Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
Cantautorul Adrian Ivanitchi, donatie importanta de carte pentru filiala "Liviu Rebreanu" din Chiuza.

Sighisoreanul Adrian Ivanitchi a facut o donatie speciala de carte pentru Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, constand in mai multe colectii de critica literara, poezie, estetica. De-a lungul catorva decenii, incepand cu anii ’60, Adrian Ivanitchi, absolvent al Facultatii de Filologie din Cluj, sectia romana-italiana, a fost un adevarat devorator de carte, biblioteca sa personala numarand la un moment dat peste 6 000 de volume, dupa propria-i marturisire. "Mi-am format biblioteca pe gust, pe idei de literatura, pe ceea ce stiam si a iesit o biblioteca foarte diversa. Eram in clasa a zecea cand, trecand pe langa un chiosc de ziare am vazut o revista, care se chema Gazeta literara. Aparea miercuri sau joi. Am cumparat-o si mi-am zis hai sa vad ce se intampla acolo! Si am citit-o din cap in coada: cronici literare,  proze, poezii si dintr-odata mi-am dat seama ca asta ma atrage cel mai mult. Si la fel a fost cu revista Luceafarul, care aparea sambata. Iar mai apoi, sigur, am intrat in diferite cercuri literare, chiar in cenaclul Agora din Sighisoara, care a fost unul dintre cele mai importante din vremea aceea. Pe vremea aceea nu existau carti de Dimov in biblioteci, nu erau nici de Brumaru, nici de Mihai Ursachi sau de Mircea Ivanescu. M-au interesat, de exemplu, problemele de estetica, de critica literara si am citit toata colectia Critice de la Cartea Romaneasca, Discobolul de la Dacia din Cluj si multe, multe altele. Estetica, filozofie si asa mai departe, lasand la o parte beletristica si poezia pe care, sigur ca le aveam. Am avut toate cartile de poezie importante, unele dintre ele extrem de greu de gasit, dar, am avut si norocul, colindand tara, cu cenaclul (Flacara n.n.) sau cu alte spectacole, ca in tot felul de librarii minuscule, sa gasesc carti foarte bune, ramase prin rafturi si necumparate. Cam aceasta este istoria, in mare, a acestei biblioteci ", ne-a declarat Adrian Ivanitchi.

   In anii din urma, cand a constatat ca cei din jurul sau nu sunt interesati indeajuns de biblioteca sa, cantautorul sighisorean si-a impachetat parte din cartile pe care le mai avea si le-a depozitat la demisolul casei sale, asteptand sa le doneze unei biblioteci publice. Iar in toamna anului trecut, cand a fost invitat la festivalul Bistrita folk, a sustinut un concert si la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud si a simtit ca aici cartile sale ar putea fi valorificate cu adevarat, astfel ca hotaraste sa le doneze aici. Ioan Pintea, directorul BJGCBN, spune ca dintre cartile primite, au putut fi valorificate multe colectii de exceptie. "In primul rand vreau sa-i multumesc lui Adrian Ivanitchi pentru aceasta donatie de carte! Avem de a face cu o biblioteca cu totul si cu totul speciala: este in ea foarte multa carte de critica literara, de istorie literara, volume in limba franceza, in limba engleza, ca si cateva bune colectii de revuistica literara. Asa ca ne-am gandit ca aceste carti sa ajunga la biblioteca Centrului Cultural "Liviu Rebreanu" de la Chiuza, filiala a Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud. Pentru ca intentia noastra, atunci cand am fondat aceasta biblioteca, a fost ca ea sa devina un centru de cercetare, nu doar pe tema Rebreanu ci, in general, pe tema literaturii romane, a literaturii universale. Cei care vor studia la Chiuza si vor cauta sa se informeze despre literatura romana, vor gasi aici, si gratie lui Adrian Ivanitchi cartile de debut ale unor poeti cum sunt Cezar Ivanescu, Ioan Alexandru, Norman Manea, Gabriela Melinescu, Adrian Popescu, Petre Stoica si multi altii. Si, ceea ce mi se pare extrem, extrem de interesant este faptul ca gasim un autor cu toate cartile lui, de la debut si pana la ultima carte pe care a publicat-o! Este intr-adevar, o donatie foarte importanta si ea se constituie inca de pe acum intr-o veritabila arhiva a literaturii romane si universale" (Ioan Pintea).

   Numai cine nu si-a cheltuit vreodata ultimii bani cumparand cartea sau cartile dorite nu cunoaste sentimentul de profund atasament al cititorului fata de propria-i biblioteca. "Rostul cartilor este sa stea intr-o biblioteca si sa fie citite. Eu ma simt acum linistit ca viata acestor carti nu s-a incheiat aicea!", a conchis Adrian Ivanitchi.

                       www.bjbn.ro

0 comentarii2884 vizualizări15 mai 2018




rss 2.0
rss 2.0