Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Miercuri 30 Septembrie 2020 - 11722 vizitatori azi
REVISTA ASTRA DEJEANA IMBRATISATA SI DE NASAUDENI.

Dejenii au intampinat anul nou cu revista lor de suflet  "Astra dejeana", o revista cu pagini mai putine, dar cu mesaje multe,  cu o proaspata chemare spre cultura, spre actiuni de prestigiu  cum  sunt: Conferintele de la Dej, unde expun pe diverse teme, ambasadori ai stiintei  si culturii, academicieni si cadre universitare. Amfitrionul si moderatorul acestor intalniri de suflet este presedintele Asociatiunii "Dr. Teodor Mihali", ec. dr. Radu Gavrila, omul dedicat unei vieti frumoase si echilibrate care cu bogatia inimii sale, iubeste pe cei ce se dedica frumosului din societate si din viata  fiecaruia.

La Dej, sub tutela ASTREI  s-a creat o Scoala Academica Internationala cu tema "Economie si istorie la confluenta Somesurilor", sub egida Academiei Romane, Filiala Cluj-Napoca, in parteneriat cu primaria municipiului Dej.

Intre dejeni si nasaudeni s-au stabilit in timp relatii bine sudate de prietenie si buna colaborare, prin intermediul Asociatiunii Culturale. Ca dovada se desfasoara actiuni comune de o solida notorietate nationala si internationala ce se constituie intr-o frumoasa reusita cu fructoase dialoguri si schimburi de idei. O frumoasa si fireasca tranzitie ideologica intergenerationala.

La Dej s-a constituit un centru al vietii astriste cu participarea Despartamintelor din vecinatatea Dejului: Cluj, Gherla, Beclean, Nasaud, Baia Mare, Soncuta Mare, Carei, Tg. Lapus, organisme culturale larg deschise spre reglementarea noilor moduri de viata astrista in modelarea  viitorului prin cultura.

La pagina 5 apare sub semnatura Doamnei Magdalena Vaida un articol cu tema "Academicianul Dorel Banabic, Ambasador al culturii si civilizatiei  somesene", "Conferentiarul porneste". De la cauacia bunicului si atelierul de tinichigerie al tatalui din Ciceu Giurgesti, la fabrica virtuala trasand o scurta istorie a celor patru revolutii tehnologice care au transformat lumea ultimilor 150 de ani, obligand societatea sa se reinventeze in moduri greu de imaginat in secolele precedente.

La pagina 7, ne intampina academicianul Ioan-Aurel Popo, rectorul Universitatii clujene, cu conferrinta "1918-2018 - semnificatia actuala a Marii Uniri", continuare din numarul trecut, care incheie cu un citat celebru, atribuit celui de-al 16-lea presedinte american, Abraham Lincoln, acela care a platit cu viata pentru increderea in forta democratica perena a poporului sau. Poti sa-i prostesti pe unii oameni tot timpul si pe toti oamenii un timp, dar nu poti sa-i prostesti pe toti oamenii tot timpul.

La pagina 11, "Ocrotiti de Eminescu" din Blaj sunt scosi in fata elevii castigatori la sectiunea recitare din opera eminesceana: Tomoioaga Diana-Maria, Bujita Izabela. E al cincilea an cand elevi dejeni sunt castigatori la acest concurs organizat de Astra Blaj. La pagina 12 gasim cateva impresii din grafica destinata copiilor, Rusz Livia,  cuprinsa de spiritul celebrului vers arghezian: "Fa-te, suflete, copil".

Teologul salauan, scriitorul Iuliu Morariu, o personalitate in viata culturala si crestina semneaza  articolul "Un eveniment academic prestigios la Dej", cu participarea unor istorici si economisti  consacrati pe masura moderatorilor, iar auditoriul nu putea decat sa fie interesat si curios.  

Eseul semnat de poeta Elena Mereuta la pagina  14: "Paradoxurile mele"  intregeste ideea de carte - scriitor - cititor, nevoia de comunicare si impartasire  cu tainele discrete ale vietii. La pagina 19 facem cunostinta cu prof. univ. dr. Ioan Bolovan, cu conferinta  "Ioan Slavici intre loialismul pro-habsburgic si devotamentul national", iar Zorin Diaconescu la pagina 21 vorbeste "Despre modele si mode culturale in contextul pluralismului". O abordare dialectica, iar la pagina 23, conferinta pe teme matrimoniale, de ieri si de azi. La pagina 25, presedintele Ligii Scriitorilor Romani, Filiala Nasaud, Ioan Mititean, semneaza  articolul "Astristi nasaudeni la Dej" la CONFERINTA  sustinuta  de scriitorul Andrei Moldovan cu tema "Societati, Asociatii, Antologii dand ca exemplu  JUNIMEA, ca un punct de cotitura in evolutia societatii romanesti ,nascuta la Iasi, intre anii 1863-1864. Doamna Daniela Ciuta prezinta  radiografia Adunarii  cu nr. 111 de la Alba-Iulia, iar presedinta Astrei  din Soncuta Mare, Alina Angela Talpos, consemneaza despre prestigiul activitatilor astriste dejene.

Revista Astrei dejene este o reusita,  cultivand cultul  frumosului, dragostea si pretuirea vietii.

 Sincere felicitari Astrei Dej pentru revolutionarea vietii astriste

 

         Ioan Mititean .

0 comentarii2940 vizualizări19 ianuarie 2018
rss 2.0
rss 2.0