Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Sambata 15 Decembrie 2018 - 6190 vizitatori azi
AMINTIRI... AMINTIRI.

Imi rascolesc memoria si-mi apar pe ecran scene din activitatea de ieri, din vremurile in care ma gaseam in plina putere de munca, fiind un participant activ, initiator si organizator a nenumarate activitati culturale  in satele pe care in anii tineretii le-am slujit cu onoare si respect, fiind mandru  de tot ce am facut in favoarea satului somesan ca un pastrator al traditiilor strabune.

Imi reamintesc de Reuniunea Corala "Doina Somesana", de la Nasaud, cu participarea atator formatii corale din judetul nostru si judetele limitrofe: Suceava, Mures, Baia Mare, Cluj, Salaj, Satu Mare. Judetul nostru era foarte bogat in formatii corale pe patru voci, ce-si   etalau an de an, maiestria artistica si interpretativa cu sentimentul datoriei fata de oameni , fata de viata, cu un cald parfum de daruire, prospetime si poezie.

In plina vara, Nasaudul era inundat de zeci de formatii corale sub bagheta unor dascali cu reale aptitudini de investigatori culturali, actualizand evenimente, oameni si locuri. Curgeau autobuzele cu artisti de pe Valea Somesului, a Ilvelor, a Zagrii  a  Salautei  sau de pe Campia Bistritei-Nasaud, Rebrisoara, Rebra, Feldru, Ilva Mica, Maieru, Rodna, Lesu, Ilva Mare, Salva, Telciu, Chiuza, Lusca, Prislop etc. Din repertoriul formatiilor parca erau de nelipsit partiturile populare semnate de compozitorul Tudor Jarda, ce sta de straja in centrul satului Lesu ca un patron spiritual al muzicii populare romanesti.

Sunt legat prin mii de fire de SERBAREA POPULARA "PRIMAVARA REBRISOREANA", care a intrat dupa repetate insistente prin intermediul presei pe fagasul normal, traditional, ajungand la aproape 50 de editii, dupa ce edilii satului aveau tendinta ca sarbatoarea portului si traditiilor locului sa inceapa de la ei, adica de la nr. 1, o crunta denaturare a istoriei.

Luna februarie era declarata oficial "Luna cartii la sate, un bun prilej de intalnire  cu scriitori, de inchegare a  unor bune relatii de prietenie si colaborare  care au durat in timp. In acest cadru de cinstire a cartii si a literaturii  am fost in actiuni comune cu Nicolae Dunare, cu care am initiat la Rebrisoara primele sesiuni de comunicari pe teme locale din mediul rural. An de an ma vizita si initiam impreuna actiuni de cercetare, finalizand monografia judetului Bistrita-Nasaud. In aceasta luna, ne deplasam In Rastoaca, La Podul Rebrii, Pe Podirei, Pe Grui, In Dobodea, In Gura Scrazii, deci pe ulitele comunei Rebrisoara, in casele mai spatioase si incalzite, unde tinerii se adunau in sezatoare. Uneori, ne intalneam si  intr-o sala de clasa, ca de exemplu cu Vasile Netea, scriitor si istoric roman, nascut la Deda, judetul Mures, la data de 1 februarie 1912. Fiind nascuti in aceeasi zi, adica 1 februarie, ne sarbatoream ziua impreuna. Am corespondat ani in sir, impartasindu-mi aspecte din viata si opera sa. Dupa ce tatal sau a fost dus pe frontul din Galitia, copilul se refugiaza in satul natal al mamei, adica  Gledin, comuna Monor. Vorbea cu mult har despre Gheorghe Baritiu, lucrarea lui de doctorat. A dedicat toata puterea sa de munca istoriei Transilvaniei, avand  peste 40 de carti pe aceasta tema.

Prietenii calduroase din luna faurarului s-au  inchegat si cu dramaturgul Ion Baiesu  cu piesa de teatru "Presul" si  poetul si publicistul Nicolae Prelipceanu, cu volumul sau  "Turnul inclinat". Nu au facut referiri doar la operele lor, ci la clasicii nostri ce au adus o noua lume in care se manifesta un sambure de adevar, de armonie si frumusete: Eminescu, Cosbuc, Blaga, Goga etc.,  versuri prin care au scos la lumina dimensiunea umana a literaturii.

Voi reveni si cu alte prietenii sudate in munca cu cartea din faurarul de ieri cu fapte esentiale de viata.

 

     Ioan Mititean.

0 comentarii1064 vizualizări01 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0