Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 25 Februarie 2020 - 11424 vizitatori azi
Colinda - un cantec de taina.

In amvonul popular al sarbatorilor de iarna, colinda este cantecul care reface an de an drumul asteptarii si vesteste implinirea celui mai important eveniment din istoria crestinismului. Este un cantec al Tainei, al comuniunii prin care mesajul Nasterii Domnului trece din casa in casa si din suflet in suflet , devenind  adevar si frumusete.

            Fiecare popor si-a plasmuit colinda dupa chipul si asemanarea sufletului sau. La noi, acest cantec il aduce pe Iisus in Betleemul romanesc, aproape de sufletul nostru si poarta mereu clipa prezentului: "Maria se roaga’’, "Pruncul se naste’’, "Ingerii canta’’, "Pastorii alearga’’...

            Cei dintai care merg sa vesteasca Nasterea Domnului sunt copiii, acei magi ai satului, care prin colinda lor aduc in casele noastre lumina dragostei, a binelui si sfinteniei Celui care s-a nascut:

                        "Deschide usa crestine

                        Ca venim din nou la tine.

                        Drumu-i greu  si-am obosit,

                        De departe am venit

                        Si la Betleem am fost

                        Unde s-a nascut Hristos’’.

            Prin colinda, noi ne intoarcem la marea Minune ce s-a petrecut ca fapt istoric, acum doua mii de ani si traim acel eveniment ca si cum am fi contemporani cu el. Romanul si-a cantat cu atata sensibilitate in doina, dorul, bucuria si necazul, dar a transpus in vers si melodie si trairea acestui eveniment crestin. Fara sa apeleze la izvoare straine Bisericii, colinda este o prelungire a cantarilor din strana, imbracandu-se intr-o forma populara.

            Versurile sunt de-o frumusete inegalabila, iar linia melodica a acestui cantec este de-a dreptul inaltatoare. Nici un moment din problematica Mantuirii n-a fost scapat din continutul colindei. Creatorul ei n-a nascocit nimic, ci s-a bazat pe credinta, pe cunoasterea biblica. Pacatul stramosesc este semnalat prin greseala lui Adam:

                     "Adam daca a gresit

                     Domnul din rai l-a gonit.

                     Din raiul cel din Eden,

                     Osandit cu greu blestem’’.

            Dupa greseala savarsita de Adam, omul a trait cu speranta venirii lui Mesia care-i va reda libertatea de povara pacatului. Nasterea este prezentata ca o implinire a fagaduintei facute stramosilor:

                    "Pe Fiul, in al Sau nume,

                      Tatal l-a trimis in lume

                      Sa se nasca

                      Si sa creasca,

                      Sa ne mantuiasca’’.

            Intreaga natura care a suferit odata cu omul o cadere de la maretia initiala, se bucura impreuna cu el, caci e strans legata de soarta lui. Ea saluta deschiderea cerului, participand la marele eveniment de inchinare si stralucire deosebita:

                    Pasarile-L simtesc

                    Si intruna ciripesc

                    Ciripesc de fericire

                    De a lui Hristos venire.

                    Soare, luna, mii de stele

                    Stralucesc mai cu putere.

                    Toate-n lume au saltat

                    De Domnul cand au aflat’’.

            Colinda devine prin desfasurarea ei un adevarat spectacol crestin in care nimic nu este uitat. Stelele, boii, pietrele, vantul si apele. "Toate sunt una intru marturia tainei de a avea in mijlocul lor pe Cel care le-a facut’’. Pe langa frumusetea ei folclorica, colinda are in ea o sacralitate care transfigureaza si sarbatoarea, dar si pe cei care o sarbatoresc deopotriva.

            Astazi, colinda este cantecul care ne deconecteaza de nelinistile si greutatile cotidiene, ne da incredere si speranta in mai bine. Ea trebuie sa ramana ceea ce a fost si unde se afla, "pe ulitele satului, la ferestrele si in casele deschise". Ne apartine si o pretuim ca pe cel mai ales dar al sufletului nostru.

 

Mircea Darosi.

 

 

0 comentarii2226 vizualizări19 decembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0