii ale limbii romane  "cu imagini  superioare de mare poezie ".  Tot el zice despre basarabeanul din Bugeac , care luase parte la luptele de la Marasesti si murise ca preot militar in 1917, deci acum 100 de ani, ca  "ar fi fost poet mare daca traia".

     Se nascuse la Cainari-Tighina in anul 1888. Tatal era preot, iar mama, fiica de protopop, avea o vasta biblioteca, folosita apoi si de Al.Mateevici. In 1893, familia se muta la Zaim-Tighina . Urmeaza Seminarul din Chisinau si Academia Teologica din Kiev. Se casatoreste cu Teodosia , profesoara ucraineanca . In 1916, cere sa fie trimis in Romania si e preot militar in brigada 71 ruseasca de artilerie pe frontul Marasestilor.  Il viziteaza pe Iorga la redactia "Neamul romanesc "  istoricul publicandu-i, in 1917, dupa deces, poezia  "Limba noastra" insotita de un necrolog . Preotul s-a imbolnavit, insa, pe front de tifos abdominal -nu exantematic. N-a rezistat  interventiei medicilor si s-a stins la Chisinau in 1917. Versurile i-au fost stranse, postum,in culegerea  "Poezii "1926.

 

Ioan Mititean

0 comentarii1918 vizualizări20 octombrie 2017
rss 2.0
rss 2.0