Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Cultura-Arta Vineri 21 Februarie 2020 - 3214 vizitatori azi
BLACKSALT Lucian Ban (piano) + Abraham Burton (saxophone).

PRIMARIA MUNICIPIULUI BISTRITA, CENTRUL CULTURAL MUNICIPAL G. COSBUC BISTRITA, SOCIETATEA DE CONCERTE BISTRITA in colaborare cu: CENTRUL JUDETEAN pentru CULTURA BISTRITA-NASAUD. BLACKSALT.

Lucian Ban (piano) & Abraham Burton (saxophone), Duminica 27 mai 2018, ora 19:00 la Sinagoga Bistrita

 

BLACKSALT

Lucian Ban (piano) + Abraham Burton (saxophone)

                 Pianistul newyorkez de origine romana Lucian Ban aduce la Bucuresti in premiera absoluta ultimul sau proiect, duetul BLACKSALT ce prezinta pe "unul dintre cei mai mari saxofonisti tenori ai timpului nostru" (Todd Barkan, curator Lincoln Center NYC) - tenoristul american Abraham Burton.

                    Un duet unic ce amesteca jazz-ul si impovizatia cu influente de muzica traditionala din Transilvania si Belize intr-un concept si sound cu totul originale.  Parteneriatul dintre cei doi muzicieni a inceput in 2006 la la New York in clubul de jazz Kavehazsi de atunci cei doi jazzmani au sustinut sute de concerte pe ambele parti ale Atlanticului, atat in duet cat si cu quartetul All Stars ELEVATION.

                   Au editat impreuna 2 albume pentru prestigioasa casa de discuri Sunnyside Records din NYC, productii ce s-au bucurat de acolade extraordinare in presa internationala: primul album "Mystery"inregistrat in concert la New York a castigat o serie de BEST ALBUM OF 2013 din partea Jazz Journalists Association, iar in 2016 albumul lor "Songs from Afar" cu invitat special cantaretul de muzica traditionala transilvan Gavril Tarmure avea sa castige o recenzie de 5* (masterpiece) si sa fie numit ALBUM OF THE YEAR in cea mai prestigioasa publicatie de jazz din lume DOWNWBEAT Magazine, alaturi de marile nume ale jazz-uli contemporan. O alta publicatie de renume international All About Jazz descrie colaborarea intre Ban & Burton drept "un triumf al comunicarii emotianale si muzicale"

                 Abraham Burton spune despre colaborarea cu Lucian Ban: "Muzica lui este printre cele mai creative pe care le-am cantat vreodata. Are multa emotie si traire, are si un ritm propriu interior, curge foarte bine, este foarte lirica." 

La randul sau, Lucian Ban considera ca: "Intre mine si Abraham exista o chimie muzicala si umana cu totul particulara. El este unul dintre cei mai mari cunoscatori ai traditiei jazz-ului american si poseda un simt al melodiei uluitor, cu totul unic intre muzicienii de jazz".

JAZZ INSIDE MAGAZINE

"Cei doi creeaza o muzica ce reinventeaza idiomul, un flux sonor ce coboara din marea

traditie a jazz-ului, dar se indreapta creativ spre viitor. Ei reprezinta  "noul jazz"

in forma sa cea mai   spectaculoasa"

                  Duetul BLACKSALT a sustinut concerte de  la Lincoln Center (Dizzy’s) in New York pana la Paris in Franta si a fost apreciat de ascultatori si critici pentru distilarea poetica a sound-ului de jazz cu inflexiuni din muzica traditonala a locurtilor de bastina a celor doi muzicieni. Pasiunea pentru groove si jazz ballads, pentru puritatea melodica si libertatea formala, pentru traditie si avantgarda fac din duetul BLAKSALT un ansamblu al noului mileniu in jazz.

 

 

  Considerat unul dintre marii saxofonisti ai jazz-ului ultimelor decenii a colaborat in cariera sa de pana acum cu legende precum Jackie Mclean, Art Taylor, Jimmie Smith, sau Winton Marsalis. A explodat pe scena jazz-ului la inceputul anilor 90’ cu o serie de albume sub nume propriu pentru cunoscutul label German Enja Records, albume care i-au adus rapid elogiile presei de jazz si nu numai ( New York Times, Jazz Times, DownBeat, etc) si o cariera concertistica la toate Festivalurile de prestigiu din lume din Europa, in America de Sud, din Japonia pana in Alaska. A aparut ca sideman pe mai mult de 40 de albume alaturi de muzicieni ca Joe Lovano, Dave Liebman, Antonio Hart, Jimmy Smith, Brandford Marsalis, Ron Carter, Mark Turner, Christian McBride. Unul dintre cele mai spectaculoase grupuri din ultimul timp  consta in grupul pe care l-a alcatuit impreuna cu celebrii bateristii Nasheet Waits si Eric McPherson, impreuna cu care a crescut, in Greenwich Village - un adevarat "trio extravaganza", cum a fost numit de presa de specialitate. Interesant este ca atat Nasheet Waits cat si Eric McPherson au facut parte de-a lungul timpului, in diferite formule, din grupul Elevation condus de pianistul Lucian Ban. Mai multe info: www.abrahamburton.com

 

 

 

Unul dintre cei mai cunoscuti muzicieni romani de jazz, pianistul Lucian Ban si-a castigat renumele pe scena newyorkeza gratie unei serii de proiecte si albume de prima mana, sound-ul pianului sau aducandu-i din partea criticilor comparatii cu Vladimir Horrowitz si McCoy Tyner, Ban fiind considerat de criticul Bruce Lee Gallanter @ Downtown Music drept: "unul din cei mai buni pianisti care s-au mutat la New York in ultima decada" . Impreuna cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a initiat si condus Octetul Enesco Re-Imagined dedicat reinterpretarii lucrarilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelenta primire in presa internationala, castigand o serie de premii BEST OF 2010 fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival/Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazz dÓr din Strasbourg, Capitala Culturala Europeana de la Guimaraes, Portugalia, si altele. Considerat de cunoscutul ziar britanic The GUARDIAN drept "un nume de urmarit / a name to watch" pianistul, compozitorul si aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activeaza la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicand muzicieni de prim rang, recunoscuti in intreaga lume. A editat 8 albume sub nume propriu pentru case de discuriamericane si europene iar in 2013 si-a facut debutul pentru celebra casa de disc uri ECM Records ( Keith Jarrett, Jan Garbarek, etc) cu "Transylvanian Concert" album ce-i va aduce consacrarea internationala. www.lucianban.com

 

Criticul Terrell Holmes de la All About Jazz spunea in 2003 despre pianistul roman :

                  "Pianistul Lucian Ban canta cu o fluenta si o sensibilitate care amintesc atat de un Vladimir Horowitz cat si de un McCoy Tyner"

 

0 comentarii1925 vizualizări22 mai 2018
rss 2.0
rss 2.0