Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 22 Ianuarie 2019 - 14340 vizitatori azi
Flori de liliac in Cenaclul George Cosbuc.

In ultima joi din luna tocmai trecuta, in data de 26 aprilie, s-a organizat din nou Cenaclul literar George Cosbuc.{In drum spre Casa de Cultura a Sindicatelor, locul desfasurarii Cenaclului, am avut parte de o adevarata aventura, pe care am numit-o "Raliu pe Bulevardul Decebal."}

Alaturi de alti iubitori de literatura, au fost prezenti doi scriitori din partea Casei: Olimpiu Nusfelean, presedintele Cenaclului, si Traian Parva Sasarman. In prima parte a programului, doamna profesoara Carmen Burje a citit propria recenzie la cartea "Inalt este numele tau", scrisa de romanciera Ioana Bradea si aparuta la Editura Humanitas, in 2017. Lucrarea, desi plina de expresii frumoase, e scrisa foarte serios, la subiect, si va fi publicata curand in Revista Miscarea literara. Ea a fost foarte apreciata de participanti, printre care - si foste eleve ale doamnei profesoare: Giorgiana Suciu si eu. Olimpiu Nusfelean s-a aratat increzator in puterea de analiza a doamnei Carmen Burje, incurajand  cadrele didactice si inspre "iesirea din gogoasa profesiei". Si Traian Parva Sasarman a indemnat-o, cu incredere, sa persiste in activitatea de critica literara.

 Aceasta scurta analiza a romanului te-a provocat sa citesti si sa afli mai multe despre lumea medievala zugravita in carte. Autoarea Ioana Bradea, prezenta la eveniment, ne-a marturisit un mic secret din laboratorul scrierii romanului: "Inainte de a incepe sa scriu, ascultam 15 minute muzica, apoi serveam niste cafea si putin ceai de menta". Un alt lucru foarte frumos, pe care Ioana Bradea ni l-a dezvaluit a fost faptul ca, pe cand avea 9 ani, tatal sau, artistul Grigore Bradea, a adus-o in Cenaclul Cosbuc sa citeasca din creatiile proprii.

In a doua parte a manifestarii, tanara Natalia Gheorghe, care are un volum de versuri in pregatire, a lecturat cateva poezii din multimea creata pana acum. Intr-un ritm alert, dar clar, poeziile ne-au facut sa visam si sa ne pierdem in lumea improvizata; "Autopsie" fiind una dintre poeziile care ne-au impresionat si care ne-au lasat pe ganduri. Olimpiu Nusfelean a apreciat capacitatea de a contura imagini interesante, spiritul ludic, nota de ironie, facand recomandarea de a reveni asupra unor poezii, pentru eliminarea unor pasaje mai putin incarcate de emotie poetica. Timpul liric a stat si sub mireasma florilor de liliac.

Si, nu in ultimul rand, s-a lansat o noua promisiune a cercului Micii Blandieni Bistriteni de la Palatul Copiilor, Seren Altintop, eleva in clasa a X-a la Colegiul Tehnic INFOEL, care a citit, ba chiar a interpretat dramatic, cateva din poeziile create si cele mai apreciate {"Joaca in ploaie", "Cei mici", "Insula cu elice", "Dressing-ul sentimentelor…"} - un artistic si frumos moment al cenaclului, in care peste unii au napadit emotiile, Seren parand un mic inger. Poeziile merita citite pentru puritatea din ele. Mica printesa a marturisit ca: "in fiecare poezie e o bucata din mine!". Un moment cald a fost si lectura in duet alaturi de mama sa, fiecare citind poemul propriu. Paul Vlad Rusu i-a oferit o expresiva dedicatie muzicala. Emilian Horea, colegul ei de la creatie literara, i-a spus: "chiar si cand vorbesti de sentimente negative tu tot zambesti", prin aceasta dovedind forta si speranta.

            Scriitorul Olimpiu Nusfelean, facand o analiza pe text, considera ca Seren e "inventiva la nivelul expresiei, a imaginilor, realizeaza asocieri interesante, chestioneaza trairile varstei, aducand o nota de prospetime, de autenticitate a trairii", fiind increzator ca lecturile ulterioare si exercitiul creativ ii vor fortifica scrisul.

Daca vrei si tu sa participi la un astfel de Cenaclu, unde vei invata multe, fii cu ochii pe ultima joi din fiecare luna, cand, cu mici exceptii, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Bistrita, de la ora 18, se tine sedinta de Cenaclu George Cosbuc. Pentru detalii, ne puteti contacta si pe noi, cei de la Palatul Copiilor Bistrita, care suntem, oarecum, asociati/ abonati.

 

Andreea Suto, clasa a VI-a,

Jurnalism, Palatul Copiilor Bistrita.

0 comentarii2338 vizualizări01 mai 2018
rss 2.0
rss 2.0