Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Duminica 20 Septembrie 2020 - 24688 vizitatori azi
Gheorghe Prini la "Intalnirile Cosbook".

Primul eveniment al "Intalnirilor Cosbook" din 2018 l-a adus la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud pe Gheorghe Prini, doctor inginer, directorul Editurii Stiinta din Chisinau si totodata presedintele Uniunii Editorilor din Republica Moldova.

            Editura Stiinta a fost fondata in anul 1959 in cadrul Academiei de Stiinte a Moldovei. "Pana acuma am tiparit peste 8 500 de titluri, intr-un tiraj de peste 24 000 000 de exemplare. Desi este o institutie a Academiei de Stiinte, editura functioneaza ca o societate comerciala, noi comercializam cartile si din asta facem alte carti, nu suntem institutie bugetara" le-a spus celor prezenti Gheorghe Prini. El a reconfirmat preocuparea editurii pentru publicarea in editii critice a autorilor clasici, pentru ca, a spus domnia-sa, "autorii nostri clasici aproape ca erau necunoscuti in Basarabia la inceputul anilor ’90 si de aceea am purces la editarea lor, in colectia Mostenire" (Gheorghe Prini).

            Istoria este un alt domeniu esential pentru planul editorial al Editurii Stiinta din Chisinau, concretizat in Colectia "Pagini pentru Basarabia", care cuprinde scrieri ale oamenilor de stiinta si ale scriitorilor de pe ambele maluri ale Prutului, despre Basarabia. "In ultimii ani am crezut de cuviinta sa publicam si autorii mai putin cunoscuti, dar care au activat sau s-au nascut in Basarabia. Este vorba de Donici, de Dimitrie Iov, de Magda Isanos, de Gheorghe Madan, de Dumitru Moruzi si de altii. In aceasta colectie, "Mostenire", noi am editat circa 100 de titluri, iar in colectia "Pagini despre Basarabia" am editat circa 15 autori", a spus Gheorghe Prini. Unele dintre titlurile mai recente ale Editurii Stiinta din Chisinau au fost achizitionate deja de Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud si au fost expuse in cursul intalnirii.

            Cei prezenti la aceasta intalnire desfasurata in Clubul Cosbook al Bibliotecii Judetene au fost interesati de diferite subiecte din viata culturala si sociala a Republicii Moldova, unele dintre ele legate de perioada ocupatiei sovietice si de urmarile acesteia.

Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" va extinde colaborarea cu Editura Stiinta, i-a informat pe cei prezenti la intalnirea cu Gheorghe Prini directorul institutiei, Ioan Pintea. "Deja am pus la cale impreuna participarea istoricilor din Republica Moldova la simpozionul pe care il pregatim, sub egida Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, despre Marea Unire, la care vor participa istorici nu numai din Romania, ci si din Banatul Sarbesc, din Basarabia si din Bucovina, de la Cernauti. Atunci vor fi lansate doua carti document: cea editata de Biblioteca si de Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Bistrita, care prezinta contributia bistritenilor la Marea Unire si cealalta editata de Editura Stiinta, dedicata Unirii Basarabiei cu Romania", a aratat Ioan Pintea.

            Intalnirea cu Gheorghe Prini, directorul Editurii Stiinta din Chisinau s-a inscris in sirul manifestarilor dedicate Centenarului Marii Uniri, pe care Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" le va organiza pe tot parcursul anului 2018.

0 comentarii2779 vizualizări12 ianuarie 2018
rss 2.0
rss 2.0