Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 25 Octombrie 2020 - 2364 vizitatori azi
CU GHEZASUL PE VALEA ILVELOR.

Pe masa din casa Pictorului Verde, NECHITA BUMBU, din Nepos, la origine ceferist, am gasit o carte ce mi s-a parut deosebit de interesanta "GHEZASUL ILVELOR", scrisa de PAUL BRASCANU, un feroviar convins prin traditie si vocatie, care face ample cercetari privind istoricul  liniei ferate ilvene.

Am imprumutat cartea pe care am citit-o pe nerasuflate, mai ales ca eu am scris in presa multe articole despre avantajele calatoriei pe Drumul de fier, cu parti bune si mai putin bune de prin statiile CFR, criticand cu asprime scoaterea trenului de pe ruta Ilva Mica - Rodna. Am ridicat aceasa problema  la  Facultatea de Informatica din Cluj, in plenul acordarii titlului stiintific de "doctor" unei rudenii, din cadrul Regionalei CFR Cluj, care a avut  o lucrare privind  siguranta circulatiei pe calea ferata, profitand de faptul ca au fost prezenti oameni grei din ministerul transporturilor. Acestia m-au contactat si mi-au cerut relatii despre neregula savarsita. Nu de mult situatia s-a remediat. Trenul a fost repus in circulatie. Ma bucur ca si eu, probabil, am avut o particica pentru corectarea acestei nelegiuiri in defavoarea acestor localitati: Sangiorz -Bai, Maieru, Anies, Rodna, Sant.

Cartea e un semn de aleasa pretuire pentru toti lucratorii de pe linie, pentru toti cei care au pus o caramida la zidirea inceputa de inaintasi pentru a face legatura cu Moldova si totodata pentru cei interesati sa cunoasca istoria acestui drum de fier, care a inlaturat tirania distantelor si a adus progres economic, un nou stil de civilizatie si emancipare culturala, fiind o punte intre inimi si suflete de romani de pe cele doua versante ale Carpatilor.  

"Calea ferata, spune autorul, este un mijloc de transport de mare capacitate, sigur, rapid, ieftin si ecologic, simbolul dezvoltarii progresului, dar din pacate a iesit din planurile celor ce carmuiesc tara, si peste putin timp va deveni ca si multe altele doar o amintire, din cauza unui management defectuos.  

Paginile 4-7 sunt creatiile unui om vrednic al Ilvelor, primarul de Magura, drd. VALER AVRAM, ce seamana caractere si culege destine. Un om elegant in expresii ce se ridica la inaltimea intelepciunii unui om ales in fruntea obstei.

Linia ferata de pe Valea Ilvelor, spune primarul, este un monument arhitectonico-economic, prin spectaculozitatea sa, data de cele noua tunele, de viaducte, poduri si alte lucrari de arta la care au trudit mii de oameni, efort comparabil cu cel de pe marile santiere ale tarii si lumii din acea vreme.

Ghezasul ilvelor este o carte monografica ce trateaza aspecte de la inaugurarea fiecarui tronson de la linia de centru, cat si ramificatiile dinspre Ilva Mica Rodna, inaugurata la 18 noiembrie 1909 si liniile forestiere de pe Valea Lesului deschisa la 21 iulie 1909, ce asigurau materia prima pentru fabricile de cherestea de la Ilva Mica si Lunca Ilvei. Tot in aceasta perioada, respectiv la 1 mai 1907, s-a dat in functiune si tronsonul Beclean-Ilva Mica.

La data de 10 iulie 1934, Directia Generala CFR a demarat lucrarile de constructie a caii ferate normale de la Ilva Mica la Vatra Dornei cu sprijinul Societatii Regna ,lucrari finalizate dupa patru ani, respectiv la 18 decembrie 1938.

La pagina 296 gasim portretul unui feroviar de elita prof. univ. ing Petre M. Teodorescu care a muncit pe calea ferata Ilva Mica-Floreni, linie care leaga Ardealul de Bucovina, carturarul ceferist, care a pus o parte din sufletul sau la temelia acestui important proiect.

Cartea feroviarilor, trateaza in ordine cronologica cadrul istoric, de la inceputurile primelor idei si proiecte, conventii, hotarari, decrete jalbe, oameni, fapte, manifestari inaugurale pentru fiecare tronson, constructia statiilor si haltelor, caile ferate forestiere, fabricile de cherestea, detalii constructive, tuneluri, viaducte, poduri, consolidari de versanti, cariere de piatra, terasamente, lucrari de arta si cladiri, finalizari de proiecte cu manifestari culturale de amploare, cu artisti populari din toate satele ilvene, graniceri din tata-n fiu, suflete de patrioti si destine, caracteristice fiecarei comunitati ilvene pe care le cinstesc si le onorez prin recenta mea carte de 500 de pagini intitulata "Valea Ilvelor, izvor de spiritualitate romaneasca" si-mi permit sa aduc sincere felicitari si mii de multumiri pentru sprijin primarilor din Lesu, Poiana Ilvei, Magura Ilvei, Ilva Mare, Lunca Ilvei  si cititorilor care au pe masa alaturi de Sf. Biblie si Cartea Ilvelor si a Feroviarilor care au pus in miscare GHEZASUL, care ne incanta prin siguranta, punctualitate si confort.


      Ioan Mititean

 

0 comentarii2919 vizualizări19 decembrie 2017
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0