Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
AN ANIVERSAR PENTRU CARTIERELE NASAUDENE.

Cele doua sate surori gemene, Lusca si Prislop, serbeaza anul acesta 625 de ani de existenta. O varsta frumoasa care ne indeamna sa ne intoarcem macar o clipa la izvoare, la traditii, la poruncile primariei ce constituiau un bun prilej de informare a satenilor cu tot ce-i nou in comunitatea in care traim, cat si probleme de perspectiva  rostite de glasuri autorizate.

"Fiecare sat, spunea Lucian Blaga , se simte in constiinta colectiva  a fiilor sai, un fel de centru al lumii". Vechimea celor doua localitati este data de Nicolae  Draganu, care a spus ca aici a existat o populatie stabila  de origine romana. Venirea in satul copilariei macar la zile mari, e un semn ca respectam adevarul vietii, acordam o anume grija autenticitatii, pictam in memorie tablouri de viata sociala si atmosfera de epoca cu o bogata incarcatura emotionala ce bate la inima fiecarui luscan si prislopan. Avem prilejul ca in aceasta zi de pretuire a istoriei locale sa intram in direct cu cei de ieri, cu  strabunicii, bunicii si parintii, cu toti cei care au trudit pe aceste locuri: taranii, ambasadorii spiritului romanesc.

Daca Liviu Rebreanu, a elogiat satul romanesc intr-un discurs la Academia Romana, in anul 1937, cei de azi ar fi bine sa continuie, sa-l inalte prin scrierea istoriei si fapte demne de zi cu zi. Nicolae Iorga spunea "Cunoscand istoria, eroii, traditia, ne facem mai sociabili, mai altruisti, mai iubitori de om si de viata.

Localitatile gemene, sarbatorite anul acesta ne ofera un evantai apreciabil de realizari administrativ-gospodaresti, facand pasi repezi spre urbanizare: apa potabila, canalizare, gaz metan, toate ulitele asfaltate, repararea drumurilor de hotar, se preconizeaza capela mortuara si pod de trecere a Somesului spre Lusca. Toata stima pentru administratia locala in privinta bunei randuieli. S-au facut investitii pentru modernizarea locasurilor de cultura, insa e un mare pacat ca aici se fac numai nunti si pomene. Responsabilii cu cultura la nivel de oras nu poposesc in aceste sate. Dascali nu sunt, deoarece scolile sunt radiate, alti localnici nu onoreaza voluntariatul asa ca  ne complacem in inactivitate. Avem noroc cu locasurile de cult ce au activitate fara intrerupere  intr-un univers plin de sentimente, farmec si ganduri incarcate de sensibilitate adanca si cuvinte de intelepciune.

Daca ne plimbam putin prin istoria acestor cumunitati aflam oameni ce s-au jerfit pe altarul culturii, cum sunt dascalii de mare prestigiu: OTILIA GORANESCU din Lusca si VLADIMIR IATCU  din Prislop, care au ridicat aceste sate pe plan national, cu formatiile corale satesti, pe patru voci, ce au obtinut locul I pe tara  la concursul formatiilor artistice de amatori din anul 1953. Cei doi dascali lucrau pe baza de voluntariat. Ziua la clasa, seara la repetitii. Ei au ramas in memoria tuturor satenilor si merita din partea noastra recunostinta. Propun primariei orasului Nasaud si Consiliului Local ca locasurile de cultura din aceste doua cartiere sa poarte numele acestor dascali emeriti si anume: Caminul Cultural VLADIMIR IATCU pentru Prislop si Caminul Cultural OTILIA GORANESCU pentru Lusca.

In acest an aniversar am luat decizia, ca fiu al acestor locuri, de a face cunostiinta si altora cu micul meu colt de rai - Lusca, prin volumul de 600 de pagini "Amintiri de peste rau", premiat de Liga Scriitorilor Romani, volum scos pe cont propriu ce contine proza scurta, eseuri, povestiri, intamplari, oameni, fapte, obiceiuri, somesul, hotarul, hora, casa berii etc. Mi-e dor de a ma plimba prin tarnat, de a intra in tinda in care simteam mirosul tesaturilor urzite in tiara, de camera din fata in care barnele negrite de ani traversau tavanul, iar sub  grinda tata mai ascundea cate un act de mostenire, intabulare si cele doua cutiute ce le purta la gat pe front in cele doua razboaie mondiale, cu numele si adresa.  Un alt simbol al evenimentului este TROITA sfiintita in luna octombrie 2017 situata in fata casei lui Cozan, de pe Vale, acolo unde in anii copilariei mele era Casa Berii.

La Prislop evenimentul este marcat de consilierul local, scriitorul Ioan Botan, care a predat satenilor cartea "Liviu Rebreanu si Pripasul lui Ion", accentuand spusele lui Rebreanu -"Singura realitate permanenta, inalterabila a fost si ramane taranul", cuvant sinonim cu ROMAN.

    La multi ani cartierelor nasaudene !

 

   Ioan Mititean 

 

0 comentarii2646 vizualizări11 noiembrie 2017




rss 2.0
rss 2.0