Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 12 Iulie 2020 - 16468 vizitatori azi
FESTIVAL ILVEAN DE COLINDE LA EDITIA A XXII-A.

Avem o mare si nestirbita admiratie pentru leseni, pentru primarul comunei, Ioan Pop, pentru dascalii satului, pentru preoti si pentru toti satenii ce au darul de a zamisli frumuseti prin pastrarea si valorificarea traditiilor locale, a obiceiurilor sarbatorilor de iarna care pe Valea Ilvelor aduc un spor de originalitate.

In ziua de 27 decembrie 2017, a treia zi a Sfantului  Craciun, comuna Lesu a fost un model de daruire, redand frumusetea si farmecul locurilor strabune marcate de  Festivalul Ilvean de Colinde la editia a XXII-a, un festival de fapte marturisitoare ce aduce o raza de speranta in sufletele ilvenilor.

Festivalul ilvean de colinde a incoltit acum 22 de ani in satul Poiana Ilvei din initiativa unui fiu al satului Leonida Stefanescu, un carturar atat de bogat sufleteste ce a cultivat in breasla dascaleasca principii si virtuti ale intelepciunii, dezvoltand tendinta de a iubi si de a invata tot ceea ce este excelent in viata, fapte demne de  lauda.

Festivalul ilvean se desfasoara sub egida ASTREI, presedinte prof. Ioan Seni, care inmaneaza diplome tuturor celor ce se implica, interpreti si instructori de formatii, amintind si de cartea  "Valea Ilvelor - izvor de spiritualitate romaneasca" scrisa de  astristul Ioan Mititean, carte dedicata aniversarii a 20 de ani de la nasterea acestei manifestari, ce confirma talentul ilvenilor de buni cantareti, de buni colindatori. A dat cuvantul autorului care a precizat ca aceasta carte de 400 de pagini are un caracter jurnalistic si cuprinde toate editiile festivalului la care autorul a fost prezent, plus alte articole despre satele ilvene (numai despre Lesu sunt 32 de articole).   

Grupurile de colindatori din cele 6 sate ilvene si oaspetii din Viseu, Hodac si Floresti, Republica Moldova,  si-au dat intalnire in curtea scolii intampinati de directorul scolii, unde s-au incolonat si s-au indreptat spre Caminul Cultural,  prezentand o parada a costumelor populare in tinuta de iarna.

Primarul comunei a deschis festivitatea salutand oaspetii: parlamentarii Simionca si Denes, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, domnul Ros si Vasile Puica, vicepresedintele Consiliuluii Judetean, delegatia astristilor nasaudeni compusa din 9 persoane si primarul comunei Poiana Ilvei ce a fost alaturi de Irozi pana la incheierea spectacolului.

La Lesu, colindele au capatat valente noi, care prin vechimea lor preamaresc viata omului fiind ca o marturisire, ca un dar care desface legaturile micului univers individual si-l proiecteaza in nemarginire.

Cetele de colindatori din Lesu si Lesu Lunca, Poiana, Magura, Ilva Mica, Ilva Mare, Lunca Ilvei, au fost aidoma curgerii valurite a turmelor de pastori de pe Heniu, leaganul unui popor, leganarea spicelor de grau, leganarea codrului, a paraielor de munte, a astrilor in ochii visatorului solitar al carui singur interlocutor este CREDINTA STRABUNA.

Colindele s-au nascut din pendularea continua intre cei doi poli ai naturii - vatra si cer, "ca o respiratie a spatiului mioritic" dupa cum precizeaza artista Marioara Precup, care si-a colindat consatenii impreuna cu fiica si cantareata Veronica Balan oferindu-ne marturii pretioase despre credinta strabuna.

Poienarii alaturi de colindatori si Irozi au avut si pe tarostele Grigore Guzu, membru in Liga Scriitorilor Romani care a rostit un plugusor cu haz, izvorat din viata noua, contemporana a poporului. Are un repertoriu bogat ce iti forteaza suprema admiratie.

Festivalul de la Lesu a fost o reusita reflectand schimbarile ce se produc in viata satului ilvean,stimuland bucuria de a trai in acest mediu unde oamenii realizeaza fapte mari, oameni patrunsi de ideea ca viata are un singur scop - IUBIREA.

Primarul preda stafeta comunei Ilva Mica si ne invita in anul 2018 la aniversare a 50 de ani de la nasterea  RAPSODIEI TRISCASILOR.

Sincere felicitari lesenilor!

 

Ioan Mititean.

0 comentarii2779 vizualizări04 ianuarie 2018
rss 2.0
rss 2.0